Loopbaancoaching

De arbeidsmarkt verandert razendsnel. Mensen worden meer dan ooit uitgedaagd om zelf de regie over hun loopbaan te nemen. Als loopbaancoach ben je de aangewezen persoon om hen daarbij helpen. Maar wat werkt in de hedendaagse praktijk het beste? Met de opleiding Loopbaancoaching verdiep je je in deze vraag. Je ontdekt je specifieke rol en toegevoegde waarde. Je leert hoe je mensen kunt begeleiden bij diverse loopbaanvragen; in hun huidige werksituatie of tijdens hun zoektocht naar ander werk. Bovendien krijg je inzicht in de actuele thema’s binnen de arbeidsmarkt. Met deze bagage ben je startklaar anderen te helpen hun loopbaandromen te verwezenlijken.

Resultaat

 • Je kent je rol als loopbaancoach en weet hoe je deze vorm moet geven
 • Je bent in staat om een loopbaantraject vorm te geven op een professionele en persoonlijke manier
 • Je kunt omgaan met uiteenlopende loopbaanvragen
 • Je kunt je cliënt helpen bij het vinden van nieuwe invalshoeken en eigen passende oplossingen
 • Je kunt passende loopbaantechnieken en -instrumenten kiezen en deze effectief hanteren
 • Je kunt inspelen op de veranderende arbeidsmarkt

Doelgroep

Deze opleiding is geschikt voor iedere leidinggevende of HR-manager die nu al regelmatig loopbaangesprekken voert en zijn of haar vaardigheden wil aanscherpen. Je ambitie is om professioneel loopbaancoach te worden.

Zeker weten of dit bij je past? Doe een persoonlijke intake.

Programma

 • Loopbaancoaching: wat is het wel en wat is het niet
 • Ontwikkelen van je professionele houding als loopbaancoach
 • Inzicht in je persoonlijke stijl als loopbaancoach
 • Eigen reflectievermogen versterken
 • Opbouw van een loopbaantraject
 • Inzicht in de verschillende fasen van een traject
 • Kenmerken van een loopbaangesprek
 • Onderscheiden van verschillende loopbaanvragen
 • Beoordelen van de haalbaarheid van de loopbaanvraag
 • Werken met tests
 • Werken met verschillende doelgroepen
 • Werken met verschillende loopbaantechnieken en –instrumenten
 • Praktische handvatten voor het inrichten van een passend traject
 • Omgaan met verschillende persoonlijkheidstypen
 • Eigen creativiteit bevorderen
 • Omgaan met weerstand en uitdagingen
 • Praktijksituaties en -voorbeelden
Startdata en locaties

Studiewijze

Voorafgaand aan de training krijg je toegang tot de interactieve ICM- leeromgeving. Daar breng je je persoonlijke doelen in kaart, voor jezelf én voor de docent. Deze leerdoelen staan centraal tijdens de bijeenkomsten. Je bekijkt op deze leeromgeving bovendien de ICM-videoserie Loopbaancoaching. Hierdoor start je optimaal voorbereid aan de opleiding.

Vele oefeningen, cases en praktijksituaties zorgen ervoor dat je de kennis en vaardigheden direct kunt toepassen in je werk. Tussen de opleidingsdagen ga je zelf aan de slag met het begeleiden van een loopbaancoachingstraject. Je leert door te doen.

De opleiding wordt verzorgd door een deskundige met ruime ervaring in loopbaancoaching. De maximale groepsgrootte draagt bij aan een veilige sfeer en biedt veel ruimte om ervaringen uit te wisselen.

De ICM-leeromgeving ondersteunt je gedurende de gehele opleidingsperiode in het leerproces. Ook na de opleiding hou je onbeperkt toegang tot de leeromgeving.

Vooropleiding

ICM stelt geen eisen aan je vooropleiding. HBO werk- en denkniveau is wenselijk.

Studievoorbereiding

Iedere bijeenkomst vereist ongeveer 5 tot 7 uur studievoorbereiding.

Studiemateriaal

Bij ICM werk je met het meest actuele studiemateriaal en krijg je toegang tot de interactieve ICM-leeromgeving met de unieke ICM- videoserie.

Examenvoordeel

Mocht je onverhoopt niet slagen voor de ICM-praktijkopdracht, dan kun je deze opdracht tegen gereduceerd tarief herkansen.

Diploma

De opleiding Loopbaancoaching bij ICM biedt je de mogelijkheid om het volgende diploma te behalen:

 • Loopbaancoaching – diploma

Aan het eind van de module maak je een praktijkopdracht over je eigen ontwikkeling als loopbaancoach en het traject dat je als loopbaancoach begeleid hebt. Als je praktijkopdracht met een voldoende wordt beoordeeld, ontvang je het officiële ICM-diploma Loopbaancoaching. Mocht je onverhoopt niet slagen voor de praktijkopdracht, dan kun je deze tegen gereduceerd tarief herkansen.

Plaats & Data

Benieuwd wanneer je deze cursus kunt volgen? Bekijk de eerstvolgende startdata en cursuslocaties.

Pakketvoordeel

ICM biedt je de mogelijkheid om de ICM Coachingsopleiding en de specialisatie Loopbaancoaching in 1 pakket te behalen. Als je je voor beide opleidingen als pakket inschrijft, heb je een voordeel van € 195 (bij de specialisatie Loopbaancoaching) ten opzichte van 2 afzonderlijke inschrijvingen. Je start met de ICM Coachingsopleiding en daarna volg je Loopbaancoaching.

Je kunt je op deze pagina voor dit pakket inschrijven.

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 29 opleidingen en trainingen in de categorie: Personeelsmanagement.

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.

Plaats & data

ICM verzorgt de opleiding Loopbaancoaching als avond- en als dagopleiding. De avondopleiding is van 19.00 – 22.00 uur en omvat 10 bijeenkomsten gedurende 4 maanden. De dagopleiding is van 9.30 tot 16.30 uur en omvat 5 dagen.

De opleiding wordt gegeven in maart 2019, september 2019, december 2019 en maart 2020.

De opleiding wordt verzorgd in Amsterdam, Arnhem, Breda, Den Bosch, Den Haag, Eindhoven, Enschede, Groningen, Maastricht, Rotterdam, Utrecht en Zwolle.

Maximale groepsgrootte: 12 personen.

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 29 opleidingen en trainingen in de categorie: Personeelsmanagement.

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.

Investering

De investering bedraagt € 2.195,-.

 • Leskosten: € 1.870 (of 2 termijnen € 1.123)
 • Materiaal: € 150
 • ICM-praktijkopdracht: €175

Indien gewenst kun je bij de dagopleiding gebruikmaken van het luncharrangement, de kosten hiervoor zijn € 17,50 per dag. De totale investering is excl. btw. Vrijstelling van btw is mogelijk. Je betaalt in dat geval 10% bovenop de investeringsprijs. Meer informatie.

De factuur van deze cursus wordt na de eerste bijeenkomst verstuurd. Wil je de factuur eerder ontvangen? Je kunt dit aangeven in het opmerkingenveld bij jouw inschrijving.

Pakketvoordeel

ICM biedt je de mogelijkheid om de ICM Coachingsopleiding en de specialisatie Loopbaancoaching in 1 pakket te behalen. Als je je voor beide opleidingen als pakket inschrijft, heb je een voordeel van € 195 (bij de specialisatie Loopbaancoaching) ten opzichte van 2 afzonderlijke inschrijvingen. Je start met de ICM Coachingsopleiding en daarna volg je Loopbaancoaching.

Je kunt je op deze pagina voor dit pakket inschrijven.

Persoonlijk advies

Onze adviseurs helpen je graag met persoonlijk advies, bijvoorbeeld over welke opleiding of training het beste bij jouw doelstellingen past. Ook voor praktische vragen kun je terecht bij onze afdeling advies.

Onze afdeling advies is te bereiken van 08:30 - 17:30 uur op telefoonnummer:

030 - 29 19 888

Bel mij terug

Wil je liever door ons gebeld worden op een geschikter moment, laat dan hier je gegevens achter.

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 29 opleidingen en trainingen in de categorie: Personeelsmanagement.

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.

Ervaringen

 • Marconie Ramackers

  12-09-2018
  Opleiding volledig op praktijk gericht, waarbij de input van de cursisten leidend was in het aangeboden cursusaanbod. Een welke aanvulling op mijn eerdere coachopleiding en stress-/burnoutcoaching. Ramon was goed in staat om energie te genereren en aan te sluiten bij de diversiteit in de groep cursisten.
 • Huip Bout

  29-08-2018
  Goede levendige training met veel mogelijkheden voor eigen inbreng. Jeannette is een erg prettig persoon en een goede procesbegleider. Ze heeft zelf veel praktijk ervaring en dat is erg prettig. Kortom zeer leerzame en praktijkgerichte training. Via ICM ook goede verzorging. Ik zou deze training zeker aanraden voor de beginnnende Loopbaancoach.
 • Martien Gerritsen

  13-06-2018
  een bevlogen en zeer ervaren trainster. Niet strak het programma volgend maar inspeelde op de behoefte en zo toch de inhoud besproken en geoefend. Aansprekende praktijksituaties gedeeld, wat inzicht geeft wat het werk werkelijk inhoud.
 • Fiona Knepper

  22-11-2017
  Top opleiding die op een vrije manier gegeven wordt. Met veel ruimte voor persoonlijke ervaringen en veel praktijk oefeningen. In combinatie met humor en veiligheid een ervaring waar je altijd wat mee kunt. Zowel zakelijk als privé.
 • Evert Verboom

  17-11-2017
  'Ja veel geleerd, zowel theoretisch als praktisch door te oefenen met bepaalde situaties

  Ervaren vakvrouw, prettig mens, legt in de cursus naar mijn idee precies de juiste accenten.

  Het accent lag duidelijk bij de praktijk...kennis opdoen is vooral jouw eigen verantwoordelijkheid...anders dan bij een gewone studie, waar je vooral voortdurend op kennis wordt beoordeeld.

  Alles kunnen doen en dat was erg prettig!

  Mijn vragen werden goed opgepakt en beantwoord en achteraf nu de cursus ten einde is blijkt het nog te kloppen ook :-)

  Voldeed aan mijn verwachtingen...moest even wennen aan het idee dat de cursusdagen vooral praktisch werden ingericht...niet schools en dat is ook heel goed.

  Ben er tevreden over, nog beter dan verwacht eigenlijk!'
 • Stephanie Klomp

  02-01-2017
  Een hele goede opleiding, waarin je wordt gemotiveerd om tools in te zetten die bij jezelf passen ten behoeve van het begeleiden van loopbaantrajecten. De ervaren docent zet het vakgebied intuïtief in het licht en stimuleert zo tot het luisteren naar jezelf en naar de coachee. Dit zorgt voor positieve beweging en inspiratie voor het maken van loopbaankeuzes. Al met al vormde de opleiding voor mij een bewustzijnsverruimende reis met de loopbaan als rijk uitgangspunt!
 • Manon Verboeket

  28-12-2016
  De praktijkgerichte aanpak en de ruime gelegenheid tot het delen van ervaringen hebben mij ook bij deze opleiding van ICM erg aangetrokken. De theoretische ondersteuning van het bijbehorende boek vond ik eveneens zeer prettig en handzaam als aanvulling van het geheel.
 • Iris Bolk

  08-12-2016
  Super inspirerende trainer, weet precies wat de groep nodig heeft en sluit hier mooi op aan. De cursus loopbaancoaching gevolgd, erg interessant en fijn studiemateriaal. Een opleiding bij ICM vind ik zeker aan te raden!
 • Anita Friebel

  13-11-2016
  ICM geeft in een korte periode veel bruikbare stof en door de kleine groepen is er ook veel uitwisseling van kennis en ervaring.
  De docenten zijn ook in de praktijk van het vakgebied werkzaam en dus op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen in het vak
  Daarnaast is ook de organisatie vriendelijk en flexibel.
  Materialen zijn toegankelijk en ook bruikbaar in de praktijk
  Een echt fijne opleider!
 • Wendy Distel

  01-04-2016
  De opleiding zit heel goed in elkaar. Veel theorie, een solide basis, die je met name thuis bestudeert. Tijdens de bijeenkomsten krijg je heel veel aanvullende informatie en ruimschoots de tijd om te oefenen, dat heb ik als zeer waardevol ervaren. De trainer haalt, door haar manier van werken en omgang met de groep, het maximale uit de deelnemers. Een aanrader!
 • Katja Oostergetel

  27-10-2015
  Ik heb de opleiding ervaren als zeer zinvol. Veel praktische tips en oefening, een logische opbouw van de lesstof en een deskundige docent die ruimte geeft voor ieders persoonlijke leerproces.
 • E. Verboom

  De cursus voldeed aan mijn verwachtingen. Ik moest even wennen aan het idee dat de cursusdagen vooral praktisch werden ingericht, niet schools, maar dat is eigenlijk heel goed. Over ICM ben ik ook erg tevreden!

 • Anoniem

  De cursus is bijna een persoonlijke therapie waar ik weer veel inzichten door heb gekregen. Daarnaast is de trainer empathisch, veelzijdig, professioneel, grappig, warm, hartelijk, kundig en ga zo maar door…

 • Anoniem

  Mijn complimenten! Mooie balans tussen de praktijk (cursusdagen) en beschikbaar gesteld ondersteunend materiaal.

 • Anoniem

  Goed studiemateriaal, enthousiaste coach/trainer en een fijne groep die niet te groot was. Ik heb het erg leuk en inspirerend gevonden!

 • M. Vennik

  Fijne sfeer, goede trainer, prima lesmateriaal en de online leeromgeving is ook erg prettig!

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 29 opleidingen en trainingen in de categorie: Personeelsmanagement.

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.