IPMA D

Versterk je cv met een IPMA D certificering

Huidige projecten zijn continu in verandering en vragen om projectmanagers die hun aanpak daarop aanpassen. Projectmanagers zijn succesvol als zij met de juiste competenties op het project werken. De IPMA-certificering is de standaard om projectmanagers de gevraagde competenties te laten ontwikkelen en projecten tot een succes te maken. IPMA D is het traject voor de beginnende projectmanager of de meer ervaren projectmedewerker die behoefte heeft aan theoretische onderbouwing. IPMA D biedt uitstekende mogelijkheden om door te groeien in projectmanagement en in je professionele carrière.

Ook online via Virtual Classroom beschikbaar

Goed nieuws: deze cursus bieden we ook volledig online aan.
Lees meer over de virtual classroom en bekijk de uitleg video.

Kies startdatum

Unieke voordelen

 • Leren op basis van combinaties van vaardigheden en kennis, met hoge praktische waarde en rendement
 • Versterk jezelf met een internationaal aantoonbaar kwaliteits- en ervaringsniveau
 • Gebaseerd op de officiële IPMA ICB4 eindtermen
 • Perfecte voorbereiding op het IPMA D examen

Resultaat

 • Je hebt kennis van de definities van een project, projectmanagement en programmamanagement
 • Je kent de projectfasen en organisatie binnen projecten
 • Je beheerst methoden en technieken voor projectplanning en -besturing en kwaliteitsbewaking
 • Je hebt kennis van budgettering en financiën binnen een project
 • Je beheerst de basisprincipes van projectmanagement en projectteams
 • Je bent optimaal voorbereid op het IPMA D examen

Doelgroep

Beginnende projectmanagers of de wat meer ervaren projectmedewerkers met HBO denk- en werkniveau die gecertificeerd willen worden. Er zijn geen toelatingseisen, maar enige projectmanagementervaring is wel wenselijk.

Zeker weten of dit bij je past? Doe een persoonlijke intake.

Programma

 • Elementen van projectmanagement: doelen stellen, faseren, beheersen en beslissen
 • Relatie tussen bedrijfsdoelen en projectresultaten en gevolgen voor de opzet van een project
 • Projectmodellen en -structuren
 • Werken in projectteams
 • Leiderschap, teamvorming en communicatie
 • Tijd en geld in projecten
 • Planningstechnieken zoals CPM, PERT en Gantt Work Breakdown Structure
 • Projectanalyse (Earned Value Analysis)
 • Voortgangsbewaking en -beheersing
 • Budgettering en financiering
 • Praktijksituaties en -voorbeelden
 • Examentraining
Startdata en locaties

Studiewijze

Deze opleiding leidt op voor het gelijknamige examen van IPMA D en gaat in op de basisprincipes van projectmanagement en de bijbehorende competenties. De theorie houdt niet de volgorde van het boek aan, maar is een mix van vakmatige, context- en gedragscompetenties zoals je die op de werkvloer ook ervaart.

Doordat je de theorie voorafgaand kunt bestuderen (middels een videoserie en het boek) is er in de bijeenkomsten extra gelegenheid voor praktijkgericht leren. De afwisseling van groepsopdrachten en individuele opdrachten die gericht is op jouw praktijk, maakt deze IPMA D opleiding een unieke link naar de praktijk.

Door de examentraining wordt je grondig voorbereid op het examen. De opleiding wordt verzorgd door een ervaren projectmanager met brede praktijkervaring met de IPMA-eisen.

Studiewijze Virtual Classroom

Wanneer je deze cursus volgt in de Virtual Classroom dan geldt deze studiewijze.

Studievoorbereiding

De studievoorbereiding voor iedere bijeenkomst bedraagt ongeveer 5 tot 7 uur.

Studiemateriaal

Het meest actuele studiemateriaal wordt gebruikt tijdens de opleiding, dat perfect aansluit bij de exameneisen.

Diploma

De opleiding IPMA D biedt je de mogelijkheid om het diploma te behalen:

 • IPMA D diploma

De opleiding leidt je op voor het gelijknamige examen. Voor het (niet bij de opleiding inbegrepen) IPMA D examen kun je je aanmelden bij IPMA Certificering. Kijk voor verdere informatie over toelatingseisen, aanmelding en examenkosten op de website van IPMA Certificering: www.ipmacertificeren.nl/nl/certificeringsniveaus/ipma-d/.

Plaats & data

Benieuwd wanneer je deze cursus kunt volgen? Bekijk de eerstvolgende startdata en cursuslocaties.

Pakketvoordeel

ICM biedt je de mogelijkheid om IPMA D en de training Leidinggeven aan projecten in één pakket te behalen. Dit levert je een kostenvoordeel op van € 195,- ten opzichte van twee afzonderlijke inschrijvingen. Je start met IPMA D en daarna volg je de training Leidinggeven aan projecten. De duur van het pakket kun je naar eigen wens bepalen. Je kunt je hier voor het pakket inschrijven:

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 249 opleidingen en trainingen in de categorie: Online Virtual Classroom

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.

Plaats & data

ICM verzorgt IPMA D als avond- en als dagopleiding verspreid over een periode van 4 maanden. De avondopleiding is van 19.00 tot 22.00 uur, en bedraagt in totaal 6 lessen. De dagopleiding is van 9.30 tot 16.30 uur en bedraagt totaal 3 lessen.

de opleiding wordt gegeven in mei 2021, oktober 2021, december 2021, maart 2022 en mei 2022.

de opleiding wordt verzorgd in Amsterdam, Arnhem, Breda, Den Bosch, Den Haag, Eindhoven, Enschede, Groningen, Maastricht, Online Virtual Classroom, Rotterdam, Utrecht en Zwolle.

Maximale groepsgrootte: 16 personen.

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 249 opleidingen en trainingen in de categorie: Online Virtual Classroom

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.

Investering

De investering bedraagt € 1.795,-.

 • Leskosten: € 1.620 (of in 2 termijnen van € 835)
 • Lesmateriaal: € 175

Dit bedrag is excl. € 37,50 per dag voor het dagarrangement of € 10,- per avond voor het avondarrangement. Voor online bijeenkomsten rekenen we geen arrangementskosten. De totale investering is excl. btw. Vrijstelling van btw is mogelijk. Je betaalt in dat geval 10% bovenop de investeringsprijs. Meer informatie.

De factuur van deze cursus wordt na de eerste bijeenkomst verstuurd. Wil je de factuur eerder ontvangen? Je kunt dit aangeven in het opmerkingenveld bij jouw inschrijving.

Pakketvoordeel

ICM biedt je de mogelijkheid om IPMA D en de training Leidinggeven aan projecten in één pakket te behalen. Dit levert je een kostenvoordeel op van € 195,- ten opzichte van twee afzonderlijke inschrijvingen. Je start met IPMA D en daarna volg je de training Leidinggeven aan projecten. De duur van het pakket kun je naar eigen wens bepalen. Je kunt je hier voor het pakket inschrijven:

Persoonlijk advies

Onze adviseurs helpen je graag met persoonlijk advies, bijvoorbeeld over welke opleiding of training het beste bij jouw doelstellingen past. Ook voor praktische vragen kun je terecht bij onze afdeling advies.

Onze afdeling advies is te bereiken van 08:30 - 17:30 uur op telefoonnummer

030 - 29 19 888

Bel mij terug

Wil je liever door ons gebeld worden op een geschikter moment, laat dan hier je gegevens achter.

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 249 opleidingen en trainingen in de categorie: Online Virtual Classroom

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.

Ervaringen

 • Maaike Kleistra-Beckershoff

  02-11-2018
  Intensieve training, veel leerstof. De begeleiding door Paul was zeer goed. Training was interactief. Praktijkvoorbeelden warden gelijk aan theorie gekoppeld.
  Locatie en voorzieningen waren ook goed, tevens goed bereikbaar met auto en OV.
 • Plugge

  06-06-2018
  De IPMA D cursus van ICM Opleidingen is mij heel goed bevallen. Ik had een goede trainer en een leuke groep cursisten. De trainingen werden aangepast op het niveau van de groep en toegespitst op problemen waar de cursisten in de praktijk mee te maken hebben. Daarnaast nog wel de nodige zelfstudie nodig om het examen te kunnen halen.
 • Inge van Gastel

  14-11-2017
  Via ICM heb ik de opleiding IPMA-D gevolgd. Ik heb deze opleiding ervaren als een goede basis voor Projectmanagement. Theorie werd veelal gecombineerd met praktjkvoorbeelden (van zowel de docent als medecursisten), hiermee kwam de stof meer tot leven.
  De trainer en de digitale leeromgeving hebben mij goed voorbereid op het separate IPMA-D examen.
 • Co Schlotter

  28-10-2017
  Een ervaren docent (ook veel praktijkervaring) die je enthousiast en humoristisch door de lesstof heen leidt. Door zijn aanpak ben ik veel gestructureerder en vooral meer projectmanager op de vloer geworden. Een echte aanrader wat mij betreft.
 • Evelijn Robbemond

  26-01-2017
  Leerzame cursus voor projectleiders en projectmedewerkers, mooie brede basis om in de praktijk mee aan de slag te gaan. Goede balans tussen thuisstudie en klassikaal aan de slag, prettige en inspirerende docent en een prima locatie in het centrum van Utrecht.
 • Van Meer

  25-01-2017
  Het was een interessante en plezierige cursus. De docent heeft de lesstof enthousiast overgebracht en er was genoeg ruimte voor eigen inbreng. Ik heb veel geleerd van deze cursus. De cursuslocatie was ook goed verzorgd.
 • Marco van Heemst

  07-12-2016
  Waardevolle en complete cursus voor beginnende project managers. Prettige manier van kennisoverdracht. Geen powerpoints doorklikken maar veel interactie en levendige voorbeelden. Cursusdagen waren meer dan goed verzorgd en gefaciliteerd. Helaas moest ik wel een dag missen omdat de trainer gedwongen was een cursus dag te verplaatsen.
 • Richard Buytendijk

  06-04-2016
  Via ICM een opleiding IPMA-D gevolgd. Door het projectmatig werken had ik behoefte aan meer achtergrondinformatie. Via ICM kreeg ik een leuke en leerzame opleiding. Zeer heldere, motiverende en vooral leuke uitleg. Kortom, zeer tevreden.
 • Kuipers

  10-11-2015
  Zeer interessante lessen, ook gericht op de praktijk. Veel voorbeelden waardoor je de lesstof beter begrijpt en waardoor je nog meer projectmanagement kennis krijgt.
  De trainer heeft heel veel kennis waardoor de lessen zeer waardevol zijn.
 • Suer

  21-10-2015
  Wat was goed: Manier van lesgeven was zeer ontspannen, docent was goed verstaanbaar en gaf praktische voorbeelden in de lessen, oefeningen waren duidelijk, duur van lessen waren optimaal, locatie was goed bereikbaar, lunch was goed verzorgd.
 • Maurice Kassing

  23-06-2015
  Trainer: Rolf Teekens

  Met veel plezier heb ik de training IPMA-D bij ICM Opleidingen en Trainingen gevolgd. Het was best een pittige opleiding, vooral vanwege de theorie en droge stof. Dit werd door de trainer Rolf Teekens helder en vakkundig gedoceerd, met de nodige praktijkvoorbeelden in woord en beeld.
  De interactie met de groep, zeer divers van samenstelling, was prettig en had een meer dan toegevoegde waarde!
  De training bood een goede basis voor het officiële IPMA-D-examen, waarvoor nog wel veel zelfstudie noodzakelijk was. De training had hierin zeker een meerwaarde om de stof beter te beheersen.
  Kortom: een aanrader!!!!
 • Martijn Verhoeven

  21-06-2015
  Via ICM Opleidingen en Trainingen heb ik de IPMA D opleiding gevolgd. Voor ik aan deze opleiding begon heb ik advies gewonnen bij een adviseur van ICM.

  Ik heb de 4 dagen durende opleiding als zeer prettig ervaren. De trainer was heel ervaren en wist de theorie goed uit te leggen. Dat deed hij niet door de presentatie helemaal te doorlopen, maar door veel vanuit de praktijk voorbeelden te geven en casussen te vertellen. We zaten in een groep van 8 projectmanagers, dus dat was een prima aantal. Het theorieboek is best dik en wat dat betreft zijn de 4 dagen net iets te kort om alle onderwerpen goed aan bod te laten komen. Thuis moest er dan ook flink gestudeerd worden.

  De organisatie was prima verzorgd. De locatie was goed, maar wel iets verouderd. Het niveau van de trainig en de trainer was goed.
 • Patrick Klijn

  18-04-2014
  In oktober 2013 ben ik gestart met de opleiding IPMA D samen met 3 andere collega's. De groep waarin wij zatten was vrij divers qua functies waadoor je een leuk gezelschap had. De cursus werd gegeven door een PM van de Rabobank en hij kon veel voorbeelden geven uit de praktijk wat zeer aangenaam was. Wat ik ook erg aangenaam vond was dat er veel interactie tussen de groep en de cursusleider was, waardoor je niet de hele dag naar een powerpoint presentatie hoefde te kijken. De locatie,in capelle,is goed bereikbaar en genoeg parkeerplekken. Ook de lunch was goed en zeer uitgebreid dus voor ieder wat wils. Een aanrader voor iedere ProjectManager / Projectleider.
 • Hans van Oostenbrugge

  03-04-2014
  IPMA-D training gevolgd, goede acco, trainer die focus legde op voorbeelden en ervaringen uit eigen praktijk en die van de cursisten. Prima opzet. Veel oefeningen, ruimte voor discussie. Geen droge sheets aftikken, 'studeren doe je thuis'. Prima bevallen. Tip voor het examen: de oefenopgaven met 'sommetjes' moet je kunnen dromen. Daarnaast moet je de 'rijtjes' uit het boek kennen en begrijpen!
 • anonymous

  06-11-2013
  Een zeer goede cursus met:

  -Een prettig communicerende & kundige docent
  -Een duidelijk & volledig lesboek
  -Veel voorbeelden uit de zeer gevarieerde ervaring van de docent
  -Praktische opdrachten
  -Een gemeleerde groep medecursisten die praktijkvoorbeelden uit allerlei beroepsgroepen aandroeg

  Dit alles gaf me een prima voorbereiding op Project management in de praktijk.

  Het enige punt van kritiek wat ik kan bedenken is dat er veel lesstof behandeld wordt per cursusdag, 1 extra dag toevoegen zou prettiger zijn.

  Al met al: deze cursus is een aanrader
 • anonymous

  02-10-2013
  Zeer doelgerichte training gegeven door een ervaren docent die hoofd- en bijzaken voor mij goed kon aanwijzen. Ik heb inzicht gekregen in de materie en niet alleen wat van belang is voor het examen.
 • P.J.L. Kok

  24-07-2013
  Toen ik begon aan de IPMA-D cursus was ik nog maar net begonnen als projectmanager. De trainingen en ICM opdrachten hebben naar mijn idee een goede basis gelegd voor mijn verdere loopbaan als projectmanager.

  De 4 bijeenkomsten waren goed te doen. Er was een goede verhouding tussen theorie en praktijkoefeningen.

  De docent (Rolf Teekens) kon zaken zeer duidelijk verwoorden en had heel veel ondersteunende praktijkvoorbeelden. Daarnaast zorgde hij ook voor een goede sfeer in de groep.

  Na het volgen van de ICM trainingen en huiswerkopdrachten heb ik het IPMA-D examen in 1 keer met goed resultaat afgerond.
 • P. Koorndijk

  02-08-2010
  Wederom een goed opgezette training die de deelnemers prima voorbereid op de examenstof. Prettige lesomgeving met vakbekame docent die voor ieder individu de tijd neemt.<br>Overige zaken, zoals locatie, informatievoorziening, lesmateriaal, lunch etc. waren ook uitstekend geregeld.<br>
 • Jolanda Tak

  23-07-2010
  Het contact met ICM heb ik als zeer positief ervaren. Ik werd altijd op een persoonlijke en prettige manier te woord gestaan.<br><br>Uiteindelijk is de trainer voor mij een belangrijke factor voor het slagen van de training. Ron Brouwer, waarbij ik de training IPMA-D volgde, is een uitstekende docent en blijft je prikkelen tijdens de training. Het materiaal dat gebruikt wordt sluit goed op elkaar aan en is gericht op de praktijk. Ik heb ontzettend veel geleerd in deze training en ik kan deze dan ook van harte aanbevelen!
 • L.H. Sterenberg

  19-11-2009
  Goede cursus, vulde mijn kennis goed aan en was een juiste voorbereiding op het examen.<br>Nog mooier zou het zijn geweest als er 1 extra scholingsdag was gepland.
 • Jasmijn Chapman

  18-11-2009
  Het niveau van de cursus is erg goed. De combinatie van de trainers, locatie en de inhoud maakt de cursus een echte aanrader.<br>De titel die je hebt na het maken van het examen zorgt ervoor dat je je kan onderscheiden wat er weer voor zorgt dat je zeker een baan op niveau zult vinden.
 • Miranda

  Ik was erg blij met de trainer, ik heb veel geleerd in twee dagen en was goed voorbereid op het examen. We hadden examentraining gedaan en ik kon met vragen gewoon bij de trainer terecht. De locatie was goed te lopen vanaf het station, dus dat was zeker positief.

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 249 opleidingen en trainingen in de categorie: Online Virtual Classroom

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.