Hoe specialiseer ik me als trainer? (en waarom!)

Als trainer is het belangrijk om te weten wat jouw specialisatie is en hoe je je onderscheidt van andere trainers. Je kunt je bijvoorbeeld richten op een specifiek onderwerp of vakgebied waarin je veel ervaring en expertise hebt opgebouwd. Maar hoe bepaal je waar je je in specialiseert? En op welke manieren kun je je überhaupt specialiseren als trainer? In dit artikel bespreken we de voordelen van specialiseren als trainer en delen we tips om erachter te komen welke specialisatie bij jou past. Of je nu een beginnende trainer bent die op zoek is naar een specialisatie of een doorgewinterde trainer die zijn of haar carrière naar een hoger niveau wil tillen!

Wat houdt specialiseren als trainer in?

Je specialiseren als trainer helpt je om je beter te positioneren en profileren, maar het zijn verschillende concepten. Specialiseren kun je zien als een onderdeel van het positioneren als trainer. Door je te specialiseren in een specifiek onderwerp kun je je positioneren als expert op dat gebied en onderscheiden van andere trainers.

Specialiseren als trainer gaat over het richten op een specifiek onderwerp of gebied waar je hart ligt of waar je expertise hebt opgebouwd, zoals leiderschap of communicatie. Dit betekent dat je je richt op het ontwikkelen van specifieke kennis en vaardigheden in dit onderwerp en het aanbieden van trainingen die hierop zijn gericht.

Op welke manieren kun je je specialiseren?

Marc van Katwijk is trainer, businesscoach en auteur. Bij ICM verzorgt hij onder andere modules uit de ICM Trainersopleiding. Marc: “Je specialiseren kan betekenen dat je je toespitst op één gebied en daar heel goed in bent. Maar specialisatie kan ook de diversiteit zijn in de dingen die je doet, of het makkelijk kunnen schakelen tussen verschillende doelgroepen. Je kunt je ook specialiseren in een werkwijze, of groepsgrootte.”

Het is belangrijk om te onthouden dat een specialisatie niet alleen gaat over wat je traint, maar ook over hoe je jezelf positioneert en communiceert met potentiële klanten. Door te werken aan branding en profilering, kun je jezelf onderscheiden en meer klanten aantrekken in jouw specialisatiegebied. Hieronder vind je een overzicht van de manieren waarop je je als trainer kunt specialiseren:

  1. Een specifiek vakgebied/vaardigheid kiezen | Je kunt je richten op verschillende vakgebieden zoals Psychologie, Proces- en Projectmanagement of Persoonlijke Effectiviteit. Je kunt je ook specialiseren in een bepaald onderwerp, denk aan: Appreciative Inquiry of Emotionele Intelligentie. Tot slot kun je ook specialist zijn in een bepaalde vaardigheid: luisteren, omgaan met stress en notuleren.
  2. Werkwijze | Er zijn verschillende werkwijzen waar je je als trainer in kunt specialiseren. Zo kun je je aansluiten bij een opleider en de door hun ontworpen trainingen geven, maar je kunt je ook focussen op Maatwerk of Incompany trainingen. Hierbij ben je zelf betrokken bij het proces van het op maat maken van een training en richt je je op de behoeften van individuele klanten of bedrijven. Er zijn nog veel meer werkwijzen als trainer (online trainen, outdoor trainen). Tot slot is je trainersstijl (interactief, autoritair, coachend) ook een onderdeel van je werkwijze!
  3. Doelgroep | Je kunt je als trainer specialiseren in een bepaalde doelgroep, zoals Young Professionals, grote of intieme groepen, de publieke sector of juist commercieel.
  4. Een combinatie van 1,2 en 3 | “Gespecialiseerd in Psychologie onderwerpen aan jonge doelgroep met een interactieve trainersstijl”.

Waarom is het belangrijk om je te specialiseren als trainer?

Het is van belang om je te specialiseren als trainer. Op onderstaande punten is je specialiseren van meerwaarde:

Expertise | Specialiseren in een specifiek onderwerp stelt je in staat om dieper in te gaan op het onderwerp en expertise op te bouwen in dat gebied.

Concurrentie | Je kunt je onderscheiden van andere trainers. Klanten zijn op zoek naar trainers die zich richten op hun specifieke behoeften en als je je als een expert op dat gebied kunt positioneren, helpt dit om meer klanten aan te trekken.

Resultaten | Als je je specialiseert in één ding, of één vaardigheid, dan kun je hier heel goed in worden. Dit zie je ook terug in de kwaliteit van jouw trainingen. Dit kan leiden tot betere resultaten van deelnemers!

Voldoening | Specialiseren in een gebied waar je gepassioneerd over bent en waarin je uitblinkt, geeft voldoening. Als je doet wat je leuk vindt, vliegt de dag voorbij!

Hoe bepaal je je specialisatie?

Het is belangrijk om een specialisatie te kiezen die aansluit bij jouw kennis, vaardigheden en interesses. Het is ook goed om te kijken of dit aansluit bij de behoeften van de markt, want uiteindelijk moet je er ook van rond kunnen komen. Door deze factoren te combineren, vind je de specialisatie die het best bij jou past.

Marc van Katwijk: “Soms ontwikkelt jouw specialisatie zich vanzelf, omdat je steeds meer lol hebt in een bepaald onderwerp of er steeds opnieuw voor wordt gevraagd. Eigenlijk zit je specialisme al in jezelf, het is niet dat je denkt: Ik ben nu trainer, laat ik eens kijken wat ik voor trainersstijl aanneem. Het zit ook in je karakter. Het komt niet vaak voor dat trainers in opleiding totaal niet weten welk onderwerp ze willen trainen, maar ze zijn soms wel nog zoekende naar de vorm of hun eigen trainersstijl. In de ICM Trainersopleiding besteden we hier ook aandacht aan.”

Vragen die je jezelf kunt stellen om erachter te komen waarin je je wilt specialiseren:

  1. Wat zijn je sterke punten?

Maak een lijst van de onderwerpen waar je ervaring in hebt en waar je goed in bent. Denk na over trainingen die je in het verleden hebt gegeven en de feedback die je hebt ontvangen. Welke onderwerpen vonden deelnemers het meest waardevol en waar ontving je de meest positieve feedback over?

  1. Wat is jouw passie?

Denk na over de onderwerpen waar je gepassioneerd over bent en waar je graag meer over zou willen leren. Als je je specialiseert in een onderwerp waar je enthousiast over bent, kun je meer voldoening halen uit je werk!

  1. Hoe ziet jouw ideale trainingsdag eruit?

Probeer je eens voor te stellen hoe je ideale dag eruitziet als je een training hebt gegeven. Wie waren de mensen? Hoe was je met ze in interactie? Waar was het? Welke onderwerp? Wat hebben ze aan het einde van de dag geleerd? Hoe voelde je je na deze dag?

Marc van Katwijk: “Als je gaat nadenken over hoe dit eruitziet, durf daar dan in te kiezen en durf nee te zeggen tegen dingen die niet in dat ideale plaatje passen. Het kan lastig zijn in het begin, maar door keuzes te maken, word je steeds meer specialist in een bepaalde onderwerp of in een bepaalde vorm. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat mensen je op dat specifieke gebied weten te vinden. Tegelijkertijd loopt er geen energie weg omdat je minder dingen doet die niet bij je passen. Durf te kiezen. Het vertrekpunt is: Wat zou je het liefst elke dag willen doen?!”

Ontwikkel je specialisatie bij ICM

Je bent als trainer of docent op zoek naar nieuwe ideeën om je training nog leerzamer en leuker voor je cursisten te maken. Wil je je lesprogramma zo inrichten dat je maximaal resultaat bereikt? In de training Inspirerend en Creatief trainen staan vragen centraal als: Hoe maak ik mijn training interactief en inspirerend? Hoe houd ik de aandacht en energie hoog?

Wil jij als trainer of coach leren werken volgens de uitgangspunten van systemisch begeleiden? In deze opleiding leer je interveniëren in team- en organisatiedynamiek om duurzame verandering te realiseren. Na drie maanden kun je groepen in organisaties effectief én zorgvuldig begeleiden met organisatieopstellingen.

Hulp nodig met kiezen?

Onze studieadviseurs helpen je graag met persoonlijk advies, bijvoorbeeld over welke opleiding of training het beste bij jouw doelstellingen past. Zij zijn te bereiken van 08:30 – 17:30 uur op telefoonnummer: 030 – 29 19 888.