12 gouden sollicitatietips: zo bemachtig jij die nieuwe baan

Ben jij op zoek naar sollicitatietips? Wil jij de kans dat je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek zo groot mogelijk maken en je daar van je beste kant laten zien? We hebben de belangrijkste sollicitatietips op een rij gezet, voor een zo groot mogelijke kans op die nieuwe baan!

Dit artikel is bedoeld voor mensen die een passende vacature hebben gevonden en op zoek zijn naar sollicitatietips om op gesprek uitgenodigd te worden en het gesprek zo goed mogelijk te voeren. Weet je nog niet zo goed wat je wilt gaan doen en welke kant je op wil? Lees dan ons artikel ‘Welke baan past er bij mij?’.

Vacature gevonden

Dus je hebt de vacature voor je droombaan gevonden. Waar begin je?

Tip 1: Google jezelf

Ga ervan uit dat recruiters grondig internet-onderzoek verrichten naar mensen die komen solliciteren. Ga daarom voordat je je cv en motivatiebrief verstuurt even na wat er online allemaal over je te vinden is. Google jezelf en bekijk of er zaken naar voren komen die op de potentiële nieuwe werkgever een negatieve indruk kunnen achterlaten.

Vergeet je social media hierbij niet. Staan er bijvoorbeeld nog oude vakantiefoto’s op Facebook of Instagram die niet meer helemaal representatief zijn? Scherm dan je profielen even af.

Tip 2: Neem je cv onder de loep

  • Ga voor een professionele, overzichtelijke look. Een makkelijke manier om dit voor elkaar te krijgen is met een gratis cv-template in Word.
  • Kom tot de kern. Zet kort en krachtig neer wat relevant is, en weid niet teveel uit. Het is belangrijk dat het cv overzichtelijk blijft.
  • Zet vaardigheden die belangrijk zijn voor de baan bovenaan, want hier wordt vaak als eerst naar gekeken.
  • Laat iemand anders je cv checken en er feedback op geven. Vaak zien dingen er voor jou logisch uit, maar zijn ze dat voor een ander niet.
  • Bekijk hier nog 10 tips voor een goed cv.

Tip 3: Schrijf een aantrekkelijke motivatiebrief

  • Schrijf een levendige, enthousiaste en persoonlijke brief.
  • Maak goed duidelijk hoe jouw kwaliteiten aansluiten op de gevraagde functie-eisen.
  • Schrijf kort en bondig.
  • Laat je brief door een ander nalopen en vraag om feedback.
  • Bekijk hier nog 10 tips voor een goede motivatiebrief.

Tip 4: Te weinig ervaring? Leg nadruk op welke kwaliteiten je wél hebt

Het kan voorkomen dat je te weinig ervaring hebt voor de functie. Geen nood, solliciteren kan vaak alsnog. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat geen enkele geïnteresseerde aan de functie-eisen voldoet, of dat er niemand anders solliciteert.

Leg in je motivatiebrief en cv nadruk op de kwaliteiten die je wél hebt en wat deze kunnen toevoegen, in plaats van dat je uitgebreid ingaat op het feit dat je niet aan de functie-eisen voldoet.

Voorbereiden op het gesprek

Uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? Mooi! Gebruik de volgende tips om het gesprek goed voorbereid in te gaan

Tip 5: Lees je in in de werkgever

Weet waar je gaat solliciteren. Verdiep je in het bedrijf door de website aandachtig te bekijken en Google de laatste ontwikkelingen. Wat is de bedrijfsmissie? Wat spreekt je daarin aan? Waarom wil je de overstap maken?

Tip 6: Bereid je voor op lastige vragen

In vrijwel elk sollicitatiegesprek krijg je een aantal vragen waar geen goed of fout antwoord op te geven is. Vaak zijn dit open vragen die je gesprekspartner stelt om een nog beter beeld van je te krijgen, en om te kijken hoe je omgaat met onverwachte situaties. Een aantal voorbeelden:

  • Wat zijn je drie sterkste eigenschappen, en hoe zet je deze in?
  • Wat is je zwakste punt en wat doe je om dit te verbeteren?
  • Waarom ben je bij je vorige werkgever weggegaan?
  • Hoe zie je jezelf over vijf jaar?
  • Wat zou je doen als je de Staatsloterij zou winnen?

Denk van tevoren na over mogelijke antwoorden. Het is belangrijk dat je eerlijk bent en dat je de antwoorden niet volledig uit je hoofd leert, anders komt het onnatuurlijk over.

Tip 7: Ken je gesprekspartner

Een slimme truc: bekijk het LinkedIn-profiel van je gesprekspartner en zoek naar zaken die jullie gemeen hebben. Komen jullie bijvoorbeeld uit dezelfde stad? Of hebben jullie overeenkomende interesses? Probeer dit onderwerp in dat geval tijdens het gesprek aan te snijden. Uit onderzoek is namelijk naar voren gekomen dat mensen die dingen gemeen hebben zich sneller met elkaar verbonden voelen (Cialdini, 2009).

Tip 8: Bereid vragen voor

Iemand die vragen stelt komt betrokken en proactief over. Dus ben je op onduidelijkheden gestuit toen je de vacature doorlas? Of zijn er vragen opgekomen toen je de website van het bedrijf doornam? Onthoud ze!

Tip 9: Kleed je professioneel

Een makkelijke manier om een goede eerste indruk te maken is er professioneel en verzorgd uitzien. Ga naar de kapper en kleed je goed. Loop een paar dagen van tevoren je garderobe na om te kijken of je de juiste kleding hebt, zodat je nog genoeg tijd hebt om eventueel een nieuwe outfit te kunnen kopen.

Het gesprek

Eindelijk, het sollicitatiegesprek. Hoe zorg je ervoor dat je een goede indruk maakt? De volgende tips helpen je daarbij.

Tip 10: Pak je rust voor het spreken

Durf, als je het nodig hebt, een kort moment rust te pakken voordat je antwoord geeft op een vraag. Zo kun je even nadenken en een beter antwoord formuleren. En is de vraag niet duidelijk? Vraag dan om verheldering!

Tip 11: Wees jezelf

Wellicht een open deur, maar erg belangrijk: wees jezelf en probeer je niet anders voor te doen dan je bent. Ga dus geen rol spelen, het is immers geen toneelstuk. Gebruik je eigen woorden en geef antwoorden op basis van je eigen meningen en gedachten. Laat zien wie je écht bent!

Tip 12: Zenuwen mogen er zijn

Het is normaal om een beetje zenuwachtig te zijn voor een sollicitatie. Besef je dat recruiters het vaak meemaken dat een sollicitant nerveus is en dat ze goed in staat zijn om door de zenuwen heen te kijken.

Probeer je zenuwen dus niet te veel te onderdrukken, want door het weg te stoppen wordt het vaak alleen maar erger.

En nu?

Afwachten geblazen! Hopelijk heb je de tips ter harte genomen en word je binnenkort gebeld met goed nieuws.

Extra hulp?

Wil je toch nog iets meer hulp? Persoonlijke feedback op je cv en je motivatiebrief van een HR-professional? Samen het sollicitatiegesprek voorbereiden en oefenen met een trainingsacteur? Bekijk dan nu het traject Succesvol Solliciteren van ICM!

Bronnen

Cialdini, R. B. (2009). Influence: The psychology of persuasion. HarperCollins.