Welke baan past er bij mij?

Ben jij op zoek naar een nieuwe baan maar weet je nog niet precies wat je wilt? En wat voor baan er bij je past? In dit artikel lees je tips van solliciteer-expert en ICM trainer Suzanne Schram om erachter te komen wat voor baan bij je past.

Zelfreflectie

“Een nieuwe baan vinden begint bij zelfreflectie”, begint Suzanne. “Wie ben je? Waar ben je goed in en wat vind je belangrijk? Ik coach veel mensen die altijd direct op vacatures reageren, maar ik zeg altijd dat ze eerst eens antwoorden op deze vragen moeten formuleren.

Toen ik als intercedent bij Randstad werkte, sprak ik vaak werkzoekenden die meldden leergierig te zijn en al het werk wel leuk te vinden. Daar kon ik dus niet zoveel mee.

Mensen doen vaak wat ze kunnen, maar niet altijd wat ze leuk vinden. Is het een garantie dat je dat waar je goed in bent ook echt leuk vindt? Ik denk het niet. Kijk daarom eerst eens naar wát je wilt gaan doen en wáár je dat wilt gaan doen. En welke vaardigheden je meeneemt uit je vorige baan en waar je nu energie van krijgt, in plaats van in het wilde weg naar vacatures te zoeken. Zo neem je regie over je eigen loopbaan. Heb je dit allemaal op een rijtje? Dan ben je arbeidsmarktklaar en zul je sneller een passende baan vinden!”

Zeg het hardop!

Suzanne: “Heb je er moeite mee om deze zaken helder te krijgen? Zoek iemand uit je omgeving waarmee je kunt sparren. Vertel diegene hardop wat je allemaal gedaan hebt en wat je leuk lijkt. Door dit hardop uit te spreken kom je zelf tot nieuwe inzichten en kan je gesprekspartner meedenken”.

Schrijf je eigen vacature

Suzanne: “Een goede en speelse manier om voor jezelf helder te krijgen wat voor baan je zou willen is zelf een vacature schrijven op basis van wat je leuk lijkt. Hierbij kun je bestaande vacatures als inspiratie gebruiken. Je kunt daarbij nadenken over hoe je ideale werkdag eruitziet, welke taken je wilt uitvoeren, waar je interesses liggen, welke vaardigheden je wilt inzetten en wat je belangrijk vindt qua contact met collega’s en qua sfeer. Schrijf op die manier een vacature voor je ideale baan en ga daarmee naar een werkgever. Daarmee kun je laten zien waar je aan zit te denken om vervolgens samen te kunnen kijken wat er mogelijk is.”

Vraag, vraag, vraag!

Vraag mensen in je omgeving wat voor werk ze doen en waarom ze dat werk doen. Vraag ook wat ze er wel en niet leuk aan vinden. Op die manier kun je een hoop inspiratie opdoen, over hoe anderen erachter zijn gekomen wat ze wilden gaan doen en over wat voor banen er allemaal bestaan.

Loop mee

Spreek je iemand die in jouw ogen iets heel interessants doet? Vraag of je een keer een dag(deel) mee mag lopen! Zo kun je het werkveld van dichtbij bekijken en nagaan of het echt bij je past.

Bekijk wat je niet wilt

Een goede strategie om te kijken welke baan er bij je past is kijken naar wat je vooral niet wilt in je werk. Wil je bijvoorbeeld echt niet de hele dag achter de computer zitten? Of juist echt niet met je handen werken? Of heb je een hekel aan targets of deadlines? Stem je zoektocht daarop af! Ook daarvoor is het handig om bestaande vacatures te bekijken voor inspiratie.

Wat is jouw toegevoegde waarde?

Waarin blink jij uit? Wat kun jij dat andere mensen minder goed kunnen? Ga dit voor jezelf na, maar vraag het vooral ook aan mensen die jou goed kennen. Zij hebben daar vaak een meer accuraat beeld van dan jij, wat veel nieuwe inzichten oplevert.

Loopbaancoach

Er al eens over nagedacht om met een loopbaancoach in gesprek te gaan? Samen met deze ervaren persoon ga je erachter komen wat je wilt, waarom je dat wilt, wat je kunt en wat de mogelijkheden zijn. Met die inzichten en de concrete handvatten die je tijdens het traject aangereikt krijgt, stel je een persoonlijk actieplan op om een perfect passende baan te vinden. Klinkt goed? Meld je dan hier aan voor een kosteloos telefonisch intakegesprek.

Inspiratie opdoen?

Wil je inspiratie opdoen over wat voor beroepsgroepen er zijn en daarbij direct alle kansrijke beroepen opgesomd zien? Of heb je je droombaan gevonden maar mis je bepaalde skills? Of wil je je verder ontwikkelen binnen een bepaald vakgebied om je baankansen daarin te vergroten? Bekijk dan nu onze om- en bijscholingspagina.