10 tips voor een goede motivatiebrief

Solliciteer je voor een nieuwe functie, dan is een goede motivatiebrief onmisbaar. Waar je in je cv je ervaring en opleidingen deelt, schrijf je jouw motivatiebrief specifiek over de functie: waarom is dit jou op het lijf geschreven? Het HR-team van ICM deelt via deze 10 tips hoe je dat aanpakt.

In ons persoonlijke traject Succesvol Solliciteren geeft een HR-professional uitgebreide, persoonlijke feedback op jouw cv en motivatiebrief en oefen je met een trainingsacteur essentiële gespreksvaardigheden.

Naar Succesvol Solliciteren

De 10 tips

Tip 1: Check je motivatie voor de motivatie

Heb je zin om over jouw motivatie voor deze functie te schrijven? Dan ben je waarschijnlijk echt enthousiast en kijk je ernaar uit om jouw verhaal te vertellen aan de organisatie. Dit is een eerste stap voor een goede motivatiebrief.

Tip 2: Omschrijf wie je bent

De organisatie wil natuurlijk graag een beeld krijgen van wie je bent. Niet alleen van je werkervaring en opleidingen maar juist ook van jou als persoon. Dus licht je persoonlijkheid toe en schets een compleet beeld van jezelf.

Tip 3: Omschrijf wat je kunt

Zie je motivatiebrief als de kans om duidelijk te maken waar je goed in bent. Het is aan te raden om drie tot vijf dingen te kiezen die je écht goed beheerst en ook toe te lichten waaruit blijkt dat dit zo is. Houd hierbij rekening met de competenties die gevraagd worden voor de functie.

Tip 4: Omschrijf wat je wilt

Nu je bekend hebt gemaakt wie je bent en wat je kunt, is het ook belangrijk om te verduidelijken wat je wilt. Beschrijf waarom je deze functie wilt en waarom deze functie perfect is als volgende stap voor jou. Probeer zo concreet mogelijk te zijn zodat je opvalt tussen de stapel motivatiebrieven.

Tip 5: Motiveer ook je keuze voor de organisatie

Ga naast de functie ook in op de organisatiematch en maak duidelijk waarom je graag bij deze organisatie wilt werken. Draai het ook om: waarom pas jij goed bij deze organisatie?

Tip 6: Probeer wat kenmerkends toe te voegen

Om op te vallen tussen alle andere motivatiebrieven kan het helpen om wat kenmerkends over jezelf of je carrière toe te voegen. Zoiets trekt de aandacht van de lezer en maakt je verhaal persoonlijk, waardoor je meer zult opvallen. Denk bijvoorbeeld aan hoe je vroeger als kind al bezig was met het vakgebied of hoe een bijzondere periode in je leven duidelijk heeft gemaakt wat je droombaan is.

Tip 7: Laat je enthousiasme zien

Zorg ervoor dat de lezer in jouw motivatiebrief jouw enthousiasme voelt en jij het idee geeft dat je zin hebt om aan de slag te gaan.

Tip 8: Geef toelichting op mogelijke opvallendheden

Zou de lezer van jouw cv en motivatie mogelijk vragen kunnen hebben? Bijvoorbeeld over een gat in je cv of een carrièreswitch? Dan is het slim om dit meteen toe te lichten.

Tip 9: Een motivatie is een aanvulling op je cv

Een motivatie is geen samenvatting van je cv maar een aanvulling. Het moet echt een verhaal zijn over jou en waarom je geknipt bent voor deze functie.

Tip 10: Vergeet niet te lachen!☺

Solliciteren is soms lastig maar je kunt er maar beter het beste van maken. Toon tijdens je sollicitatie je enthousiasme over de functie en die glimlach volgt (bij jou én de ander!) vanzelf.

Ook je cv verbeteren? Bekijk hier 10 tips voor een goed cv.