Het pad naar zelfcompassie: Leer vriendelijker te zijn voor jezelf

Stel je voor dat je in staat bent om met vriendelijkheid en liefde naar jezelf te kijken, wetende dat je goed genoeg bent zoals je bent. Tijdens het webinar “Zelfcompassie, hoe kun je vriendelijker omgaan met jezelf?” bespraken onze expert Mireille Bruin en moderator Inger Strietman hoe je hiernaartoe werkt. Voor hen is zelfcompassie de sleutel tot het maken van keuzes die echt bij je passen. Wil jij ook meer voor jezelf kiezen? Lees dan snel het hele artikel.

Zelfcompassie

Waarom is dit zo belangrijk? Zelfcompassie stelt je in staat om een gezonde balans te vinden tussen fysiek en emotioneel welzijn. Het maakt beslissingen nemen eenvoudiger en geeft ruimte om kwetsbaar te zijn, oftewel om simpelweg jezelf te zijn. Een gebrek aan zelfcompassie kan zich op verschillende manieren uiten: stressopbouw, overbelasting, perfectionisme, grensoverschrijding, zelfkritiek, en zelfs fysieke en emotionele instorting. Geen zorgen, hieronder ontdek je hoe we hiermee om kunnen gaan!

Piramide Model van Bateson & Dilts

Voel je je overweldigd? Of verlang je naar meer verbinding zonder oordelen? Het Piramide Model van Bateson & Dilts kan je helpen antwoorden te vinden op deze vragen, vooral als je het samen met een vriend of vriendin verkent. Zorg dat je ontspannen bent voordat je begint. Haal diep adem en laat alle spanning los. Nu zijn we klaar om de piramide te beklimmen, van onder naar boven!

  1. Omgeving: Je omgeving beïnvloedt je gedachten en gevoelens.
  2. Gedrag: Merk op welke acties je neemt en welke je vermijdt.
  3. Vaardigheden of Capaciteiten: Herken je zwakkere punten en ontwikkel je sterke punten.
  4. Overtuigingen: Dit bepaalt wat je waarneemt en hoe je dit interpreteert. Het geeft aan wat je belangrijk vindt en wat je motiveert.
  5. Identiteit: Definieer jezelf los van externe verwachtingen.
  6. Missie of Doel: Formuleer een heldere missie die je helpt op koers te blijven.

Om deze niveaus dieper te verkennen, kun je deze verdiepende vragen stellen:

  • Omgeving: Wie is er bij je? Wat is de sfeer? Waar reageer je het meest op?
  • Gedrag: Wat zijn je gewoonten? Hoe kun je ze veranderen?
  • Vaardigheden: Welke nieuwe vaardigheden wil je ontwikkelen? Hoe kun je jezelf uitdagen?
  • Overtuigingen: Waarom geloof je wat je gelooft? Welke overtuigingen helpen je vooruit en welke belemmeren je?
  • Identiteit: Wat maakt jou uniek? Hoe kun je meer in lijn komen met je ware zelf?
  • Missie of Doel: Wat is je hogere doel? Hoe kun je bijdragen aan iets groters dan jezelf?

Dit model nodigt je uit om dieper te graven, om jezelf beter te begrijpen en te groeien. Het is een reis naar een leven van meer vervulling en authenticiteit. Dus, klaar om op ontdekkingsreis te gaan? Op naar de top!

Tip: Maak vloerankers door de namen van de verschillende niveaus op te schrijven op verschillende papiertjes en leg ze in de juiste volgorde op de grond, zodat je er fysiek doorheen loopt.

Gevoelige snaar geraakt

Hooggevoeligheid (HSP), ook wel bekend als Highly Sensitive Person, is een term die in 1996 werd geïntroduceerd door psycholoog Elaine Aron. Ongeveer 20% van de bevolking wordt als hooggevoelig beschouwd, wat betekent dat ongeveer één op de vijf mensen in Nederland hooggevoelig is.

De kenmerken van HSP kunnen zowel positief als negatief worden ervaren. Hieronder een paar op een rijtje:

  • Diepgaande verwerking van informatie: Hooggevoelige personen nemen prikkels uit hun omgeving intenser waar en verwerken deze diepgaand.
  • Sterke gevoeligheid voor prikkels uit de omgeving: Geluiden, geuren, licht en andere externe prikkels hebben een grotere impact op HSP’s.
  • Intenser emotioneel reactievermogen: Hooggevoelige mensen ervaren emoties dieper en intenser.

HSP’s hebben vaak moeite met overmatige prikkels en vermijden deze graag. Aan de andere kant hebben High Sensation Seekers (HSS) juist de neiging om prikkels op te zoeken en sensatie te ervaren. Wanneer iemand zowel hooggevoelig als een sensatiezoeker is, ontstaat er een interessante combinatie: een voet op het gaspedaal en een voet op de rem. Deze paradox kan soms tot uitdagingen leiden. Herkenbaar? Bekijk dan deze 5 tips!

Ademhalingsoefeningen en affirmaties voor innerlijke kracht

Ademhaling is iets wat je altijd bij je draagt en wat je op elk moment kunt toepassen. Probeer eens deze twee oefeningen: Ten eerste, laat alles los wat je weet, vraag je lichaam om te ontspannen en adem diep in vanuit je buik. Voel de kracht van je ademhaling terwijl je van moment naar moment gaat. En ten tweede, sta op, adem diep in via je neus of mond, en beweeg je hoofd naar achteren, naar links en naar rechts terwijl je extra inademt. Adem dan weer rustig uit. Deze oefeningen kunnen je helpen om meer rust te ervaren en zelfcompassie in je leven te brengen.

Versterk je positieve gedachten met krachtige affirmaties! Neem elke dag even de tijd om jezelf te bekrachtigen. Sta voor de spiegel, kijk jezelf recht in de ogen en zeg met overtuiging: ‘Je bent trots op wie je bent’, ‘Je bent goed genoeg’, ‘Je verdient liefde’, ‘Je houdt van jezelf’. Herhaal deze affirmaties dagelijks in de tegenwoordige tijd en zie hoe je mindset en gedrag positief worden beïnvloed!”

Zou je nog meer rust willen ervaren na dit artikel, bekijk dan deze training van ICM: Omgaan met chaos in je hoofd. Ben je benieuwd om verder te ontdekken wie je werkelijk bent, bekijk dan dit 3-daags evenement: Zijn wie je werkelijk bent op 20 september, 18 oktober en 29 november in 2024. Of wil je actief je talent leren ontwikkelen? Bekijk dan deze ICM training: Effectief ontwikkelen van je talent.