De connectie van gezond egoïsme: kiezen voor jezelf waardoor je in verbinding staat met anderen

Meer voor jezelf kiezen. Het klinkt makkelijker gezegd dan gedaan, toch? Verhuisdozen sjouwen met een vriendin, een extra opdracht op werk doen voor die ene collega die zo druk is of met je kinderen naar het pretpark omdat ze het zo leuk vinden. Allemaal keuzes die in het teken staan van geven, maar let op dat je jezelf erin niet kwijtraakt. Tijdens het webinar “Self-care: hoe vaak zet jij jezelf op één?” legt expert Inger Strietman uit waarom gezond egoïsme zo belangrijk is. Stap één: begin rustig dit artikel te lezen voor jezelf.

Model van gezond egoïsme

Het model van gezond egoïsme biedt een leidraad voor jouw persoonlijke groei, ongeacht waar je je bevindt op jouw reis naar zelfontdekking en welzijn.

  1. Zelfkennis: Identificeer je persoonlijke waarden en herken belemmerende overtuigingen. Ontdek waar je energie van krijgt en waar je talenten liggen.
  2. Zelfcompassie: Behandel jezelf met vriendelijkheid en vermijd zelfkritiek. Accepteer jezelf met al je gebreken en tekortkomingen.
  3. Zelfzorg: Vind momenten van ontspanning en rust om een gezonde balans te behouden tussen lichaam en geest.
  4. Zelfrealisatie: Maak bewuste inspanningen voor persoonlijke groei en ontwikkeling. Volg je eigen unieke pad naar vervulling en zelfontplooiing.

Zelfvertrouwen hoeft nergens op gebaseerd te zijn

We hebben vaak geleerd om te presteren, aan andermans verwachtingen te voldoen en dienstbaar te zijn aan anderen. Als dit lukt, dan geeft dat zelfvertrouwen. Maar het kan ook leiden tot zelfverlies, constante druk, gevoelens van gevangenschap en het verlies van je eigen identiteit.

Om te voorkomen dat je mentaal en fysiek uitgeput raakt, is het belangrijk om een balans te vinden en te begrijpen dat gezond egoïsme niet gebaseerd is op zelfvertrouwen, maar op zelfcompassie. Jij hoeft niet verbonden te zijn aan prestaties om waardevol te zijn; je bent waardevol omdat je bestaat. Het verschil tussen zelfvertrouwen en eigenwaarde is cruciaal: zelfvertrouwen hoeft niet bewezen te worden, het bestaat gewoon.

The Growth-mindset

In de wereld van psychologie en zelfontwikkeling is de growth mindset van Carole Dweck een krachtig concept. Deze mindset draait om het idee dat je kwaliteiten en capaciteiten niet vastliggen, maar dat je ze kunt ontwikkelen door toewijding en inspanning. Laten we eens kijken naar de principes van de growth mindset:

  1. Oefenen: In plaats van te denken “Ik ben niet goed genoeg”, kun je denken “Ik kan beter worden door te oefenen”. Door consistent te oefenen, ontwikkel je nieuwe vaardigheden en verbeter je jezelf.
  2. Proberen: In plaats van te denken “Ik kan het niet”, kun je denken “Ik zal het proberen en zien wat er gebeurt”. Het gaat erom dat je bereid bent om uit je comfortzone te stappen en nieuwe uitdagingen aan te gaan.
  3. Veerkracht: In plaats van te denken “Dit is te moeilijk”, kun je denken “Ik kan dit aan als ik volhoud en blijf proberen”. Het gaat erom dat je veerkrachtig bent en tegenslagen ziet als kansen om te groeien, in plaats van als redenen om op te geven.
  4. Ontwikkelen: In plaats van te denken “Ik ben niet goed in dit”, kun je denken “Ik kan mezelf verbeteren door te blijven leren en groeien”. Het draait allemaal om het streven naar voortdurende verbetering en het geloven dat je potentieel niet vaststaat, maar dat je het kunt ontwikkelen.

Door van een fixed mindset naar een growth mindset te gaan, verschuift je perspectief:

Het begrijpen en omarmen van een growth mindset kan leiden tot een gezondere benadering van leren, groeien en het omgaan met uitdagingen. Bekijk ook deze 10 tips om je growth mindset te activeren!

Wat is nou gezond egoïsme?

Gezond egoïsme betekent dat jij jezelf centraal stelt in jouw leven. Het begint bij het erkennen en koesteren van jezelf zoals je bent. Pas dan kun je het leven vormgeven op een manier die echt bij jou past. Je begrijpt dat iedereen anders is en dat je het recht hebt om keuzes te maken die voor jou belangrijk zijn. Dit betekent niet dat je egoïstisch bent in de negatieve zin van het woord, maar eerder dat je vanuit een gezond zelfbewustzijn handelt. Door jezelf meer te verbinden met je eigen behoeften, ben je vaak beter in staat om een diepere verbinding met anderen aan te gaan. Dit in tegenstelling tot alleen maar te geven, waarbij je misschien zelfs merkt dat je uitgeput raakt en een kort lontje krijgt. Het vraagt om een transitie in je leven:

  • Van buiten naar binnen denken: Wat anderen willen en hoe het hoort.
  • Naar binnen naar buiten denken: Wat wil ik en wat is goed voor mij?

Het is een proces van zelfontdekking en zelfliefde dat leidt tot een meer vervullend leven, waarbij je zowel voor jezelf als voor anderen van waarde kunt zijn. Dit zijn de drie stappen om te volgen voor een leven met gezond egoïsme:

  1. Inchecken bij jezelf:
    • Wat voel ik?
    • Hoe gaat het met me?
  2. Wat wil ik?
    • Wat heb ik nodig?
    • Waar heb ik behoefte aan?
  3. In de praktijk:
    • Hoe ga ik dit realiseren?
    • Wie of wat heb ik hierbij nodig? (communicatie)

Wil je meer lezen over dit onderwerp? Bekijk dan het boek van onze gewaardeerde expert Inger Strietman: Gezond egoïsme.

Praktische tips

Hierbij 5 praktische tips die helpen bovenstaande stappen te integreren in je dagelijkse leven:

  1. Plan tijd voor jezelf in: Reserveer bijvoorbeeld elke maandagavond voor jezelf. Je hoeft niet van tevoren te bedenken wat je gaat doen; kies gewoon op dat moment waar je behoefte aan hebt.
  2. Maak een relax-lijstje: Naast je gewone to-do lijstjes, maak ook een lijstje met activiteiten waarvan je ontspant of energie krijgt.
  3. Gebruik de zin “Ik kom er even bij je op terug”: Als je direct “nee” voelt, zeg dan nee. Als je “ja” voelt of twijfelt, zeg dan “Ik kom er even bij je op terug”. Gebruik deze tijd om te checken of het echt is wat je wilt. Als het ja is, zeg dan de volgende dag ja. Zo niet, geef dit dan de volgende dag aan.
  4. Communiceer! Hoe eerder, hoe beter: Anderen kunnen niet raden wat je denkt of voelt, dus benoem het. Authentieke communicatie bevordert de verbinding en hoe eerder je dit doet, hoe beter.
  5. Stel een doel voor jezelf: Bedenk wat je hoopt te bereiken en welke waarden hierbij belangrijk zijn. Zet vervolgens een concrete stap, zoals het volgen van een fotografiecursus of iets anders wat je graag wilt doen.

Zou je meer willen leren over dit onderwerp, bekijk dan een van de volgende evenementen of opleidingen. Zoals de meerdaagse trektocht voor persoonlijke groei en ontwikkeling, waar je drieënhalve dag offline bent en 10 tot 16 km per dag in etappes loopt. Meer geïnteresseerd in het gedrag van anderen en hoe mensen hun talenten en ervaringen kunnen toepassen? Neem dan een kijkje bij de opleiding Positieve Psychologie. Of wil jij meer grip op jezelf, je werk en je omgeving? Bekijk dan deze training over Persoonlijk Leiderschap van drie dagen. Je kunt meer dan je denkt!