Gezond egoïsme: hoe bewaak je je grenzen op de werkvloer?

Van kleins af aan leren we te denken aan de ander. Maar in onze maatschappij vergeten we vaak dat je ook moet denken aan jezelf. Zo blijf je als persoon in balans. Door op een compassievolle manier met jezelf om te gaan, kun je blijven geven. Hoe dat zit en hoe Inger Strietman, expert op het gebied van Gezond egoïsme en schrijver van de bestseller ‘Mag ik even mijn aandacht?’, dat zelf doet legt ze in dit artikel uit.

Wie is Inger Strietman?

Inger was niet altijd een expert in gezond egoïsme. Daar was een burn-out voor nodig, waardoor ze zichzelf flink tegenkwam. Ze leerde keuzes te maken voor zichzelf en ziet zichzelf inmiddels dan ook als een ervaringsdeskundige op dit gebied. Terugkijkend noemt ze zichzelf streberig. De wens om het altijd goed te willen doen, een goede vriendin te zijn en iedereen genoeg aandacht te geven zorgde ervoor dat ze steeds vaker fysieke klachten kreeg. Denk aan steeds regelmatiger keelpijn of grieperig.

Als iemand wilde afspreken en Inger zag dat ze ruimte in haar agenda had, vulde ze die. Zo ging ze door, tot die vol zat. Waar een volle agenda voor anderen werkt, geldt dat niet voor Inger: “Hoe meer rust en tijd ik voor mijzelf neem, des te meer creativiteit en inspiratie ik ervaar”. Die rust zorgt dat ze anders naar de wereld kijkt maar ook meer productiviteit ervaart. Dit kan door een wandeling, sporten of creatief bezig zijn. Door voor jezelf te zorgen en bewust te kiezen wat goed voor jou is, laad je je eigen batterij weer op.

Hoe pas je gezond egoïsme toe op de werkvloer?

Sinds corona niet meer zo aanwezig is in onze levens, werken we weer regelmatig op kantoor. Dat gaat gepaard met drukke kantoortuinen en een hoop mensen om ons heen tijdens de koffie- en lunchpauzes. Logisch dat we ons soms wat overweldigd voelen. Hoe kunnen we gezond egoïsme dan op de werkvloer toepassen? Ga na wat jij fijn vindt aan thuiswerken en waar je tegen opziet op kantoor. Bijvoorbeeld veel geluid. Heb je tijdens het thuiswerken ervaren dat je goed werkt in stilte? Koop dan een koptelefoon met noise-canceling functie, zodat je ook op kantoor in stilte kunt werken. Of ben je liever in de namiddag vrij? Begin dan een uur eerder als je werk dit toelaat.

Bewaak je grenzen

Misschien vind je je werk erg leuk, maar merk dat je te vaak over je eigen grenzen gaat. Dit kan zorgen voor stress of minder zin in je werk. Volgens Inger is het dan belangrijk niet te lang te blijven hangen in dat gevoel maar om in te checken bij jezelf. Hoe bewaak jij je eigen grenzen? Ga na hoe jij je werkweek het liefst zou indelen, inclusief de verantwoordelijkheden, je ritme en de projecten die daarbij horen. Wanneer je weet wat jou het beste past, kun je het hier ook op kantoor over hebben.

In gesprek met je werkgever

Het is logisch dat een werkgever het niet fijn vindt om te horen dat een werknemer ‘het wat rustiger aan gaat doen’. Door met een plan te komen, maak je het probleem waar jij tegenaan loopt praktisch voor je werkgever. Je pakt zo zelf de regie. Redeneer je plan niet vanuit zelfzorg, maar vanuit dat je jezelf effectiever in wilt zetten voor een bepaalde doelstelling. Stel dat je bij vier projecten minder goed presteert dan je zou willen. Dan is het beter als je er drie hebt waar je vol op kunt focussen. Benoem dit richting je werkgever! Benoem ook eventuele oplossingen voor het project waaraan jij niet langer kunt bijdragen, kan een andere collega dat oppakken? Toon daarin leiderschap. Zo ga je naast je baas staan en laat je zien dat je een gezamenlijk doel hebt. Je wordt een gesprekspartner, maar kiest wel voor jezelf door een project te laten gaan.

Check regelmatig in bij jezelf

Neem ook voor werk begint een moment waarbij je incheckt bij jezelf. Hoe zit ik erbij vandaag, hoe is mijn energie en hoe voelt mijn lijf aan? Dit kan door een bodyscan, of via een app. Er zijn er vele die je hierbij kunnen helpen. Als je niet zoveel tijd hebt, adem dan een paar keer diep in en uit en laat je aandacht langs je hoofd en schouders gaan. Dit klinkt onlogisch, zeker als je overloopt van de taken, maar het werkt juist voor je productiviteit. Als je weet hoe jij je voelt, kun je jouw dag daarop aanpassen. We denken dat alles vaststaat en in beton gegoten is, maar je kunt vaak makkelijker dan je denkt die ene afspraak doorschuiven of een dagje thuiswerken. Of open eens een keer niet je mailbox, zodat je gefocust aan de slag kunt.

Wat te doen na een burn-out? Tips van een ervaringsdeskundige

Een burn-out zorgde er uiteindelijk voor dat Inger niet langer door kon gaan met haar overvolle agenda en weinig tijd voor zichzelf. Het voelde voor haar als een reset, waar ze heel bewust moest bepalen wat haar aandacht en energie verdiende. Wat zijn haar tips als je net uit een burn-out komt en jezelf centraal wilt stellen? Wat zijn de eerste stappen om voor jezelf te kiezen? Zelf wilde Inger de burn-out ontzettend graag oplossen. Ze ging krampachtig op zoek naar controle over de situatie en wilde een plan. Ze ging zich beter voelen toen ze stopte met zoeken naar dé oplossing. De frustratie dat ze zoveel wilde maar zo weinig meer kon was enorm. Het is dan ook geen situatie die is te accepteren van de ene op de andere dag. Het is een lastig proces want je hoopt ooit weer beter te worden en herkent jezelf niet meer. Doordat we in een samenleving leven waar het lijkt alsof alles maakbaar is, voelt het alsof ongelukkig zijn je eigen schuld is. Alsof een burn-out of onzekerheid eenvoudig op te lossen is. Maar ook accepteren dat het leven soms even tegenzit hoort bij gezond egoïsme. Accepteren dat je nu niet de beste versie van jezelf bent.

Inger noemt nog een paar andere tips: “Als je van jezelf weet dat je snel ja zegt, neem dan eens bewust de tijd voor een keuzemoment. Als iemand je wat vraagt, vertel diegene dat je er later op terugkomt. Zo creëer je ruimte om bij jezelf in te checken. Wees daarbij eerlijk als het te veel wordt, dat je er geen project of verantwoordelijkheid bij kunt hebben. Of dat je wellicht andere interesses of een ander energieniveau hebt. Reflecteer achteraf ook eens op de keuzes die je gemaakt hebt. Waren het de juiste keuzes?”