Financiën voor niet-financiële managers

Als manager word je meer en meer afgerekend op basis van financiële resultaten. De financiële consequenties van jouw beslissingen zijn niet altijd helder, terwijl die een belangrijke rol spelen. Overzie je niet altijd de financiële gevolgen van veel van de voorstellen en beslissingen die je dagelijks neemt? Heb je te maken met begrotingen en budgetten? Wil je een vaardige partner zijn in gesprekken met financiële specialisten? Dan is deze training een uitstekende keuze. Je brengt je financiële kennis en vaardigheden naar een hoger niveau.

Ook online via Virtual Classroom beschikbaar

Goed nieuws: deze cursus bieden we ook volledig online aan.
Lees meer over de virtual classroom en bekijk de uitleg video.

Kies startdatum

Unieke voordelen

 • Toegankelijk en direct praktisch toepasbaar
 • In korte tijd relevante financiële kennis bijspijkeren
 • Aan de slag met casuïstiek en jouw praktijk

Resultaat

 • Je hebt inzicht in en kennis van financieel management
 • Je hebt inzicht in cijfermatige overzichten, zoals balans en resultatenrekening, financiële ratio’s, budgetten en begrotingen
 • Je kunt eenvoudige kostencalculaties en opbrengst- en prijscalculaties maken en overziet de relaties hiertussen
 • Je bent een betere gesprekspartner voor je financiële collega’s
 • Je neemt resultaatverantwoordelijkheid met financiële onderbouwing
 • Je kunt investeringsbeslissingen financieel onderbouwen

Doelgroep

Professionals en managers in die hun werksituatie te maken krijgen met financiële beoordelingen en overzichten. Je wilt de financiële consequenties van je beleid overzien en sturen. Je hoofdtaak ligt buiten het financiële beheer van de onderneming.

Zeker weten of dit bij je past? Doe een persoonlijke intake.

Programma

 • Inleiding financieel management
 • Jaarrekening en balans
 • Begroten en budgetteren
 • Kosten- en opbrengstencalculaties
 • Ratioanalyse en kengetallen
 • Opstellen, bewaken en verdedigen van het afdelingsbudget
 • Business balanced scorecard
 • Managementrapportage en -verantwoording
 • Activity Based Costing
 • Financieel beleid en investeringsbeslissingen binnen je organisatie
 • Ondernemingswaardering
 • Praktijksituaties en -voorbeelden
 • Persoonlijk actieplan
Startdata en locaties

Studiewijze

Voorafgaand aan de training vindt een schriftelijke intake plaats. Hierin breng je je persoonlijke leerdoelen in kaart. In deze training ligt de nadruk op de kennismaking met verschillende cijfermatige overzichten en het vertalen hiervan in acties. Daarnaast oefen je met kostprijscalculaties en opbrengstcalculaties. Onder leiding van een ervaren trainer leer je gedegen bedrijfseconomische afwegingen te maken.

Heb je de gehele training gevolgd, dan ontvang je het ICM-certificaat.

Deze training is tevens onderdeel van de opleiding Post-HBO Bedrijfskunde. Na het succesvol afronden van deze training kun je je verder ontwikkelen en krijg je vrijstelling voor 1 module binnen deze opleiding.

Studiewijze Virtual Classroom

Wanneer je deze cursus volgt in de Virtual Classroom dan geldt deze studiewijze.

Plaats & data

Benieuwd wanneer je deze cursus kunt volgen? Bekijk de eerstvolgende startdata en cursuslocaties.

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 249 opleidingen en trainingen in de categorie: Online Virtual Classroom

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.

Plaats & data

De training is van 9.30 tot 17.00 uur en omvat 3 bijeenkomsten. Tevens is deze training volledig online te volgen via de Virtual Classroom.

de training wordt verzorgd in Amsterdam, Arnhem, Breda, Den Bosch, Den Haag, Eindhoven, Enschede, Groningen, Maastricht, Online Virtual Classroom, Rotterdam, Utrecht en Zwolle.

Maximale groepsgrootte: 20 personen.

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 249 opleidingen en trainingen in de categorie: Online Virtual Classroom

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.

Investering

De investering bedraagt € 1.595,-.

Dit bedrag is excl. € 37,50 per dag voor het dagarrangement of € 10,- per avond voor het avondarrangement. Voor online bijeenkomsten rekenen we geen arrangementskosten. De totale investering is excl. btw. Vrijstelling van btw is mogelijk. Je betaalt in dat geval 10% bovenop de investeringsprijs. Meer informatie.

De factuur van deze cursus wordt na de eerste bijeenkomst verstuurd. Wil je de factuur eerder ontvangen? Je kunt dit aangeven in het opmerkingenveld bij jouw inschrijving.

Persoonlijk advies

Onze adviseurs helpen je graag met persoonlijk advies, bijvoorbeeld over welke opleiding of training het beste bij jouw doelstellingen past. Ook voor praktische vragen kun je terecht bij onze afdeling advies.

Onze afdeling advies is te bereiken van 08:30 - 17:30 uur op telefoonnummer

030 - 29 19 888

Bel mij terug

Wil je liever door ons gebeld worden op een geschikter moment, laat dan hier je gegevens achter.

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 249 opleidingen en trainingen in de categorie: Online Virtual Classroom

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.

Ervaringen

 • Maurice Blonk

  20-11-2019
  Goede training met genoeg ruimte voor interactie in de groep en met de docent. Hierdoor konden we de theorie goed koppelen aan praktijkvoorbeelden van de docent en van de groep. Ook de gekozen locatie was goed bereikbaar en keurig verzorgd.
 • Anton Megens

  03-12-2018
  : ‘De docent had een aanstekelijk enthousiasme gecombineerd met de mogelijkheid zich in te leven in de cursist en de soms lastige stof in ‘Jip en Janneke’ te verwoorden. Hij was in deze dagen een soort bruggenbouwer tussen de stof en de cursist wat voor de cursist zeer waardevol is geweest.’
 • Thomas Kort

  03-12-2018
  Inhoudelijk komt de cursus goed overeen met hetgeen vooraf geschetst. Leraar maakt uiteindelijk de cursus tot een succes of niet, en wij hadden met Jos een hele bevlogen goede leraar voor de groep staan
 • Edward van Kempen

  08-09-2018
  De presentaties waren efficient en bevatte de informatie die ik verwachtte. Er was voldoende tijd voor onderlinge discussies om de stof beter de begrijpen. Vanaf het het begin was er wat mij betreft een vertrouwde sfeer in de groep en goed contact met de docent.
 • Agnès Denie

  06-09-2018
  Super leerzaam, heel deskundige docent. Hij nam onze leervragen als basis om ons soepel door de stof te loodsen, ook de complexe dingen.

  Mijn medecursisten hadden variaties op dezelfde vraag als ik: we willen (beter) in gesprek kunnen met onze financiele afdeling. Welke informatie bevatten begroting/jaarrekening. Welke vragen kan ik stellen? Hoe moet ik de antwoorden duiden.

  Ik ben nu penningmeester van een vereniging en ik heb heel veel aan wat ik geleerd heb.
 • Rob van Acquoy

  24-07-2018
  Zeer leerzame training om meer te weten te komen over financiële informatievoorziening. Helpt mij in mijn dagelijks werk vooral qua begripvorming en ook als hulp bij onderbouwing van budgetten en investeringsvoorstellen.
  De ICM trainer, Ron, gaf op een zeer inspirerende manier invulling aan deze training. Veel interactie en praktijkvoorbeelden (van hem maar ook van de medecursisten).
  ICM locatie in Utrecht is super. Goed bereikbaar via trein maar ook met de auto.
 • Arnold Broekmeijer

  21-07-2018
  Prima cursus en veel geleerd en inzicht gekregen in de financiele opbouw van bedrijven. Je krijgt goed overzicht hoe begrotingen, jaarrekeningen e.d. in elkaar zitten. Ook de diverse samenstelling werk inspirerend. De docent geeft veel ruimte voor vragen van iedereen en gaat daar uitgebreid op in. Toch weet hij het hele programma van de opleiding te doorlopen. TOP !
 • Sharon Bürer

  08-11-2017
  Zeer goede en interessante training waarbij de trainer vol enthousiasme en passie zijn verhaal overbracht. Door het gebruik van de cijfers uit mijn organisatie werden de zaken direct duidelijk. De extra uitleg en hulp die beschikbaar was via de site verduidelijken de theorie aanzienlijk. Ik kan iedere niet-financiële managers aanraden deze cursus te volgen.
 • B

  11-07-2017
  Goede cursus die door een zeer bevlogen, enthousiaste en kundige trainer gegeven werd. Door het gebruik van cijfers uit je eigen organisatie vallen veel dingen meteen op hun plaats. De online uitleg en filmpjes hielpen goed mee om met een bepaalde basis de trainingsdag te starten.
 • m

  17-02-2017
  een balans zal nooit meer hetzelfde zijn, helder en duidelijk, vele kwartjes vallen. De resultaten van je eigen bedrijf worden eenvoudig in de cursus meegenomen.Veel geleerd in slechts drie dagen en een beetje huiswwerk
 • Piet Schelling

  08-12-2016
  Erg leerzame training. Kort en bondig met de nodige actuele voorbeelden uit o.a. de media. Zeer enthousiast gebracht. Opgedane kennis kan ik zeker gebruiken in de dagelijkse praktijk. Interessante uitwisseling van ervaringen met medecursisten.
 • Michels

  21-12-2015
  To my mind through the trainer the course provides a good comprehension about finance for non-financers. The location provided the adequate support for parking with reduced costs. Furthermore lunch and free drinks were offered.
 • Patrick Hoeben

  25-11-2015
  Zowel het materiaal, online en hardcopies, alsmede de trainer was uitstekend. Ik ben aldoor goed op de hogte gehouden vanaf het moment van aanmedling t/m ontvangst deelname. locatie in Utrecht was echt super ! goed bereikbaar en zeer goed verzorgde lunch. Complimenten !
 • Alex van Wijngaarden

  17-11-2015
  Bij deze 3 daagse cursus heb ik helaas na de 1e dag de cursus moeten annuleren vanwege een begrafenis op de 2e cursusdag. Nadat ik contact had opgenomen met ICM en de situatie had uitgelegd kon ik zonder moeite kiezen uit verschillende opties om dit op te lossen. Zelfs de gehele cursus (inclusief dag 1) zou ik weer over kunnen doen. Nu heb ik gekozen om de 2e en 3e dag in januari 2016 te doen.
  Erg klantvriendelijk!
 • Patrick Hoeben

  30-10-2015
  Inhoudelijk was het een uitstekende training. Goede balans tussen theorie en praktijk, mede ook dankzij de trainer !. Lesmateriaal was zeer goed; online met de mogelijkheid om uit te printen en een map met lesmateriaal + een boekje. Locatie was absoluut voortreffelijk. Midden in het centrum, dichtbij station, goede fasciliteiten inclusief zeer uitgebreide lunch (complimenten). ICM heeft ons altijd goed op de hoogte gehouden. zowel per email als via de online platform. Al met al zeer geslaagd.Aanrader !
 • Putters

  30-10-2015
  Veel onderwerpen behandeld (breed), maar ook genoeg ruimte om dieper op bepaalde onderwerpen in te gaan. De trainer had veel kennis en ervaring en heeft daar op een prettige manier zijn best practices van gedeeld. Organisatie, locatie en begeleiding waren top. Wat beter kan is het meegeven van aanknopingspunten / bronnen waar je zelf naderhand extra informatie kunt vinden.
 • Renko Overmeen

  30-10-2015
  Ik vond de trainer echt top. Er werden diverse actuele thema's uit het nieuws bijgehaald en toch hebben we alle stof kunnen behandelen.
  Prima balans tussen theorie en oefening. Niveau van de training was goed.
 • Dick van Asselt

  20-07-2015
  De locatie, lesstof en video's heb ik als prettig en leerzaam ervaren. Van de trainer hebben we extra oefeningen ontvangen, zeer leerzaam. Persoonlijk vind ik het prettiger om deze oefeningen ter voorbereiding te ontvangen. Door deze training heb ik een beter inzicht in de financiële cijfers.
 • van Gogh

  17-07-2015
  Deze training heeft me na 3 dagen echt meer inzicht gegeven in financiën en zou ik iedereen die soms in het circus van cash flow, solvabiliteit, ebitda etc door de bomen het bos even niet ziet, deze trainingwillen aanbevelen. Jos Bakermans bedankt, je hebt me echt geholpen
 • Peter Kuipers

  04-11-2014
  Veel aandacht voor persoonlijke leervragen tussendoor, zeer ontspannen sfeer voor leren, niet zo zakelijk wat prettig is. Materiaal, locaties en koffie/thee/lunch is ook altijd goed in orde.
 • Noordzij

  28-01-2014
  Uitstekende cursus die aansluit bij individuele behoefte middels zelf aan te dragen cases. Een flexibele trainer speelt in op aanwezige kennis, individuele vragen en actuele situaties / voorbeelden. Hij maakt de financiele wereld interessant, zelfs voor een operationeel manager.
 • anonymous

  24-07-2013
  Een interessante cursus met ruimte geeft voor input vanuit de deelnemers. De opgaven waren pittig maa rwel te doen. Tevens extra materiaal meegekregen voor thuis studie. Prima lunchfaciliteiten.
 • Eliane

  29-01-2013
  Een nuttige training om het financiële reilen en zeilen bij een bedrijf beter te begrijpen. Er is ruimte voor vragen die specifiek voor jouw bedrijf van toepassing zijn en ook de actualiteit komt aan bod.
 • Dirk Schaap

  29-01-2013
  Een duidelijk en verhelderend verhaal. Hierdoor heb ik een beter inzicht in de financiele cijfers van onze eigen maar ook van andere organisaties gekrefgen.
  Een beter begrip zorgt voor beter inzicht en daardoor voor een betere manier van communicatie.
 • Mark Gloudemans

  12-07-2012
  In de training is er een goede balans tussen de theorie en de cases die behandeld/gemaakt worden. Dit helpt in het maken van de vertaalslag van theorie naar praktijk. Door de samenstelling van de groep vond er veel interactie plaats tussen theorie en de vraagstukken waar de deelnemers in praktijk mee in aanraking komen. Hierin is de rol en kennis van de trainer belangrijk geweest door hier goed op in te spelen en niet te ver van het programma af te dwalen.
 • claudia vermeulen

  02-11-2011
  De verwachtingen over de training zijn volledig terecht. De docent was goed in staat om in de spelen op de behoefte vanuit de groep waardoor het een praktische training is geworden. Ik merk nu al in de dagelijkse praktijk dat ik hetgeen wat ik geleerd heb, goed kan toepassen.
 • Leonieke Cornelissen

  02-11-2011
  Het ontbreken van financieel inzicht heeft er voor gezorgd dat ik het niet prettig vond om deze zaken te bespreken met mijn interne klanten. Door het volgen van deze cursus heb ik meer kennis gekregen over het opmaken en lezen van een begroting. Tevens ben ik er achter gekomen dat je het ook niet al te moeilijk moet maken voor je zelf. Elders in de organisatie zitten de specialisten die de volledige kennis bevatten en waarbij ik, indien zaken onduidelijk zijn, hulp kan vragen. Daarnaast heeft het me mogelijkheden en creativiteit gegeven die je nodig hebt in de huidge tijd, waarbij bezuinigingen een belangrijk onderwerp van gesprek zijn.<br>
 • Rob Barend

  02-11-2011
  Ik heb er veel aan gehad. Kan nu beter begroting en jaarrekeningen lezen en interpreteren. Ik kan nu gerichter vragen stellen en informatie verstrekken als het om mijn financiele situatie op mijn locatie gaat.
 • Hilma Houtstra

  14-03-2011
  Ontzettend leerzame training. Trainer gaf praktijkvoorbeelden en hield je zo ook bij de les. Mocht ik weer een cursus gaan doen, dan kijk ik eerst bij ICM. Ik vond het allemaal goed geregeld!
 • Caren

  19-01-2011
  Als manager P&amp;O had ik behoefte om meer begrip te hebben bij de financiele cijfers, monitoren en jaarrekeningen van mijn organisatie.3 dagen samen met managers van allerlei zeer verschillende organsaties was zeer leerzaam (en gezellig!). <br>
 • anonymous

  03-06-2010
  Goede, waardevolle cursus voor mensen zonder financiële achtergrond of opleiding. Heel praktisch boekje in het lesmateriaal. Ik had graag het boekje voor aanvang van de cursus willen ontvangen ter voorbereiding, aangezien de cursus, veel voor mij nieuwe onderwerpen bevatte.<br>
 • Rene Obbes

  26-04-2010
  Mijn ervaring is zeer positief, niet alleen vanwege de inhoud, maar ook vanwege de wijze waarop in elk geval deze specifieke trainer het aan de man bracht. Het een kan niet zonder het ander.
 • anonymous

  23-04-2010
  Het was mij een leuke interessante training.<br><br><br>De behandelde stof sprak mij aan en geven mij meer inzicht in financiële zaken.
 • Wilma In de Braekt

  08-12-2009
  Vallende in de doelgroep "niet financieel manager" , met een sales &amp; marketing achtergrond , was de leerstof tamelijk taai. Veel nieuwe begrippen en rekenmethodes. Maar door de goede aangeleverde literatuur en de meer dan goede uitleg van de trainer ging de leerstof leven. Mijn inzicht in financiele jaarstukken, rekeningen en de verschillende begrippen is door de cursus enorm toegenomen. Een aanrader.
 • Ricardo Angulo Vélez

  04-11-2009
  De training was goed ontvangen. de leraar toonde veel kennis van zaken en sprak de groep aan. Ik ben in grote lijnen tevreden met de tranining; ik miste alleen meer informatie/praktijk over het maken van een business case. <br>helaas was het aan het einde van de training geen ruimte meer om dit aan te kaarten.
 • Dirk

  Een duidelijk en verhelderend verhaal. Hierdoor heb ik een beter inzicht in de financiele cijfers van onze eigen maar ook van andere organisaties gekregen. Een beter begrip zorgt voor beter inzicht en daardoor voor een betere manier van communicatie.

 • I. Wielink

  Ik had niet veel kennis over financiën. Deze training heeft ervoor gezorgd dat ik mijn kennis heb vergroot en zekerder gesprekken in ga. De docent speelde goed in op de groep en bracht goed de stof over op de groep. Ik heb heel veel aan deze training gehad!

 • Roel Schop

  Het lesmateriaal sluit zeer goed aan op de dagelijkse praktijk. De juiste diepgang met een prettig werktempo. De informele sfeer, leuk contact met mede cursisten en docent almede de prettige werkomstandigheden hebben bijgedragen aan een goed verlopen cursus.

 • Alexander Moelands

  De cursus Financieel Management was een interessante, leerzame cursus, waardoor ik als niet-financiële man een goede sparringpartner ben geworden voor mijn vestigingscontroller en financieel directeur. De lessen waren goed opgezet, voorzien van een duidelijke documentatie, die je nu goed kunt gebruiken als naslagwerk.

  Tevens moet ik opmerken, dat het geheel werd gecompleteerd door een enthousiaste en gedreven leraar. Al met al een welkome aanvulling aan mijn kennisniveau.

 • Mark Gloudemans

  In de training is er een goede balans tussen de theorie en de cases die behandeld/gemaakt worden. Dit helpt in het maken van de vertaalslag van theorie naar praktijk. Door de samenstelling van de groep vond er veel interactie plaats tussen theorie en de vraagstukken waar de deelnemers in praktijk mee in aanraking komen. Hierin is de rol en kennis van de trainer belangrijk geweest door hier goed op in te spelen en niet te ver van het programma af te dwalen.

 • E. de Jong

  Docent was top! Alle het materiaal was online beschikbaar. Het zou wel fijn zijn wanneer er een papieren versie in de map toegevoegd zou zijn. Ben zeer positief over de inhoud en alles rondom deze cursus.

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 249 opleidingen en trainingen in de categorie: Online Virtual Classroom

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.