Cirkels van Invloed en Betrokkenheid

Volgens Stephen Covey, een bekend auteur en ooit benoemd tot een van de 25 ‘s werelds meest invloedrijke personen, is het mogelijk om bij te houden wat jou veel tijd kost en je niks oplevert. Dit kan door middel van twee cirkels: de ‘Cirkel van Invloed’ en de ‘Cirkel van Betrokkenheid’. Het gaat bij beide cirkels om de belevingswereld van een persoon. Bij welke zaken voel je je mentaal of emotioneel betrokken en op welke zaken heb je invloed? Deze theorie helpt je tijd te besparen op zaken waar je toch geen invloed op hebt.  

Cirkel van Betrokkenheid

Jouw Cirkel van Betrokkenheid bevat alle zaken waar je in meer of mindere mate mentaal of emotioneel bij betrokken bent. Zaken als familie, problemen op het werk en je gezondheid zijn dingen die in deze cirkel vallen.

 Cirkel van Betrokkenheid

Cirkel van Invloed

Als we kijken naar wat zich binnen onze Cirkel van Betrokkenheid bevindt, zien we dat we op sommige dingen niet echt invloed kunnen uitoefenen en op andere wel. De zaken waar we wel wat over te zeggen hebben, kunnen we nog eens binnen een kleinere cirkel plaatsen: de Cirkel van Invloed.  

Cirkel van Invloed

Waarom deze cirkels?

Door vast te stellen aan welke van deze twee cirkels je de meeste tijd en energie besteedt, kom je erachter hoe proactief je bent. Aan de hand van de cirkels kun je twee houdingen aannemen: de reactieve houding of de proactieve houding.  

Reactieve houding

Mensen met een reactieve houding richten zich vooral op hun Cirkel van Betrokkenheid. Ze letten in eerste instantie vooral op de zwakheden van anderen, op problemen in hun omgeving en op omstandigheden waar ze weinig of niets aan kunnen doen. Ze kijken vooral naar buiten in plaats van naar zichzelf. Dit genereert negatieve energie en hierdoor verwaarlozen ze de dingen waar ze echt invloed op uit kunnen oefenen.  

Het gevolg van het focussen op de Cirkel van Betrokkenheid is dat de Cirkel van Invloed kleiner wordt. Wie vooral naar anderen kijkt en de schuld op anderen schuift, neemt geen verantwoordelijkheid van de problemen en heeft er hierdoor geen invloed meer op.  

Proactieve houding 

Bij een proactieve houding richt je je meer op je Cirkel van Invloed. Hierbij span je je in voor zaken waar je echt iets aan kunt doen en minder aan zaken die je toch niet kunt veranderen. Hierdoor vergroot je je Cirkel van Invloed. 

Tips voor het gebruiken van de Cirkels van Covey

  • Vergroot de Cirkel van Invloed.
    Door initiatief te nemen en je in te zetten voor zaken waar je zelf invloed op hebt, vergroot je de Cirkel van Invloed.
      

  • Blijf focussen op de Cirkel van Invloed.
    Je hebt geen invloed op de Cirkel van Betrokkenheid, problemen die zich hier afspelen heb je niet onder controle. Focus je op de Cirkel van Invloed, deze problemen kun je wel oplossen.  
  •  Let op de grootte van je Cirkel van Invloed.
    Je hebt niet overal invloed op en dat is oké. Volgens Covey heb je last van emotionele bijziendheid als je Cirkel van Invloed groter is dan je Cirkel van Betrokkenheid. Hij bedoelt hiermee dat het niet goed is dat je alles waar je betrokkenheid voor voelt, naar je eigen hand probeert te zetten. 
  • (Oefening) Benoem zaken waar je veel tijd aan besteedt, fysiek of in je hoofd.
    Ga bij elk punt na of je hier invloed op hebt of niet. Nu heb je een overzicht van tijdrovende zaken waar je wel en geen invloed op hebt. Zorg dat je je meer gaat focussen op de punten waar je wel invloed op hebt en probeer de andere zaken wat meer met rust te laten.  

Wil je nou meer voldoening en energie uit je werk halen? Kijk dan eens naar onze trainingen: