Wat jij kan leren van TED talks

Authenticiteit is volgens veel mensen een essentiële eigenschap van een goede spreker. Het publiek wil een echt mens zien. Op die manier ontstaat er verbinding en staat het publiek open om de boodschap in ontvangst te nemen. Bij het kijken naar TED talks smullen we ervan. In dit artikel lees je welke 3 stappen je kunt zetten om nog meer ‘jezelf te zijn’ bij je volgende presentatie op het werk.

Stap 1 – Weet wat je presentatie authentiek maakt

Wat zijn je sterke kanten en hoe kan je die nog meer inzetten. De één kan bijvoorbeeld met flair anekdotes vertellen en de ander kan hele zware theoretische kost toegankelijk maken. Door feedback te krijgen van je publiek en door jezelf terug te zien op video krijg je een beeld van wat je authentiek maakt.

Stap 2 –  Durf jezelf in te brengen

Belemmerende overtuigingen kunnen authenticiteit in de weg staan. Deze overtuigingen heb je jezelf aangeleerd en rechtvaardigen waarom je iets niet doet. Deze rechtvaardiging lijkt prettig omdat je kunt blijven doen wat je altijd deed. Deze overtuigingen zijn daarom vaak hardnekkig. In werkelijkheid houden ze je kleiner dan je daadwerkelijk bent. Denk bijvoorbeeld aan overtuigingen als “ik ben niet interessant genoeg” of “ik wil mezelf niet te veel op de voorgrond zetten”.

Zolang je dit gelooft, ga je jezelf niet inbrengen. Wat zijn jouw belemmerende overtuigingen?

Het helpt om deze overtuigingen eens te bespreken met een goede vriend(in). Weet je zeker dat ze waar zijn? Kan je ook bewijzen vinden voor een tegenovergestelde overtuiging? Bijvoorbeeld “ik heb hele interessante dingen te vertellen” in plaats van “ik ben niet interessant genoeg”.

Stap 3 – Breng jezelf in

Na stap 1 en 2 ben je klaar om jezelf in te brengen. Denk eens na over wat jou motiveert in je werk en waar jij voldoening uit haalt. Maak daarbij gebruik van eigen verhalen en anekdotes. Daarbij kun je denken aan het vertellen van je eigen zoektocht naar het bereiken van je doelen of het oplossen van een probleem. Ook kun je gebruik maken van eerdere ervaringen uit projecten. Deze kun je ondersteunen met foto’s en filmpjes. Kies vooral wat bij jou past.

Dus geef je binnenkort een presentatie, maak dan gebruik van deze 3 stappen. Je zult zien dat het geven van een presentatie veel natuurlijker gaat, omdat je het dichtbij jezelf houdt. Je publiek zal aangenaam verrast zijn en wie weet krijg je wel een staande ovatie.