Wandelcoaching: wat is het en wat zijn de voordelen?

Tijdens wandelcoaching betrek je de natuur in je coachingsmethode. Omdat de natuur de dynamische veranderingen die we meemaken als mens weerspiegelt kan dit enorm waardevol zijn en je coachees helpen te reflecteren en tot nieuwe inzichten te komen. In dit artikel lees je over de bewezen voordelen van wandelcoaching en ontdek je hoe je als coach de natuur gebruikt als onuitputtelijke hulpbron bij veelvoorkomende coachthema’s.

Het ‘natuureffect’

De gezondheidsfunctie van de natuur is in de reguliere gezondheidszorg enigszins naar de achtergrond verdwenen. De kracht van de natuur is echter in vele culturen en tijdsperiodes altijd duidelijk geweest. Denk bijvoorbeeld aan kloostertuinen die in de middeleeuwen speciaal werden aangelegd voor meditatieve doeleinden. Steeds meer mensen kampen met stress, gezondheidsklachten en vermoeidheid door de algehele verstedelijking samen met de steeds hoger wordende werkdruk.

Het heeft zelfs zo’n indruk op de mens dat de verstedelijking een mogelijke oorzaak is op het explosief groeiende aantal kinderen met ADHD-symptomen (Gezondheidsraad en raad voor Ruimtelijk Natuur- en Milieuonderzoek). Een onderzoek uit Schotland laat zien dat een grotere hoeveelheid groen in het uitzicht van het klaslokaal een positieve invloed heeft op hoe kinderen met stressvolle ervaringen omgaan. Door de natuur op te zoeken creëer je meer rust in je hersenen.

Voordelen van wandelcoachen:

  • Bewegen is goed voor je brein – In samenwerking met de Hersenstichting initieerde hoogleraar Erik Scherder de app Ommetje om mensen te stimuleren vaker een ommetje te lopen. In deze app deelt hij vele wetenschappelijke weetjes over de voordelen van wandelen. Waaronder dit weetje: Wanneer je voldoende beweegt, raken je hersenen goed doorbloed en krijgen ze de voeding en zuurstof die ze nodig hebben. Ook zorgt het voor de aanmaak van nieuwe hersencellen én de verbindingen tussen de hersencellen worden sterker. Door beweging verbetert bovendien de werking van signaalstoffen; hierdoor gaat de communicatie tussen hersencellen steeds soepeler. (Bron)
  • De natuur werkt stressverlagend – De natuur zorgt voor een lagere bloeddruk, vermindert angstige of sombere gevoelens en vermindert spanning in de spieren. (Bron: Bowler e.a., 2010; Velarde, Fry, & Tveit, 2007).
  • Wandelen geeft je een dopamine-boost – Chronische lichaamsbeweging verhoogt de opslag van dopamine in het brein en activeert ook de productie van dopamine receptoren in het beloningscentrum van het brein. Dit zorgt voor een voldaan en bevredigend gevoel wanneer je iets presteert. (Bron)
  • Je komt in verbinding met je innerlijke kind – Doordat de natuur verrassend en puur is komt het kind in je sneller naar boven. Je koppelt je los van maatschappelijke normen en kijkt met een observerende blik naar je omgeving.

Wandelcoachen of coachen terwijl je wandelt?

Wandelcoachen biedt meer dan gewoon coachen. Coachen in de buitenlucht zorgt voor meer ruimte in je brein. Je betrekt de natuur in het coachen door metaforen en inspiratie uit de natuur te halen. Doordat je in beweging bent kijk je elkaar niet constant direct aan, waardoor je je vrijer voelt om een open gesprek aan te gaan. Als coach help je coachees met nieuwe perspectieven en ondersteun je in het meedenken in mogelijke oplossingen voor vraagstukken.

Voordelen voor coaches

Wandelcoaching heeft niet alleen voordelen voor coachees. Deze coachingsmethode is ook voor jou als coach voordelig. Doordat je sessies zich in de natuur afspelen, hoef je geen rekening te houden met het regelen (en de kosten) van een geschikte locatie. Bovendien hoef je je niet te beperken tot een beschikbare ruimte, maar heb je alle vrijheid om speelsheid toe te voegen aan je sessies.

Bekijk ook eens deze vijf werkvormen die jij kunt inzetten als wandelcoach.