Home > ICM Campus >
Vijf werkvormen die jij kunt inzetten als wandelcoach
Als wandelcoach ben je waarschijnlijk al bekend met alle voordelen van wandelcoaching. Het werkt bijvoorbeeld stressverlagend, zorgt voor een lagere bloeddruk en vermindert angstige en sombere gevoelens. Tijdens wandelcoaching gebruik je de vele voordelen van de natuur tijdens het coachen. Verschillende wandelcoachvormen zijn geïnspireerd op bestaande methodieken. In dit artikel lichten we vijf wandelcoachvormen toe die je als wandelcoach kunt toepassen in jouw wandelcoachgesprekken.
Vorm: Individueel Vorm: In duo’s in twee rondes Na een korte basiswandeling kun je als coach deze oefening introduceren: Jullie lopen samen verder in het ritme van de coachee. Deze geeft antwoord op zijn of haar tempo. Vraag daarna of er iets in de natuur is te vinden dat past bij deze nieuwe beschrijving: Tips Vorm: Tijdens een wandelcoachgesprek Koppel een belangrijk moment tijdens de coaching aan een element uit de natuur. Dit kan een Tip: Geef je coachee de tijd om iets uit te zoeken en erbij stil te staan. Vaak komen er emoties los Vorm: Individueel of tijdens een wandelcoachgesprek Voorbereidend op een exploreerfase in de coaching of na een belangrijk moment ter bezinning, nodig je je coachee uit om zonder doel, tijd of eindpunt te gaan dwalen en slenteren. Je kunt ook de coachee laten mijmeren al zittend op een boomstronk of liggend in het gras. Laat je coachee eerst rondkijken. Draai een rondje en zie wat er allemaal te zien is. Is er iets wat je coachee aantrekt? Dan lopen jullie die kant op. Vervolgens is je coachee vrij om welke richting dan ook op te slenteren. Bij een kruising kiest je coachee de weg die het meest aantrekt. Er is geen doel, er hoeft niets bereikt te worden. Thema’s als zelfredzaamheid, persoonlijk leiderschap, vrijheid, de automatische piloot en vaste patronen kunnen aangeraakt worden. Gevoelens als rust, berusting, ontspanning, paniek en gelatenheid kunnen ontstaan. Benoem ze en nodig uit deze te accepteren. Evenals de gedachten die opborrelen. Gedachten als ‘ik moet nog’, ik heb dit nog allemaal te doen’, maar ook ‘wat doe ik nu eigenlijk’? Vorm: Tijdens een wandelcoachgesprek Als een coachee een voornemen heeft, maar niet tot uitvoer brengt, kan er sprake zijn van onbewuste stoppers of andere obstakels. Het zijn hindernissen op het pad naar de gewenste situatie. Soms kan de coachee de hindernis benoemen, soms ook niet. De natuur kan daarbij een handje helpen. Kies als coach een element uit de natuur. Plaats deze tussen de coachee en de wandelroute. Vertel de coachee dat dit diens persoonlijke hindernis is. Vraag je coachee erlangs te gaan, erover heen te gaan of om het op te pakken en opzij te leggen. Je gebruikt hierbij de kracht van de verbeelding van de coachee. Een steentje kan levensgroot worden, de overwinning kan diep gevoeld worden. Ben jij coach en wil jij je kennis nog verder uitbreiden? Of wil je graag coach worden? Bekijk hier het overzicht van alle opleidingen en trainingen die ICM aanbiedt op het gebied van coaching. De behandelde wandelcoachvormen zijn gebaseerd op de volgende bronnen:1. De basiswandeling: mindful wandelen
Doel: Wandelend de zintuigen ‘aanzetten’ en proprioceptie
Duur: 15 minuten
Je start de wandeling en voelt hoe je beweegt. Ontspan een beetje, dan nog meer, en nog meer. Vertraag je pas en let op je bewegingen in je lichaam.
Verplaats je aandacht van je lichaam naar je ademhaling. Volg je adem een poosje. Snuif de geuren op. Haal eens diep adem en hou je adem even in. Varieer hiermee.
Focus nu op wat je voelt van het buitenzijn. Voel je de buitenlucht op je huid? De kou van de temperatuur, de nattigheid door de regen of juist de warmte door de zon? Schuren je kleren tijdens het lopen? Voelen je tenen de zijkanten van je schoenen?
Ga nu met je aandacht naar de geluiden om je heen. Probeer alles te horen wat er te horen valt. Van dichtbij naar ver weg. Wat hoor je allemaal tegelijk? Concentreer je daarna even op één geluid. Bijvoorbeeld de fluitende vogels.
Kijk om je heen en neem de tijd om te zien. Wat zie je allemaal? Zoom eens in op een klein stukje natuur en richt je vervolgens op het panorama. Wat zie je vol in beeld en wat in je ooghoeken?
Sta even stil en kijk om je heen. Wat wil je aanraken? Voel eens de bast van een boom, tast een hulstblaadje af en voel de stekels, wrijf wat gras in je handen en ruik aan je handen. Misschien wil je je hand in het water wiegen.
Je wandeling eindigt en je staat even stil bij hoe je nu je lijf ervaart. Tip: Bespreek eens wat de een opvalt en wat de ander opvalt!2. De wondervraag
Doel: Het ontdekken van wensen en verlangens
Duur: 45 minuten
‘Stel dat jij naar huis gaat en de dag afmaakt. Je doet wat je normaal doet en dan ga je naar bed.
Terwijl je slaapt, gebeurt er een wonder. De problemen waarvoor je hier nu zit zijn verdwenen.
Maar je slaapt, dus je weet niet dat het wonder heeft plaatsgevonden. Vanaf het moment dat je
wakker wordt, merk je al dat er iets veranderd is. Alles waarnaar je verlangde is werkelijkheid
geworden…’.
Jij (als coach) luistert, stemt af en stelt vragen. Bijvoorbeeld:
wensen?
3. Element uit de natuur
Doel: De kracht van symboliek ervaren
Duur: niet bepaald
hittepunt zijn, iets waarvan de coachee uiteindelijk afstand wil doen. Of juist om iets moois vast te houden of te koesteren. Een verlangen, een droom, een waarde. Dit element kan een voorwerp
zijn, zoals een dennenappel of steentje, maar ook een boom of bloeiende plant. Dit element kan
ook een uitzicht, een brug, een kuil of een heuvel zijn. Als je coachee een element wilt bewaren, kan diegene het meenemen of een foto ervan maken. Wil je coachee juist iets loslaten, dan kan je coachee het element letterlijk teruggeven aan de natuur met een ritueel dat impact heeft.
als eenmaal een element gevonden is.
4. Slenteren en dwalen: The Road to Nowhere
Doel: Bezinnen, activeren van nieuwe breinverbindingen
Duur: In overleg: 10 tot 20 minuten is een richtlijn
5. Hindernissen
Doel: Uitdagingen overwinnen
Duur: Ongeveer 10 minutenMeer weten?
Bronnen