Maatschappelijke impact maken met je organisatie: zo zet je de eerste stap

Als je de wereld wilt veranderen, zal je eerst jezelf moeten veranderen. Dat is waar Marnix Geus voor staat en waar hij ‘Het idealenboek’ over schreef. Marnix vindt het heel normaal dat je je als ondernemer inzet voor maatschappelijke vraagstukken. Daarom richtte hij The Present op, een stichting die ondernemers helpt om meer maatschappelijke impact te maken. Tijdens zijn Idealenworkshop op de ICM Kennisparade op maandag 25 september kom je in verbinding met anderen op basis van jouw idealen. Je ontdekt hoe je in jouw organisatie mensen met dezelfde idealen (ver)bindt en hoe je daarmee de aanjager wordt van meer maatschappelijke winst.

Marnix, wat is een ideaal voor jou?

“Een ideaal is een droom met betekenis. Het kan je droom zijn om voor je dertigste financieel onafhankelijk te zijn. Maar dat is wat anders dan een ideaal. Een ideaal geeft een inkijkje in jouw visie op het leven van anderen en/of het leven als geheel. Het gaat over zaken die jouw persoonlijke belangen overstijgen. Idealisme wordt vaak onterecht tegenover realisme geplaatst, alsof het om luchtkastelen gaat. Maar idealisten zijn in staat iets te zien wat er nu nog niet is. En als je vervolgens gaat handelen alsof het al bestaat, wordt het vanzelf werkelijkheid.”

Waarom richt jij je specifiek op ondernemers?

“Ondernemers hebben veel slagkracht, creativiteit, een groot netwerk en een bedrijf (en werknemers) met expertises. Verhoudingsgewijs kunnen mensen in hun rol als ondernemer daardoor veel meer betekenen voor de maatschappij dan in hun rol als burger. Bovendien werken ondernemers vaak veel sneller dan bijvoorbeeld de overheid of grote corporate bedrijven. Gelukkig hebben we veel ondernemers in Nederland. Ik geloof sterk dat we hen meer bewust kunnen maken van de mazzel en mogelijkheden die ze hebben en de enorme kansen die ze hiermee kunnen grijpen. De meeste ondernemers hebben hard gewerkt voor wat ze bereikt hebben, maar ze hebben vaak ook veel geluk gehad. Ik hoop juist dat steeds meer ondernemers gaan zien dat hun positie hen in staat stelt om actief bij te dragen aan deze wereld.”

“Daarom richtte ik The Present op. Via deze stichting verbinden we ondernemers aan sociale initiatieven met gebrek aan geld en/of middelen die ontzettend gebaat zijn bij de hulp van ondernemers. Door deze twee groepen aan elkaar te binden ontstaat er laagdrempelige maar ontzettend waardevolle maatschappelijke vooruitgang.”

Verschil maken als individu (binnen een organisatie)

“Eigenlijk wil (bijna) iedereen van betekenis zijn in de wereld. Maar, veel mensen weten niet hoe of waar te beginnen. Daarom schreef ik Het idealenboek, voor iedereen die een zogenaamde changemaker wil worden. Daar bedoel ik mensen mee die zich willen inzetten voor een betere wereld. Het zijn personen die vooroplopen in het aanjagen van positieve verandering, zowel in hun eigen leven als in de organisatie waar ze werken.”

“Het is mijn doel om mensen te inspireren om een changemaker te worden en te laten zien dat dit niet eng, raar of zweverig is. Het begint vaak met kleine stapjes die iedereen kan zetten. De eerste stap is bewustwording, een trigger die je laat inzien dat je een ideaal hebt dat je wil verwezenlijken. Vaak gebeurt dit als gevolg van impactvolle gebeurtenissen in je leven, zoals een burn-out, verlies maar net zo goed een onderdompeling in de natuur.”

“De volgende stap is het maken van een beginnetje. Hoe zet je de eerste stap? In veel organisaties wordt verandering nog steeds top-down doorgevoerd. Ik ben ervan overtuigd dat verandering juist bottom-up plaatsvindt. Het gaat om erachter komen wat er op individueel niveau leeft binnen een organisatie. Wat drijft jou en je werknemers? Wat zijn de gedeelde thema’s en drijfveren? Als je mensen vindt die jouw idealen delen, kun je interne groepen vormen, een soort tribes. Die tribes kunnen samen echt aan de slag en nagaan wat er binnen en buiten de organisatie mogelijk is. Ze delen elkaars ideaal en gebruiken gedeelde kennis, krachten en middelen om hier invulling aan te geven.”

De Idealenworkshop op de ICM Kennisparade

Op de ICM Kennisparade op maandag 25 september 2023 geeft Marnix de Idealenworkshop. “Tijdens de workshop gaan mensen met elkaar aan het werk. We gaan verbinden op basis van idealen. Iedereen heeft idealen, maar het is best lastig om die zomaar op te roepen, omdat je vaak onvoldoende tijd neemt om hierover na te denken. Daarom gaan we het met elkaar hebben over wat idealen zijn, ontdekken we onze eigen idealen en ontdekken we wat jij in jouw rol binnen een organisatie kunt doen om verandering in gang te zetten. Je ontdekt hoe je activisme op de werkvloer faciliteert, hoe je werknemers inspireert om te komen tot hun idealen en hoe je vervolgens ‘gepassioneerde tribes’ vormt die blijvende verandering mogelijk maken.”

“Het is niet afhankelijk van je functie of je changemaker kunt zijn binnen jouw organisatie. Het gaat erom dat je het lef hebt en de morele plicht voelt om maatschappelijke verandering aan te jagen. Dit kan van alles zijn. Van dakloosheid tot mentaal welzijn van jongeren en van dierenleed tot eenzaamheid. Omdat jij je hier verbonden mee voelt, is het per definitie waardevol en kansrijk om ermee aan de slag te gaan. Het gaat erom dat je jouw ideaal volgt. En onthoud vooral: iedereen kan het!”

De ICM Kennisparade

Ben je geïnteresseerd in de ICM Kennisparade? Leuk! Neem een kijkje voor informatie en ontdek meer over het programma en sprekers. Of schrijf je direct in. Wij zien je graag op maandag 25 september in De Fabrique!