Laat jij ook geld liggen? 10 tips om alles uit je opleidingsbudget te halen

Surprise! Jij hebt waarschijnlijk nog duizend euro op de plank liggen. Hoe zit dit?

Uit een rapport van de Algemene Werknemers Vereniging Nederland (AWVN) is afgelopen maand gebleken dat werknemers gezamenlijk jaarlijks meer dan 1.5 miljard euro laten liggen. Opleidingsbudgetten worden volop beschikbaar gesteld, maar slechts 55% van het totaalbedrag wordt door werknemers benut (AWVN, 2024). Dit vinden wij zonde! Daarom geven wij jou tien tips om alles uit je opleidingsbudget te halen.

Tip 1: Ken je budget

In bijna 80% van de cao’s en arbeidsvoorwaardenregelingen staan afspraken over leren, ontwikkeling en scholing. Er worden veel verschillende afspraken gemaakt over opleidingsbudgetten, maar ook over verplichte opleidingen, de inzet van loopbaancoaches, ontwikkeladviezen, stages en werk-naar-werktrajecten. Dus, het budget is er: weet jij wat jouw budget is?

Tip 2: Weet wat er nog op de plank ligt

Werknemers mogen hun opleidingsbudget vaak enkele jaren opsparen. Heb jij dus de afgelopen jaren geen gebruik gemaakt van je budget? Dan is de kans groot dat je het geld bij elkaar op kan tellen voor een nóg groter budget. Ga bij jezelf na wanneer jij voor de laatste keer gebruik hebt gemaakt van je opleidingsbudget en check je voorwaarden. Misschien kun je nu wel die opleiding doen waarvan je dacht dat hij buiten je opleidingsbudget lag…

Tip 3: Verdiep je in je toekomstplannen

Waar zie jij jezelf over vijf jaar? Het is goed om na te denken over waar je over een paar jaar wil staan in je carrière. Welke kennis en vaardigheden heb je nodig om je doelen te bereiken? Hoe kun je je voorbereiden op veranderingen in je vakgebied of de arbeidsmarkt? Door je opleidingsbudget te gebruiken maak je jezelf toekomstbestendig.

Tip 4: Informeer bij je collega’s

Je collega’s kunnen je inspireren om je opleidingsbudget goed te benutten. Vraag ze eens naar hun leerervaringen en ontdek nieuwe mogelijkheden voor je carrière. Wie weet kom je een opleiding tegen waar je enthousiast van wordt! Of misschien kun je wel samen met een collega’s een opleiding volgen. Dat is niet alleen leerzaam maar ook nog eens gezellig.

Tip 5. Bel een studieadviseur

Uit het onderzoek van de AWVN blijkt dat een van de redenen dat het geld blijft liggen is dat werknemers niet weten welke opleiding ze moeten volgen. De mogelijkheden lijken eindeloos en ze zien door de bomen het bos niet meer. Herken jij je hierin? Neem vandaag nog contact op met een studieadviseur van ICM om je (vrijblijvend) wegwijs te maken in onze opleidingen en trainingen, en kies de optie die het beste aansluit op jouw persoonlijke wensen. Vrijblijvend studieadvies van een van onze studieadviseurs? 030 – 29 19 888.

Tip 6. Geef het aan als je werkdruk te hoog is

Wil je graag een opleiding volgen, maar heb je het al druk genoeg met je eigen werk en je leven daarnaast? Je bent niet enige die hiermee zit. Veel werknemers laten hun opleidingsbudget onbenut omdat ze te druk zijn met hun werk (AWVN, 2024). Tijdig bij je werkgever aangeven dat je de werkdruk als te hoog ervaart zorgt ervoor dat je ruimte maakt voor jezelf, en je ontwikkeling. Je kunt je werkgever bijvoorbeeld vragen of je de opleiding onder werktijd mag doen. Zo hoef je het niet in je drukke, eigen tijd te doen.

Tip 7: Leer online

Waarom zou je je kostbare vrije tijd verspillen aan reizen naar een opleidingslocatie, als je ook vanuit huis kunt leren? Corona heeft online leren een enorme opzwieper gegeven; het geeft je de flexibiliteit om te leren wanneer het jou uitkomt, zonder in te leveren op kwaliteit. Zo kun je jezelf blijven ontwikkelen, terwijl je ook tijd overhoudt voor je werk en je gezin. Een deel van de opleidingen en trainingen bij ICM is vanuit huis te volgen. Bekijk ons online aanbod op de website.

Tip 8: Denk ‘out of the box’

Een andere, veelgenoemde reden is dat mensen gewoonweg geen zin hebben om een opleiding te volgen. Een negatieve leerervaring elders, een aankomend pensioen of het onnodig vinden (‘Ik kan mijn werk toch goed uitvoeren?’) zijn hier vaak de redenen van (AWVN, 2024). Herken jij je in één van deze redenen? Maak eens een lijstje met de voordelen van het volgen van een opleiding. Misschien kun je een ander opleidingsinstituut proberen of nadenken over iets waarin jij je náást je werk wil ontwikkelen.

Tip 9: Overleg met je werkgever

Wil je een andere opleiding doen dan je denkt dat je werkgever voor ogen heeft? Ga het gesprek aan. Je werkgever is erbij gebaat dat jij je ontwikkelt op een manier die bij jou past. Je weet wat ze zeggen: brutalen hebben de halve wereld! De flexibiliteit zou je best eens mee kunnen vallen. Door op een constructieve manier het gesprek aan te gaan met je werkgever kun je meer uit je opleidingsbudget halen. Hoe een goed gesprek met je werkgever aangaat lees je hier.

Tip 10: Heb je geen opleidingsbudget? Overtuig je werkgever!

Als je geen opleidingsbudget hebt, maar wel graag een opleiding of training wil volgen, kun je proberen jouw werkgever ervan te overtuigen om in jou te investeren. Hoe doe je dat? Hier zijn drie argumenten die je kunt gebruiken in het gesprek:

  • Een opleiding biedt mij een hoop nieuwe kennis en ervaringen die ik direct bij het uitvoeren van werkzaamheden kan toepassen. Denk aan het leren van nieuwe tools en methoden die het werk sneller en makkelijker maken. Mijn productiviteit zou een enorme boost kunnen krijgen!
  • Door meer kennis tot mij te nemen word ik breder inzetbaar. Worden er binnenkort bijvoorbeeld veranderingen binnen ons bedrijf doorgevoerd? Laat ik nu net een training verandermanagement gevolgd hebben! Jullie zullen blij zijn dat ik de geplande veranderingen in goede banen kan leiden.
  • Een opleiding vergroot mijn motivatie en betrokkenheid. Ik voel me gewaardeerd en gestimuleerd door jou als werkgever. Dat zorgt voor meer plezier, passie en loyaliteit in mijn werk.

Meer over hoe je iemand overtuigt lees je hier.

Bronnen