Hoe versterk je je relaties? Tips van een relatie-expert 

Goede relaties zijn essentieel voor welzijn en persoonlijke groei. Niet alleen het behouden ervan is belangrijk, ook het versterken levert veel op. Van de relatie met jezelf verbeteren tot open communiceren: er komt veel kijken bij het versterken van relaties. In dit artikel legt relatie-expert en ICM-trainer Harrie Brakel je uit wat het belang van goede relaties is, hoe je ze kunt versterken, waarom alles begint met een goede relatie met jezelf en hoe je bij trainingen van ICM werkt aan het versterken van relaties. Harrie heeft zijn expertise opgebouwd door zijn ervaring bij Defensie, AT&T en in het sociaal en psychologisch domein, waarin het in verschillende contexten cruciaal was om sterkte relaties op te bouwen en te onderhouden.

Wij geloven dat er vijf sleutels tot persoonlijke effectiviteit zijn: (1) het vergroten van je zelfinzicht, (2) eigen regie nemen, (3) je sterke kanten inzetten, (4) gedragsverandering en (5) het versterken van relaties. In elke training binnen onze categorie Persoonlijke Effectiviteit werk je aan deze vijf sleutels. In dit artikel gaan we in op de vijfde sleutel: relaties versterken.

Het belang van het versterken van relaties 

Als mens hebben we behoefte aan sociale verbinding met anderen. Voor individuen en organisaties is het versterken van relaties cruciaal voor persoonlijke groei, succes en welzijn. Sterkere relaties zorgen voor betere communicatie, samenwerking, en meer vertrouwen en begrip. Dit leidt tot hogere productiviteit, innovatie en tevredenheid, zowel op persoonlijk als professioneel vlak. 

Ook is het fijn dat je door goede relaties goed kunt reflecteren op jezelf. Hoe gedraag ik me in relatie tot anderen? Wat doe ik goed en wat kan ik beter doen? Hoe komt mijn gedrag over op anderen? 

Daarnaast kun je op goede relaties terugvallen wanneer het minder goed met je gaat: je staat er niet alleen voor. Op die manier kunnen sterke relaties ook een buffer zijn tegen stress en negatieve emoties.

De relatie met jezelf

We kunnen verschillende soorten relaties versterken: vriendschappen, familiebanden, romantische relaties, professionele relaties, maar ook de relatie met onszelf. Een goede relatie met jezelf is een onmisbare basis voor je relatie met anderen. Ook op andere vlakken is een goede relatie met jezelf essentieel, zowel op professioneel als privégebied: 

Professioneel:

  • Zelfvertrouwen en prestatie: volgens Albert Bandura’s theorie van Self-Efficacy ben je meer geneigd om uitdagingen aan te gaan en heb je een grotere kans om je doelen te bereiken wanneer je gelooft in je eigen capaciteiten. Ook verbetert het je prestaties. 
  • Stressbestendigheid: volgens het Transactional Model of Stress and Coping van Lazarus en Folkman kan een goede relatie met jezelf als een buffer tegen stress dienen, omdat je beter in staat bent om situaties op een rustige en evenwichtige manier te beoordelen. 
  • Sociale cohesie: Carl Rogers, een invloedrijke humanistisch psycholoog, benadrukt dat zelfacceptatie de basis is voor het accepteren van anderen. Dit is cruciaal voor teamwork en een gezonde werkomgeving. 

Privé:

  • Geestelijke gezondheid: Volgens Maslow’s hiërarchie van behoeften is zelfactualisatie het hoogste doel van de mens en hiervoor is een goed zelfbeeld essentieel. 
  • Relaties en gehechtheid: Bowlby’s Attachment Theory stelt dat een gezonde zelfrelatie de basis is voor andere gezonde relaties. Je eigenwaarde beïnvloedt hoe je omgaat met partners, familie en vrienden. Daarnaast: als je geen goede relatie met jezelf hebt en je jezelf niet accepteert, zul je altijd de bevestiging van een ander nodig hebben om jezelf te accepteren. Je spreekt dan niet van een goede relatie, maar van een dysfunctionele symbiose: een ongezonde balans waarin je een relatie gebruikt om je goed over jezelf te voelen. 
  • Levensvreugde: De Broaden-and-Build Theory van Barbara Fredrickson stelt dat positieve emoties je blik verbreden en helpen bij het opbouwen van nuttige vaardigheden en hulpbronnen, wat begint bij een goede relatie met jezelf.

Hoe verbeter je de relatie met jezelf? 

  • Zelfreflectie en introspectie: het Journal of Psychology heeft studies gepubliceerd die aantonen dat regelmatige zelfreflectie helpt om je bewust te worden van je gedachten en gedrag, waardoor je zelfbegrip verbetert.
  • Zelfzorg en mindfulness: in het kader van Mindfulness-based Stress Reduction, een programma ontwikkeld aan de University of Massachusetts Medical School, is aangetoond dat mindfulness helpt bij het verbeteren van de relatie met jezelf.
  • Grenzen stellen: volgens de Transactional Analysis van Eric Berne, is het kennen en communiceren van je eigen grenzen essentieel voor een goede zelfrelatie en voor gezonde relaties met anderen.
  • Cognitieve gedragstherapie: verschillende meta-analyses hebben aangetoond dat deze therapie effectief is bij het behandelen van een breed scala aan psychische problemen, waaronder een laag zelfbeeld.
  • Oefening in dankbaarheid: in de positieve psychologie is aangetoond dat het bijhouden van een dankbaarheidsdagboek je gevoel van welzijn kan verhogen en je focus kan verleggen van wat je mist naar wat je hebt.
  • Doelen stellen en monitoren: volgens de Goal-Setting Theory van Locke en Latham verbetert het stellen en behalen van specifieke en uitdagende doelen je zelfeffectiviteit en daarmee de relatie met jezelf. 

Deze theorieën wijzen je de weg naar een betere band met jezelf. Zo bouw je een stevige basis voor geluk en succes, in je leven en je werk.

Hoe kun je je relaties met anderen versterken? 

Je kunt op verschillende manieren relaties met anderen versterken: 

  • Actief luisteren; 
  • Empathie tonen; 
  • Oprechte interesse hebben in mensen; 
  • Open communiceren; 
  • Eerlijk zijn; 
  • Elkaar steunen wanneer nodig; 
  • Samen tijd doorbrengen en gedeelde ervaringen opbouwen; 
  • Waardering en erkentelijkheid tonen; 
  • Fysiek contact maken; 
  • Durven aangeven wat je van de ander nodig hebt. 

Wat komt relaties juist niet ten goede? 

  • Te veel focus op eigen behoeften en verlangens; 
  • Een gebrek aan vertrouwen;  
  • Jaloezie; 
  • Onrealistische verwachtingen; 
  • Wanneer de één te afhankelijk is van een ander.

Hoe werken we in ICM-trainingen aan het versterken van relaties? 

Bij trainingen van ICM waarbij relaties met anderen relevant zijn (bijvoorbeeld trainingen gericht op communicatie, leiderschap en persoonlijke ontwikkeling), leggen we ten eerste veel nadruk op jezelf leren kennen. De relatie met jezelf is zoals gezegd de basis van je relatie met anderen. Wat zijn je valkuilen, angsten en onzekerheden? Waarom reageer je zoals je reageert? Wat heb je nodig om te kunnen zijn wie je echt bent? 

Ten tweede kijken we veel naar de relatie met je sociale omgeving. Je relaties met je team, vrienden en familie. Wat is je positie? Welke invloed hebben anderen op jou en wat doet dat met jou? Welk gedrag vertoon jij en wat zou je hierin anders kunnen doen? 

Ook kijken we naar je relatie met de organisatie. Wat is jouw rol in de organisatie, hoe neem je je team mee en hoe blijf je loyaal aan elkaar? 

Daarnaast vergroot je in elke training binnen de categorie Persoonlijke Effectiviteit je zelfinzicht, maar ook je begrip voor gevoelens en gedrag van anderen. Ook verbeter je je communicatie en leer je gemakkelijker contact te maken met anderen, waardoor je relaties verbeteren.

Relaties verbeteren en onderhouden is een voortdurend proces 

Het versterken van relaties is een voortdurend proces dat toewijding, tijd en inspanning vereist. Het bevordert zowel individuele groei als de groei van de mensen om je heen, wat leidt tot een positieve cyclus van persoonlijke en professionele ontwikkeling.

Benieuwd wat voor persoonlijke effectiviteitstrainingen je bij ICM kunt volgen om jezelf nog verder te ontwikkelen? Bekijk hier ons aanbod.