Carin Maas verloor haar baan in de zomer van 2011. Ze was van plan om even bij te komen en een vakantie te nemen toen ze gebeld werd dat er een functie op het secretariaat vrijkwam bij de Vrije Universiteit Amsterdam (VU). Na even twijfelen besloot ze dat ze een baan bij een grote organisatie als de VU niet wilde laten lopen en ze solliciteerde. Ze groeide uiteindelijk door tot medewerker Learning & Development (L&D) en vond daar haar passie. Ik sprak Carin over hoe mooi ze haar vakgebied vindt, hoe ze daarin terechtgekomen is en wat ze gedaan heeft om haar rol als L&D-medewerker met succes en zelfvertrouwen te kunnen vervullen.
Hoe zag jouw loopbaan eruit voor je huidige functie?
“Ik ben begonnen op de Bibliotheekacademie. Na het afronden van deze studie waren er veel veranderingen in de bibliotheeksector, waardoor er voor mij persoonlijk geen aantrekkelijk werk in te vinden was. Ik heb toen een 1-jarige secretaresseopleiding gevolgd en werkte vervolgens op veel verschillende plekken: Rabobank, Universiteit van Groningen en KPMG. Later werkte ik bij een schoolbegeleidingsdienst, waar we ons richtten op het leren en ontwikkelen van kinderen. In al deze functies kwam naar voren dat wanneer er iets met training en ontwikkeling voorbijkwam, ik daar enthousiast van werd.
Toen begon ik mijn baan bij de VU, waar ik al sinds 2011 werk. Ik startte daar op het secretariaat voor iemand die met zwangerschapsverlof was. Dat was een hele leuke tijd. Toen kwam er een vacature vrij bij HRM, die deels secretarieel was en deels met cursusadministratie te maken had. Ik vond het gelijk leuk klinken! Ik begon eigenlijk met alleen administratieve werkzaamheden en de functie werd steeds groter en mooier, ook doordat ik steeds meer taken naar me toe trok, tot er bij HRM, Arbo & Milieu echt een functie vrijkwam als medewerker L&D. Daar heb ik in de zomer van 2020 op gesolliciteerd en ik werd aangenomen! Onze afdeling houdt zich bezig met trainingen voor VU-medewerkers, dus niet voor de studenten. We organiseren vaardigheidstrainingen voor de verschillende doelgroepen die we hebben en we hebben leiderschapsprogramma’s in ons aanbod.”
Wat vind je mooi aan het vakgebied L&D?
“Het kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van anderen vind ik prachtig. Dat gevoel is eigenlijk alleen maar sterker geworden. Of het nu gaat over de kinderen bij de schoolbegeleidingsdienst die hulp nodig hadden of anderen, het maakt niet uit wie, ik vind dat iedereen zijn plekje verdient in de wereld. Op welk niveau dan ook. Na de Boos-aflevering over The Voice of Holland bijvoorbeeld, groeide de vraag naar onze trainingen op het gebied van sociale veiligheid voor medewerkers en leidinggevenden. Dit nam echt een hoge vlucht. Als ik daar iets in kan doen en kan zorgen dat de organisatie veiliger wordt… ja, dat is toch mooi?”
Wat was voor jou de reden om de ‘schoolbanken’ weer in te gaan?
“Ik was heel blij en trots dat ik werd benoemd tot L&D-medewerker. Maar ik had natuurlijk geen L&D achtergrond of een opleiding hierin gedaan. Ik wilde heel graag de theoretische onderbouwing leren van waar ik al zo lang mee bezig was, want die had ik helemaal niet. Het was in die zin dus niet echt een omscholing, want ik deed het werk al. Het was gewoon tijd om mezelf neer te zetten als iemand die weet waar ze het over heeft.”
Waarom koos je voor ICM en hoe heb je de opleidingen ervaren?
“Ik had het met mijn HR-adviseur over mijn opleidingswensen en zij kwam toen met ICM. Ik had al eerder een training gevolgd bij ICM en dat was me goed bevallen. Bij ICM heb ik eerst de tweedaagse Introductie Learning & Development gevolgd, om kennis te maken met het vakgebied. Aansluitend heb ik in een half jaar tijd de post-HBO opleiding Opleidingskunde afgerond. Ik vond het prettig dat het een half jaar duurde ten opzichte van één jaar bij andere aanbieders. Ik ben meer het type van een half jaar keihard werken en dan in de praktijk aan de slag gaan met wat ik heb geleerd, dus ICM paste wat dat betreft goed bij mij.
Ik vond het ook wel heel spannend. Ik ben ook wel het type die dan denkt: “Kan ik dit wel?” Ik had op dat moment nog niet echt een inhoudelijke rol en kwam vanuit de administratie. Ik vroeg me af of ik wat in te brengen zou hebben, maar dat bleek natuurlijk gigantisch mee te vallen. Dat anderen al op een inhoudelijker level zaten en meer ervaring hadden op opleidingsgebied dan ik, deed er niets toe. Mijn voornemen was om gewoon een spons te zijn en alle kennis in me op te nemen. Het was een leuke groep, ik heb nog steeds contact met een aantal.
Bij de opleiding hoorden ook veel opdrachten, deze waren best pittig. Maar door deze opdrachten werd ik wel gedwongen om goed na te denken over de aanpak van bepaalde zaken. Als deelnemer kon je helemaal je eigen focus kiezen, dat was fijn. Ik koos voor het onderwerp sociale veiligheid, waarmee ik in de opdrachten aan de slag ging. Het advies vragen aan de trainers vond ik erg prettig en ik voelde me ook echt gesteund door ze. Als je even vastliep, kreeg je de juiste hulp en kon je weer door.”
Wat hebben de opleidingen jou gebracht?
“Vooral heel veel zelfvertrouwen, dat ten eerste. Dat ik weet waar ik het over heb en dat was ook precies mijn doel. En dat kan ik nu ook overtuigend overbrengen! Ik durf ook wel tegen iemand in te gaan nu: “Is dat het beste om te doen? Of kunnen we misschien beter…?” Als iemand dan ook later terugkomt met: “Je advies heeft ons verder gebracht”, dan is dat heel mooi.
Ik vond de opleiding echt ongelooflijk leerzaam. Wat is nou L&D? Wat doe je daarin? En hoe ontwerp je dan een opleiding? Ik merk het ook op mijn werk, want ons L&D-team wordt steeds vaker benaderd voor advies door HR-adviseurs. Ik vind de gesprekken met hen erg leuk nu, dan denk ik: “Wauw, dit gaat me echt lekker af”. Ze nemen mij serieus, ik neem hen serieus, en ja… daar komen gewoon hele mooie dingen uit!”
Wat zou jij anderen nog willen meegeven?
“In mijn verschillende banen zag ik dat je altijd mensen hebt in een bedrijf die nieuwe dingen willen oppakken en willen leren. Maar er is ook een groep die het wel best vindt zoals het is. Dat mag. Maar, misschien doe je jezelf tekort. Probeer eens iets nieuws! Het ergste wat je kan overkomen is dat je keuze niet de juiste was. So what? Ook dat is een waardevolle leerervaring.”
Wil jij jezelf ook ontwikkelen als L&D professional?
Herken je je in het verhaal van Carin en heb je ook een passie voor L&D? Neem eens een kijkje bij onze opleidingscategorie ‘L&D als beroep”. Ben je benieuwd naar de omscholingsmogelijkheden? Check dan deze pagina voor meer informatie over omscholen in de beroepsgroep L&D.