Zo manage je optimaal de energie van jezelf én jouw werknemers

‘Manage geen mensen maar manage de energie’. Deze quote zet Annemarie Steen keer op keer in haar werk in. Annemarie is eigenaar van SteenTrain, waarmee zij unieke en speelse leerprogramma’s faciliteert voor haar studenten en klanten. Volgens Annemarie moet binnen elke organisatie ruimte zijn om te spelen, al is het maar een paar minuten per dag. Spelen zorgt voor verbinding met jezelf en anderen, faciliteert creatief denken en laat je flexibeler reageren in onverwachte situaties.

En dat spelen kan heel simpel, klein en laagdrempelig zijn. Het kan al tijdens een korte lunchwandeling. Tijdens haar workshop ‘Speelse interventies voor meer positiviteit’ op de ICM Kennisparade maandag 25 september 2023 neemt Annemarie je mee in de wereld van speelsheid. Ze laat je actief ervaren waarom spelen zo belangrijk is binnen organisaties, hoe je start met spelen en hoe je het inbouwt in jouw dagelijkse werkzaamheden.

Annemarie, kun je iets over je affiniteit met spelen vertellen?

Annemarie Steen: “In 2009 richtte ik SteenTrain op nadat ik zelf ervaarde hoe belangrijk spelen is. Ooit begon ik zelf als een jong broekie in sales en management trainingen. Ik was ontzettend ambitieus en leergierig. Ik pakte alle kansen aan en werkte hard om het goed te doen binnen een strikte franchiseformule. Hoewel ik mijn werk heel leuk vond, kwam ik hierdoor na 3,5 jaar in een burn-out terecht. Ik was mezelf kwijt omdat ik me te veel had aangepast, en dat kost veel energie.”

“Tijdens de behandeling die volgde kwam ik erachter dat spelen voor mij de ingang is naar verbinding met mezelf en mijn innerlijke kind. Ik verdiepte me meer in spelen en las er veel over in het boek Play van Stuart Brown. Tegelijkertijd sloot ik me aan bij een improvisatie theaterclubje. Hier mocht ik op mijn manier spelen. Het ging goed met me! Ik werd vrolijker en creatiever in de dingen die ik deed. Toen besefte ik: dit zou in het bedrijfsleven ook zo moeten zijn. Daarom startte ik mijn bedrijf SteenTrain om Playful Learning te introduceren in organisaties. Mijn bedrijf groeide snel, zowel in Nederland als internationaal.”

“Tijdens de COVID-pandemie was plots mijn hele agenda leeg. Ik stelde me de vraag: Wat heb ik zelf nodig om in een positieve flow te blijven tijdens deze lastige periode? Weer was het antwoord simpel: spelen! Dus begon ik met het online organiseren van speelmomenten tijdens lunchtijd. Hier werd zo enthousiast op gereageerd dat ik ook Play-Break oprichtte, een concept voor het creëren en organiseren van interactieve online (leer-)sessies op een speelse manier. Nu, drie jaar verder, ben ik nog steeds actief bezig met deze combinatie van live en online spelen. Ik heb er nog steeds heel veel plezier in!”

Wat versta je onder ‘spelen’?

“Iets is spelen als je het alleen maar doet omdat het je een goed gevoel geeft. Je doet het niet in de eerste plaats omdat je er winst mee wilt behalen of beter van wilt worden. Spelen hoeft zeker niet luidruchtig of groots te zijn, het kan al tijdens de kleinste alledaagse dingen. Soms komt het in onverwachte activiteiten naar voren. Voor mij is wandelen bijvoorbeeld een vorm van spelen. Ik vind het heerlijk om te doen, lekker buiten te zijn, bewust adem te halen. Soms komt er een speels moment naar voren tijdens mijn wandeling als ik bijvoorbeeld zwaai naar mijn eigen schaduw, hierom lach en er een foto van maak. Maar het wandelen an sich is ook al spelen. Ik doe het niet om fitter te worden of een bepaald aantal stappen te halen, ik doe het omdat ik het leuk vind en het me een goed gevoel geeft.”

Tijdens het gesprek met Annemarie ontdekten we dat voor mij koken een vorm van spelen is. Ik houd van koken omdat het voor mij voelt als knutselen voor volwassen. Ik vind het heerlijk om de supermarkt door te speuren op zoek naar lekkere ingrediënten die goed bij elkaar passen. Ik ruik, voel, bedenk en koop. Vervolgens duik ik de keuken in om met deze ingrediënten aan de slag te gaan en er wat moois van te maken. Natuurlijk is het leuk als het een lekkere maaltijd wordt, maar dit is niet het belangrijkste. Het gaat om het proces dat me een goed en fijn gevoel geeft en voor mij voelt als een speelse activiteit.

Waarom is spelen zo belangrijk?

“We hebben het tegenwoordig zo ontzettend druk op ons werk en rennen van hot naar her. Hierdoor vergeten we tijd te nemen voor zogenaamde ‘micro moments of recovery’, die ontzettend hard nodig zijn om creatief en productief te blijven. Juist wanneer je jouw brein even laat ontspannen kom je met de beste ideeën. Zo komen veel mensen tot nieuwe inzichten als ze onder de douche staan of aan het wandelen zijn. Als je een bewuste pauze neemt, al is het maar vijf minuten, houd je jouw brein scherp en actief. Hier helpt spelen ontzettend goed bij.”

Hoe ziet spelen in organisaties eruit?

“Ook dit kan heel verschillend zijn. Veel organisaties zetten een voetbaltafel in de kantine en vinden dan dat ze zich neerzetten als een speelse organisatie. Natuurlijk is tafelvoetballen een vorm van spelen, maar ieder mens zit anders in elkaar en heeft een ander persoonlijk speeltype. Daarom is het van belang om het voor ieder individu mogelijk te maken om te kunnen spelen. Het kan heel simpel zijn. Voor de één is het maken van een sudoku spelen, de ander tekent graag iets. En belangrijk om te onthouden is dat spelen ook intern kan plaatsvinden door lekker te dromen of je in te leven in de hoofdpersoon van een boek.”

“Als onderdeel van mijn werk geef ik les aan de Estonian Business School, waar ik MBA studenten lesgeef in het vak ‘Playful & Creative Leadership’. Ooit gaf een student aan dat hij erg uit zijn comfortzone moest komen tijdens mijn vak, maar dat hij het wel heel erg leuk vond en het belang ervan zeker inzag. Hij was leidinggevende in een organisatie waar hij het zogenaamde ‘fun committee’ oprichtte. Een aantal werknemers werden onderdeel van deze commissie en kregen alle vrijheid om speelse activiteiten te organiseren. Het werkte supergoed! Het algehele welzijn van de werknemers ging omhoog, ze werkten beter samen en werden creatiever.”

“Een ander prachtig voorbeeld zag ik bij een organisatie uit Kuala Lumpur. Hier organiseerden ze in de week rondom Valentijnsdag een liefdesweek. Iedere werknemer kreeg een collega aangewezen waarvan je de ‘secret angel’ was. De hele week was het jouw taak om die collega liefde te geven zonder dat diegene het door had. Er kwamen lieve briefjes op tafel en andere verrassingen doken op. Daar wordt toch iedereen blij van?”

Workshop ‘Speelse interventies voor meer positiviteit’ op de ICM Kennisparade

Tijdens de ICM Kennisparade op maandag 25 september 2023 organiseert Annemarie de workshop ‘Speelse interventies voor meer positiviteit’. Tijdens deze workshop gaat Annemarie eerst in op de theorie rondom het waarom van spelen en de voordelen van speelsheid in organisaties. Daarna laat ze je zes verschillende vormen van spelen ervaren en ontdek je je persoonlijke speeltype. Samen ontdek je hoe je spelen meer integreert in je eigen werkdag maar ook hoe je collega’s hiervoor uitnodigt.

“Op het moment dat mensen het woord ‘spelen’ horen, ervaren ze vaak angst. Maar ik beloof je: ervaar het gewoon, het wordt een hele leuke en positieve ervaring!”

De ICM Kennisparade

Ben je geïnteresseerd in de ICM Kennisparade? Leuk! Neem een kijkje voor informatie en ontdek meer over het programma en sprekers. Of schrijf je direct in. Wij zien je graag op maandag 25 september in De Fabrique!