Deelnemer Familieopstellingen: “Ik had het voor geen goud willen missen”

Hoe, waar en met wie je opgroeit, het heeft allemaal invloed op hoe jij je ontwikkelt als persoon. Jouw (onbewuste) gedragspatronen kunnen hier ook vandaan komen. ICM organiseert de training ‘Familieopstellingen: doorbreek je belemmerende patronen’ zodat jij je gedrag kunt begrijpen en vervelende gedragspatronen kunt doorbreken. Sanne deed mee aan deze tweedaagse training en vertelt graag haar verhaal!

Waarom wilde je je verdiepen in familieopstellingen?

Mijn hele leven ben ik mezelf tegengekomen en heb ik eraan gewerkt om mijzelf beter te begrijpen. Sinds een paar jaar loop ik bij een haptotherapeut en daardoor ben ik veel meer in contact gekomen met mijn gevoel. Dat ben ik van huis uit helemaal niet gewend, alles ging altijd via mijn hoofd. Dan begrijp je jezelf ook vaak niet helemaal. Door de therapie maak ik echt hele grote stappen! Op een gegeven moment stagneerde dat en toen vroeg mijn therapeut of ik wel eens na had gedacht over een familieopstelling. Toen heb ik eerst het boek van Els van Steijn gelezen en dat was al heel erg verhelderend. Ik had een vriendin verteld dat ik mee wilde doen aan een familieopstelling en zij mailde mij vervolgens de link naar de cursus van ICM.

Voldeed de training aan je verwachtingen?

Ik ging er naartoe met een specifieke vraag. Mijn ouders zagen altijd veel beren op de weg en daardoor ben ik té beschermd opgevoed. Daar heb ik echt last van gehad. Mijn vraag was waar die angsten bij hen vandaan komen. Ik had wel een vermoeden, want mijn vader heeft in een Japans gevangenenkamp gezeten. Met die vraag ging ik naar de tweedaagse toe. Ik wist wel wat een familieopstelling was, maar had dat alleen met poppetjes gedaan en nog nooit met echte mensen. Wat bij het behandelen van zo’n familieopstelling heel belangrijk is, is de trainer. Bij ons was dat Peter Henneveld voor wie ik veel bewondering heb. Hij voelde precies aan waar we iets mee konden en wat er speelde, want dat is niet altijd makkelijk.

Wat vond je ervan om zulke persoonlijke verhalen met vreemden te delen?

Je moet altijd afwachten hoe de groepsdynamiek is en die was bij ons gelukkig heel prettig. We vertrouwden elkaar echt volledig en dat beaamde iedereen ook. Er was een goede sfeer die ervoor zorgde dat deelnemers persoonlijke verhalen durfden te delen, maar voor hetzelfde geld tref je dat niet. Voor mij was de groepsdynamiek echt de sleutel, gecombineerd met de rol van Peter.

Hoe zagen de dagen eruit?

We kwamen ’s ochtends aan in Hilversum, midden in het bos. Je mag tussendoor ook even pauzeren en dan een stuk wandelen, dat was echt geweldig. Je begint met een kennismaking en een introductie over wat familieopstellingen precies zijn. Vervolgens krijg je een uitleg over het psychische aspect. Als je met een vraag in gedachten naar de tweedaagse was gekomen, mocht je na de uitleg al gauw die vraag bespreken. We hebben verder aan meditatie gedaan. Tijdens de lunch aten we gezamenlijk op een andere locatie midden in het bos en ’s avonds aten we ook weer samen. Na het eten hebben we onze problemen opgeschreven, een kampvuur gemaakt en onze problemen in het kampvuur gegooid. Het was een vol programma, waardoor de tweede dag echt nodig was. Sommige mensen doen er natuurlijk wat langer over om zichzelf open te stellen. Als je dat moeilijk kan, is één dag eigenlijk te kort.

Kwam het deelnemen aan familieopstellingen overeen met wat je ervan had verwacht?

Ik wist vooraf wel wat familieopstellingen waren, maar ik dacht niet: nu gaat er wat gebeuren. Ik was daarom misschien eerder nieuwsgierig, maar ik vond het ontzettend mooi. Wat ik voornamelijk zo mooi vond, was het inzicht in mijzelf en anderen. Want je krijgt niet alleen inzicht over jezelf, maar ook over hoe familieopstellingen anderen beïnvloeden.

Deelnemen in iemand anders systemen vond ik wel heel moeilijk. Als je zelf al niet zo sterk bent in het voelen, is het moeilijk om je in te leven in de rol van iemands ouders. Dat verschilt per persoon. Iemand was in onze groep was hoogsensitief en die vond het juist heel heftig en voelde te veel. Ik heb dat zelf niet gehad, omdat ik er nog niet zo heel sterk in ben.

Wat had voor jou de meeste impact?

Mijn eigen opstelling had voor mij de meeste impact. Ik kwam dus met een vraag over mijn vader en het kamp waar hij in zat, en dit hebben we ook nagespeeld. Dan ga je in een kring staan waarin je jezelf representeert en geef je mensen uit de groep rollen uit je familiesysteem. Het meest bizarre is dat zij kunnen voelen wat er toen speelde. Dus als iemand de rol van mijn vader speelde, kon diegene ook nauwkeurig benoemen wat mijn vader voelde. Dat klinkt als ‘abracadabra’, maar bij elke opstelling gebeurde dat opnieuw. Ik had het voor geen goud willen missen, het was echt geweldig. Het is voor mij niet alsof de hele wereld veranderd is, maar ik begrijp mijn vader nu beter als hij iets zegt. Dat geeft rust.

Ik begin dit onderwerp steeds interessanter te vinden. Ik vind het zo belangrijk om mensen en hun reactie te begrijpen. Dit heeft namelijk alles te maken met je rugzakje, met je verleden. Alles wat ik heb geleerd, neem ik mee. Overal waar je met mensen omgaat, kun je het gebruiken. Ik gebruik het bijvoorbeeld ook met mijn man. Ik kon vroeger best fel uit de hoek komen en dat is ook onderdeel van mijn verleden. Ik kom dichterbij mijn gevoel en dat is een mooie ontwikkeling.

Wat zou je willen zeggen tegen iemand die twijfelt om dit te doen?

Ik zou het altijd doen. Je komt veel over jezelf te weten, maar ook over hoe mensen met elkaar omgaan en waarom ze op een bepaalde manier reageren. Je hoeft daar ook niet per se een specifieke vraag te hebben. Sommigen komen met een terugkerende emotie waar ze last van hebben. Anderen komen tijdens de training achter de bron van hun gedragspatronen. Ze ontdekken iets waarvan ze niet wisten dat het er zat of door welke persoon in hun opstelling dat komt. Ik zou het iedereen aanraden, echt! Zelfs als je zelf niet in een opstelling zou staan, kun je er al veel van leren.

* Sanne wil liever anoniem blijven, daarom gebruikten we niet haar echte naam in dit artikel.

Meer informatie en startdata

Benieuwd naar de training? Dan vind je hier een overzicht van de training inclusief de startdata! Mocht je nog meer ervaringen willen bekijken, lees dan ook eens het interview met Matanja.