10 tips voor het ontwikkelen van je intuïtie
1. Luister vaker naar je eerste ingeving
Ken je dat? Je staat voor een belangrijke beslissing en diep van binnen weet je al wat die beslissing gaat worden, en toch…
Dat ‘diep van binnen weten’ is de kern van je intuïtie. Je intuïtie omvat alles wat je ooit hebt waargenomen, bewust maar ook onbewust. Deze data zijn opgeslagen in je langetermijngeheugen voor intuïtieve ingevingen.
Het ontwikkelen van je intuïtie gaat uiteindelijk over het luisteren naar het gevoel en de indrukken die ineens in je opduiken, dus voordat je gedachten met je op de loop gaan.
2. Train je verbeelding
Veel wetenschappelijke studies bevestigen het positieve effect van visualiseren. Met visualisatie creëer je beelden waarvan je wilt dat ze werkelijkheid worden. Hierdoor kun je makkelijker je doelen behalen. De beelden voelen als werkelijkheid, waardoor je de situatie intuïtief al herkent wanneer deze zich in het echt voordoet. Hierdoor voel je je zekerder en weet je precies wat je moet doen. Veel topsporters passen deze techniek met succes toe.
Probeer in gedachten voor te stellen hoe je bepaalde activiteiten aanpakt. Hoe je het woord neemt tijdens vergaderingen, hoe je verandertrajecten hebt aangepakt, hoe je verkoopgesprekken aanpakt. En vooral: hoe perfect alles zal gaan. Hoe er geboeid naar je wordt geluisterd, hoe makkelijk je uit je woorden komt, hoe eenvoudig je de order binnenhaalt.
3. Neem voldoende rust
Rust nemen is goed voor je. Je brein komt dan in een andere stand te staan waardoor problemen en vraagstukken onbewust worden opgelost. Vaak komen de beste ideeën tot je op momenten dat je ontspant. Wanneer je onder de douche staat of even in de zon zit.
Dat voldoende rust tot meer creativiteit en productiviteit leidt, is al door veel wetenschappers bewezen. Het is zelfs zichtbaar op MRI-scans van de hersenen. De prefrontale cortex, die je gebruikt om te analyseren en berekeningen te maken, is het meest actief als je bewust nadenkt. Pas bij totale ontspanning valt de prefrontale cortex stil. Je brein schiet dan in een wat meer ‘primitieve’ staat van zijn, waarin gedachten en sensaties kunnen opkomen zonder meteen te worden gecontroleerd, beoordeeld of gecensureerd.
Mensen die goed kunnen mediteren, kennen deze rust in het veelal overbelaste mensenhoofd maar al te goed. Door meditatie verdwijnt het innerlijk geklets in de prefrontale cortex naar de achtergrond. Er ontstaat een gezegende stilte die nieuwe energie en creatieve ideeën oplevert.
4. Leer van anderen
Je moet beslissingen maken in je leven, maar gelukkig hoef je dit niet alleen te doen en zijn vele anderen je al voorgegaan. Verhalen, levenslessen en ervaringen van anderen kunnen ons helpen met het maken van afwegingen en beslissingen en redenen geven om bepaalde dingen op dezelfde of juist een andere manier te doen.
5. Wees aanwezig in het hier en nu
Intuïtieve ontwikkeling begint met aanwezig zijn in het hier en nu. Dingen met je volle aandacht doen, niet op de automatische piloot.
Om in het moment te zijn kun je gebruikmaken van mindfulnesstechnieken. Je laat de gedachten die je hebt heel bewust voorbij komen maar besteedt er geen aandacht aan. Doe dit op een plek waar jij je fijn voelt. Binnen op de bank, op bed of juist in het park. Wanneer je dit dagelijks 5 of 10 minuten doet, neem je echt even de tijd voor jezelf. Je maakt je hoofd leeg en neemt de tijd om alle gedachten binnen te laten komen maar ook weer langs je heen te laten gaan. Je leert dit bewust te doen waardoor je in het dagelijks leven ook meer controle hebt over het luisteren naar je onderbewuste.
Wil je meer lezen over mindfulness en hoe je dit kunt toepassen? Lees dan dit artikel over Mindfulness van Trees van Hennik
6. Zoek de stilte op
‘Onze omgeving draagt bij aan ons succes’ is een bekende uitspraak. Zeker voor het ontwikkelen van je intuïtie is stilte belangrijk. Als je je vaak in een drukke omgeving begeeft, of onder de mensen, dan kan het zo zijn dat je veel informatie oppikt van anderen. Het filteren van de goede boodschap is dan lastig. Stilte kan je helpen om beter naar jezelf te luisteren.
7 Maak onderscheid tussen angst en intuïtie
Vaak weet je gevoel al wat het wil kiezen, maar komt vervolgens het verstand om de hoek kijken en begin je redenen te bedenken waarom je de keuze eigenlijk niet zou moeten maken. Die redenen hebben vaak met angst te maken. Angst en intuïtie zijn twee verschillende dingen, maar worden toch vaak door elkaar gehaald. Angst is het schild dat je hebt opgebouwd ter bescherming van jezelf. Maar angst kan je ook weerhouden om naar je hart te luisteren en je intuïtie te volgen. Het is belangrijk om na te gaan hoe je gedachten en gevoelens bij je binnenkomen. Een idee vanuit angst heeft vaak een drammerige toon. Een idee vanuit je intuïtie is te herkennen aan een gevoel van aanmoediging.
8. Schrijf je gedachten op
Door dingen (gedachten) op te schrijven train je jezelf naar je onderbewuste te luisteren. Schrijf de indrukken op die je als eerste binnenkrijgt als er iets gebeurt. Je geeft je intuïtie zo de ruimte om bij je binnen te komen. Door dit een tijd te doen word je je bewuster van je ingevingen. Signalen die je normaal gesproken sneller weg zou wuiven blijven nu langer hangen.
9. Ga de natuur in
De natuur heeft van zichzelf een kalmerende, helende werking op de mens en draagt bij aan een optimale werking van je brein. Je wordt rustig van het groen, de planten en de stilte. Zo wordt de toegang tot je onderbewuste, het luisteren naar je intuïtie, een stuk makkelijker.
Daarnaast heeft buiten zijn op zich al een positief effect op je geestelijke gezondheid. Want zeg nou zelf: wie wordt er niet blij van uitwaaien op het strand, een lange boswandeling maken of lekker in de zon zitten? Je kunt de natuur gebruiken als tegenhanger van je drukke bestaan. Een wandeling zorgt al snel voor positieve gevoelens, minder piekeren en een betere concentratie. In de natuur voel je dat je onderdeel bent van een groter geheel en kun je de dagelijkse beslommeringen in het juiste perspectief plaatsen.
10 Vergeet niet te lachen!
Als je humor gebruikt, wordt het ook makkelijker om met uitdagingen om te gaan. Je bent minder snel uit het veld geslagen en durft meer open te staan voor verandering. Onze hersenen maken namelijk endorfine aan als we lachen, wat ontspannend en pijnstillend werkt. Vergeet ook niet om jezelf te lachen. Het is stimulerend om jezelf niet al te serieus te nemen!