Zo ontwikkel je jouw leiderschap en jouw team

Als leidinggevende heb je veel invloed op de werkvloer en je team. Misschien heb je wel het gevoel dat je jouw leiderschapsstijl nog niet helemaal gevonden hebt of wil je graag je leiderschapskwaliteiten ontwikkelen. Maar hoe doe je dit? Ben je in staat tot zelfreflectie en hoe bereik je met jouw team jullie doelen? Hier sta je uitgebreid bij stil in de training Leiderschapsontwikkeling voor Leidinggevenden. Leidinggevenden Saskia Janse en Nolan van Uden volgden recent de training en delen graag hun ervaring.

Waarom ben je deze training gaan volgen?

Saskia: “Ik was eigenlijk op zoek naar een opleiding in de richting van Verandermanagement, omdat er in mijn organisatie veel structurele veranderingen plaatsvinden. Eerst keek ik naar hbo-opleidingen, maar een collega gaf mij de tip om eens bij ICM te kijken voor Persoonlijk Leiderschap. Toen ik op de site alle opleidingen zag, koos ik uiteindelijk voor Leiderschapsontwikkeling voor Leidinggevenden.”

Nolan: “Ik ben bij mijn organisatie eerst aangenomen als Trainee Manager. Dat hield in dat ik zo snel mogelijk leerde om manager te zijn. Ik kreeg al snel teams toegewezen, onder het mom van ‘ga maar gewoon beginnen’. Na dit traject zocht ik naar manieren om me te ontwikkelen, het liefst zonder de boeken in te duiken. Ik had behoefte aan handvatten om leiding te geven en wilde oefenen. De training heeft me hierin goed geholpen, onder andere via intervisiemomenten. Ik ben volop praktisch bezig geweest met mijn eigen ontwikkeling.”

Wat is je huidige functie en hoe lang doe je dit al?

Saskia: “Ik ben nu al zeven jaar Manager Klantenadministratie bij een zorginstelling in de regio Rotterdam. In die tijd zijn mijn teams erg gegroeid en is mijn functie dus ook veranderd. Deze functie heb ik zelf uitgebreid. Ik ben inmiddels MT-manager en betrokken bij zowel operationele, strategische en tactische overleggen. Mijn functie is dus belangrijk en veelzijdig.”

Nolan: “Sinds twee jaar ben ik Manager Expertise bij Dichterbij, een zorginstelling voor cliënten met een verstandelijke beperking. We geven hen de goede zorg die ze verdienen. Ik heb Bestuurskunde en Gezondheidswetenschappen gestudeerd en heb hiervoor bij een consultancybedrijf gewerkt. Ik ben zelf niet van de inhoud, maar van het ondersteunen van het personeel.”

Wat voor soort leidinggevende ben jij?

Saskia: “Voor de training gaf ik vooral leiding vanuit kennis. Ik was altijd op de hoogte van wat er speelde op de afdelingen, hoe alle processen verliepen en wat dit inhield. Mijn doel voorafgaand aan de training was om te leren leiden vanuit visie. Ik had altijd wel een visie, maar had nooit tijd om er actief mee bezig te zijn. Verder ben ik een attente leidinggevende die geeft om het wel en wee van de medewerkers, maar ik ben ook wel erg resultaatgericht.”

Nolan: “Ik ben faciliterend manager. Ik zorg dat de mensen met kennis, zoals de ergotherapeut of logopedist, hun werkzaamheden zo goed mogelijk uit kunnen voeren. Daarom probeer ik mezelf ook faciliterend op te stellen, en niet hiërarchisch. Ik ben mensgericht, open en ondersteunend. Mijn teams bestaan uit geschoolde mensen, dus het is echt niet nodig om hen veel te sturen. Ik geef ze graag vrijheid en verantwoordelijkheid.”

Wat doe je anders doen na de training? Hoe heb je jezelf ontwikkeld?

Saskia: “Ik was altijd op de hoogte van alle ins en outs op de werkvloer, wat wel een nadeel was. Iedereen kwam naar mij toe met vragen en hoe meer kennis ik bezat, hoe moeilijker ik het los kon laten als ik ergens niet van op de hoogte was. Ik vind dit nog steeds lastig, maar ik kan de verantwoordelijkheid nu laten waar het hoort. Daarnaast heeft de training me ook meer inzicht in mijzelf geboden. Dat is het voordeel aan kunnen sparren met medestudenten; iedereen had een andere achtergrond en daarmee een frisse blik op de casestudies die ik inbracht. Ik heb ook geleerd te benoemen wat ik beter had kunnen doen. Zo onderging mijn team een periode van rouw, omdat er door alle veranderingen wat onenigheid ontstond. Ik heb mijn handen daar vanaf getrokken en ben volledig over het rouwproces van mijn team gedenderd. Dit had ik anders moeten doen. Voor de training vond ik dit lastig om te benoemen, maar nu kan ik dat gelukkig beter.”

Nolan: “Mijn ontwikkeling stond tijdens deze training centraal, dat vond ik erg fijn. Op persoonlijk vlak heb ik daardoor kunnen groeien; ik heb mijn vermogen tot zelfreflectie verbeterd. Ik begrijp nu waarom ik sommige dingen doe. Ook heb ik geleerd dat het helpt om moeilijke situaties of conflicten niet uit de weg te gaan, maar dit te signaleren en te bespreken met de betrokkenen. Dit hebben we tijdens de intervisies geoefend. Dit kon ik de volgende dag meteen in praktijk brengen en dat was erg behulpzaam.”

Wat had voor jou de meeste impact?

Saskia: “Voor mij de intervisies, het uitwisselen van ervaringen en de theorie. Ik begrijp nu nog beter wat voor rol ik aanneem binnen mijn team en organisatie en dat gedragspatronen toch vaak ergens vandaan komen, bijvoorbeeld door wat je hebt meegemaakt of door hoe je bent opgevoed. In een vorige training had ik dat al eens geleerd, maar toen was ik een stuk jonger en zat ik ook in een andere levensfase. Daarom is het goed om dit jaren later te herhalen, ik merk nu andere dingen op. Verder vond ik het heel fijn om feedback te krijgen van wat jongere mensen. Ik merk ook binnen mijn team dat een generatiekloof impact kan hebben. De feedback gaf mij inzicht in de denkwijze van de jongere generatie, waardoor ik hen nu beter begrijp. Dat vond ik voor de training best moeilijk.”

Nolan: “Het verraste mij hoe snel we als groep binnen de training een band opbouwden. Er hing een open sfeer en voor m’n gevoel was alles mogelijk. Er was dus een veilig en goed leerklimaat. Die veilige basis, die we in de training de secure base noemden, hebben jij en je team allebei nodig. Dat was wel een eyeopener; hoe ga ik dit waarborgen en met wie kan ik sparren? Daarnaast word je gedrag inderdaad beïnvloed door je verleden en hoe je bent opgevoed. Ik vond het daarom ook belangrijk om te begrijpen hoe ik zelf in elkaar zit. Ik vond de grootste meerwaarde van de training dat ik echt ontzettend veel over mezelf heb geleerd.”

Jullie hebben ook gekeken naar je eigen rol als leidinggevende van je team. Zou je daar iets meer over kunnen vertellen?

Saskia: “Ik was helaas niet aanwezig bij deze sessie. Ik heb wel na afloop met de docent de stof doorgenomen en naar aanleiding daarvan heb ik een oefening met mijn eigen teams gedaan over kernkwaliteiten. Hierbij moesten mijn team en ik elkaars kernkwaliteiten benoemen met kaartjes. Dit was mooi, want ondanks dat je je eigen kernkwaliteiten vaak kent, benoemen collega’s toch kwaliteiten die je niet had verwacht.”

Nolan: “Teams doorlopen verschillende ontwikkelingsfases. Tijdens de training krijg je tools om hier mee om te gaan en je rol binnen het team als leidinggevende beter te kunnen begrijpen. Dat is een intensief traject, want buiten de training om breng je natuurlijk het geleerde in de praktijk. Zo leer je stap voor stap een beter team bouwen.”

Wat zou je iemand vertellen die twijfelt om de training te volgen?

Saskia: “Ik vond het echt een cadeautje, vanaf de eerste dag. Het geeft je zoveel inzicht in jezelf, je eigen handelen en jouw rol in je team en organisatie. Eigenlijk ben je altijd grotendeels verantwoordelijk voor wat je in jouw werkveld voor elkaar wil krijgen. Als je inzicht in jezelf wil vergaren en jouw leiderschap verder wil brengen, moet je deze training zeker volgen.”

Nolan: “Als je ervoor openstaat om te leren, naar jezelf te kijken en je persoonlijk leiderschap wilt vergroten, is dit een hele geschikte training. Goed leiderschap begint bij jezelf. De training biedt inzichten in jezelf, je team en je organisatie. De trainer, Elvira van Eck, heeft daar voor mij ook echt een belangrijke rol in gespeeld.”

Meer informatie

Heb je interesse in de training? Bekijk dan hier meer informatie, zoals de startdata en de locaties.