Zo haal je het meest uit mindere dagen

Een knoop in je maag voelen, met het verkeerde been uit bed stappen of zelfs het gevoel hebben dat je beter gewoon in bed had kunnen blijven: iedereen heeft weleens een dag die ronduit stom is. Hoe maken we er dan toch het beste van? Eveline Helmink (auteur van ‘Handboek voor Mindere Dagen’ en hoofdredacteur van Happinez) en Tijn Touber (inspirator en meditatieleraar) vertelden op het ICM Seminar van 8 oktober hoe je dat doet.

Het nut van mindere dagen

Emoties zijn er nu eenmaal. Neem de bekende metafoor van een strandbal die je onder water duwt: je kunt emoties met veel inspanning onder de oppervlakte houden, maar uiteindelijk komen ze toch wel boven.

Is dat erg? Niet per se. Soms zijn die emoties volkomen terecht en laten ze je zien wat belangrijk voor je is. Toon je ze aan de buitenwereld, dan kun je dat vergelijken met het afzetten van een masker. Door je kwetsbaarheid te tonen en twijfels of onzekerheden uit te spreken, is de kans groot dat er een omgeving ontstaat waarin anderen dit ook durven te doen.

Waar komen je emoties vandaan?

Hoe beter je kunt benoemen wat je dwars zit, hoe beter je je emoties kunt onderzoeken en snapt wat je zo raakt. Eveline benoemt de vijf grote basisemoties:

  1. Boosheid (wanneer het onrechtvaardig voelt)
  2. Verdriet (wanneer het leven teleurstelt)
  3. Schuld (wanneer het anders had kunnen zijn dan het nu is)
  4. Angst (wanneer er, misschien, beren op je pad komen)
  5. Schaamte (wanneer je niet lijkt te voldoen)

Dit werkt niet

Drie veelgebruikte strategieën om met die emoties om te gaan zijn:

  • Fixing: je wilt het zo snel mogelijk oplossen, bijvoorbeeld door naar een psycholoog te gaan of een training te volgen. Neem een situatie waarin iemand begint te huilen. We kunnen geneigd zijn het zo snel mogelijk te laten stoppen door iemand zakdoekjes toe te stoppen en kalmerend ‘stil maar’ te prevelen. Maar waarom moet iemand eigenlijk stil zijn?
  • Verdoven: denk aan een extra glas wijn ’s avonds om de scherpe randjes weg te nemen, een stuk chocolade of het scoren van een nieuwe trui in de stad. Dat lost immers toch alles op?
  • Verstoppen: wanneer het masker opgaat en we simpelweg doorgaan. Eveline: ‘Pijn verstoppen is hetzelfde als vis verstoppen. Daar krijg je spijt van.’

Dit werkt wel

Just sit with the pain. Soms moet je er gewoon even doorheen en voelen wat er gevoeld moet worden. Als je voelt dat je boos bent, kost dat tijd om uit je systeem te krijgen. Neem dan ook de tijd om het uit te zitten, of dit nu letterlijk in een stoel is of door even (buiten) een rondje te lopen om je gedachten te structureren. Laat de storm voorbijrazen en zet het gesprek weer voort als je boosheid weggezakt is.

Het gaat om acceptatie van wie je bent en wat je gevoel je vertelt. Dat wat je gevoel je ingeeft hoeft niet altijd prettig te zijn, maar is op dat moment wel de waarheid. Bedenk wat belangrijk voor je is en achterhaal waar je gevoel vandaan komt. Hierdoor doe je zelfkennis op, leer je je emoties een plek te geven en creëer je een omgeving voor jezelf en de mensen om je heen waarin het oké is om je kwetsbaar op te stellen.

Meer inspiratie opdoen?

Hier vind je al onze aankomende seminars.