Wat is mensgericht leiderschap?

Leiderschap gaat over mensen. Dat is onze overtuiging. We dromen van een toekomst waarin het woord mensgericht overbodig is als we over leiderschap praten. Omdat organisaties dan doordrongen zijn dat de mens het belangrijkste kapitaal is, en dat je alleen met een mensgerichte aanpak duurzame resultaten kunt behalen. Als leider van een team of organisatie heb jij grote invloed op de manier van aansturing. In dit artikel lees je wat mensgericht leiderschap inhoudt en hoe dit jouw team en organisatie naar nieuwe hoogten kan brengen.

Wat is mensgericht leiderschap?

Wij geloven in mensgericht leiderschap. Onze programma’s zijn vanuit deze filosofie vormgegeven. Op basis van 20+ jaar ervaring met leiderschaps- en managementprogramma’s in organisaties, literatuuronderzoek en in samenwerking met ervaren leiders ontwikkelden we een model van mensgericht leiderschap. Mensgericht leiderschap omvat het geheel aan gedragingen en leiderschapsvaardigheden die nodig zijn om medewerkers te laten floreren.

Ons model van mensgericht leiderschap (zie bovenstaand) weergeeft de negen kenmerken van een mensgerichte leider. In de groene cirkel staan kenmerken die betrekking hebben op jou als leider. In de roze cirkel staan kenmerken die betrekking hebben op het team waar je leiding aan geeft en waar jij aandacht voor hebt, iedere dag weer. Door deze negen kenmerken actief toe te passen, laat je jouw team floreren en stimuleer je bevlogenheid, een gezonde werkcultuur, duurzame inzetbaarheid en blijvende prestaties van je medewerkers

Verderop in dit artikel gaan we in op de 9 kenmerken die bij een mensgerichte leider passen.

Wat levert mensgericht leiderschap op?

In essentie is mensgericht leiderschap een investering in mensen die zich vertaalt naar succes voor zowel het individu als de organisatie. Het draagt bij aan:

  • Bevlogen medewerkers
    Mensgericht leiderschap stimuleert bevlogenheid bij medewerkers. Bevlogenheid op de werkvloer kun je zien als een staat waarin mensen op een toegewijde manier opgaan in wat ze doen, in een staat waarin ze zich energiek en gemotiveerd voelen.
  • Een gezonde werkcultuur
    Mensgericht leiderschap draagt bij aan een cultuur waar werknemers zich gewaardeerd, veilig en op hun gemak voelen. Het maakt dat medewerkers zich in willen blijven zetten en zich verbonden voelen met de organisatie.
  • Duurzame inzetbaarheid
    Mensgericht leiderschap speelt een belangrijke rol in duurzame inzetbaarheid van medewerkers: het goed functioneren van medewerkers, met behoud van geluk, gezondheid en productiviteit.
  • Duurzame prestaties
    Bovenstaande leidt tot prestaties die niet alleen gelden op de korte termijn, maar juist tot duurzame prestaties die op een gezonde manier behaald worden en in stand gehouden kunnen worden.

De mensgericht leider: 9 kenmerken

Wat zijn de kenmerken van een mensgericht leider?

Als mensgericht leider beschik je over de volgende eigenschappen:

1. Zelfbewust

Zelfbewuste leiders hebben grote zelfkennis en weten wat ze voor anderen kunnen betekenen. Ze zijn zich bewust van hun sterke en minder sterke kanten en hun invloed in de organisatie.

  • Je kent jezelf, je eigen kwaliteiten, valkuilen en eigenschappen
  • Je kent je eigen potentieel en ambitie
  • Je maakt keuzes op basis van kwaliteiten en waarden en zegt nee als iets niet past
  • Je neemt tijd voor reflectie, wil regelmatig gespiegeld worden door andersdenkenden en vraagt actief om feedback

2. Sensitief

Als mensgericht leider ben je sensitief voor de onderstroom en weet je wat er speelt bij mensen en in de organisatie. Je haakt in op de (onuitgesproken) behoefte van anderen en maakt bespreekbaar wat er niet gezegd wordt. Je bent vanuit je hart bezig met wat het juiste is voor de medewerker, het team en de organisatie.

  • Je luistert en stelt vragen die gericht zijn op (de ervaring van) de ander.
  • Je bent alert op de verandering in houding en gedrag van anderen en gaat daarover in gesprek als het nodig is
  • Je onderneemt actie als de belangen van de medewerker, het team of de organisatie in het gedrang zijn en blijft daarbij zorgvuldig en integer.

3. Kwetsbaar

Om te bouwen aan een goede relatie met medewerkers, het onderlinge vertrouwen en een optimale samenwerking, is het van belang dat jij je als leider kwetsbaar opstelt. Door je zorgen, twijfels, trots en uitdagingen (zowel in werk als privé) te delen, nodig je anderen uit dit ook te doen. Hierdoor verdiep je het contact en leren mensen dat alles er mag zijn en er fouten gemaakt mogen worden.

  • Je geeft open fouten toe en komt terug op dingen die niet handig zijn aangepakt
  • Je deelt open wat je als lastig, spannend of zorgelijk ervaart
  • Je deelt oprecht gevoelens en durft het te laten zien als je geraakt bent
  • Je durft een (afwijkende) mening te geven en bent bereid die bij te stellen door voortschrijdend inzicht.

4. Daadkrachtig

Als daadkrachtige, mensgerichte leider sta je voor wat je belangrijk vindt. Je volgt een eigen interne kompas en hebt een sterk gevoel van juist en onjuist. Je neemt beslissingen in het belang van de medewerker, het team en de organisatie.

  • Je neemt besluiten, ook al zijn de gevolgen nog niet volledig te overzien
  • Je spreekt uit wat voor diegene of de organisatie belangrijk is en handelt daarnaar
  • Je maakt keuzes op basis van eigen waarden en neemt de organisatiewaarden daarin mee
  • Je wendt je invloed als leidinggevende aan om veranderingen in gang te zetten én communiceert duidelijk en onomwonden.

5. Visionair

Als visionaire leider heb je een heldere toekomstvisie en neem je anderen hierin mee. Een inspirerende en aansprekende visie die als basis dient voor dat wat mensen in de organisaties doen, zorgt voor zingeving en geeft mensen het gevoel echt bij te dragen.

  • Je hebt een eigen visie (of omarmt die van de organisatie) op de toekomst, draagt deze uit en neemt anderen hierin mee
  • Je ontwikkelt samen met het team een plan om de visie te bereiken
  • Je toetst belangrijke besluiten en plannen aan de visie
  • Je vraagt je frequent af of je afdeling de goede dingen doet, die passen bij de visie en prioriteert waar nodig in het team

Als mensgericht leider besteed je aandacht aan:

6. Verbinding

Mensen hebben behoefte aan echt contact en persoonlijke aandacht, zeker van jou als leider. Door verbinding te maken met de mensen om je heen, laat je zien dat ze belangrijk voor je zijn. Bijkomend voordeel is dat je door te investeren in de relatie, de samenwerking versterkt en het onderlinge vertrouwen groeit.

  • Je neemt de tijd voor de ander en luistert
  • Je bent empathisch en geeft ruimte aan persoonlijke omstandigheden, vraagt naar wensen, behoeften en verwachtingen en houdt hier waar nodig rekening mee
  • Je bent attent (kaartje of berichtje bij belangrijke gebeurtenissen) en komt terug op iets belangrijks wat eerder is verteld
  • Je laat je regelmatig zien op de afdeling/werkvloer en maakt een praatje met iedereen

7. Vertrouwen

De basis voor goed leiderschap is vertrouwen. Ga uit van goede intenties van mensen en stel vragen in plaats van direct te (ver)oordelen. Als mensgerichte leider vertrouw je je medewerkers en laat je zien dat je zelf ook te vertrouwen bent.

  • Je deelt waarom bepaalde besluiten worden genomen en geeft alle relevante informatie
  • Je zegt letterlijk: ik vertrouw jou, dit kun jij
  • Je legt de verantwoordelijkheid zo laag mogelijk in de organisatie
  • Je stimuleert eigen keuzes te maken (intern kompas te vormen) waar medewerkers zelf achter staan en steunt ze hier in

8. Autonomie

Als medewerkers voldoende autonomie krijgen en hierdoor eigenaarschap ervaren, voelen zij zich werkgelukkiger. Dit zorgt voor betere individuele en teamprestaties en meer betrokkenheid en motivatie.

  • Je stimuleert het team vanuit de visie en heldere kaders om zelf beslissingen te nemen, doelen en prioriteiten te stellen.
  • Je laat medewerkers zelf bepalen volgens welke procedures, methodes en manieren het werk wordt uitgevoerd.
  • Je geeft medewerkers controle over werkplanning, werktiming en de volgorde van taken
  • Je laat medewerkers waar mogelijk beslissen of zij hun werk vanuit huis of op locatie doen.

9. Talentontwikkeling

Als mensgerichte leider heb je oog voor de talenten, drijfveren en het ontwikkelpotentieel van medewerkers. Als leider wil je het potentieel bij ieder teamlid ontdekken en benutten.

  • Je hebt aandacht voor de ontwikkelwensen van medewerkers
  • Je geeft ruimte aan het ontdekken van sterke kanten en kwaliteiten door training, coaching en andere passende leerinterventies aan te bieden.

Ontdek meer in onze gratis e-learning

Vraag de e-learning hieronder aan om meer te lezen over de 9 kenmerken van mensgericht leiderschap, inspirerende leiders te horen en je zelfinzicht te vergroten. Ook ontvang je maandelijks onze nieuwsbrief vol inspiratie en leermogelijkheden voor leiders.

Door de e-learning aan te vragen, ga je ermee akkoord maandelijks een nieuwsbrief vol inspiratie en leermogelijkheden voor leiders te ontvangen.

Wil je gedurende langere tijd werken aan je eigen ontwikkeling als leidinggevende? Bekijk dan onze opleidingen en trainingen op het gebied van leiderschap.