Waarom door digitalisering zelfreflectie en persoonlijke ontwikkeling belangrijker zijn dan ooit

Kunstmatige intelligentie wordt steeds intelligenter. Dat merken we op verschillende manieren: onze Netflixfeed doet interessante kijksuggesties, de Apple Watch herkent welke sport we aan het beoefenen zijn, Gmail vult onze zinnen automatisch aan en tal van webshops overtuigen ons met algoritmes tot het doen van aankopen. Maar systemen zijn niet altijd beter dan mensen. Op 21 januari 2020 sprak Jarno Duursma hierover op het event ‘High Tech loves Human Touch’ door Eenhoorn Meeting Center Amersfoort.

Menselijke vaardigheden worden gedigitaliseerd

Van luisteren, kijken, emoties herkennen tot conversaties voeren: veel van wat wij doen kan worden gedigitaliseerd. Dit heeft als gevolg dat menselijke banen worden vervangen, met als belofte dat wij saai werk kunnen uitbesteden aan systemen. Denk aan het werk van recruiters die tussen duizenden cv’s de meest passende moeten vinden, onderzoekers die gedragingen van mensen of dieren moeten bijhouden, voorspellen wat potentiële klanten willen of klantenservices die bepaalde beslisbomen volgen in klantgesprekken. Dit kan allemaal geautomatiseerd worden.

Maar software heeft geen bewustzijn

Deze mogelijkheden bestaan allemaal omdat machines kunnen leren. Door ze steeds weer opnieuw situaties voor te schotelen en te laten zien wat het goede antwoord is, herkennen ze na verloop van tijd patronen. Als X, dan Y. Je hebt vast weleens bij het invullen van een wachtwoord Google moeten vertellen wat zebrapaden of stoplichten zijn. Zo heb jij bijgedragen aan Google’s training. Voordat software echt goed werkt is enorm veel expertise en data nodig.

Bewustzijn zal er echter nooit zijn, omdat computers geen wezenlijk begrip van de fysieke wereld om ons heen hebben. Software zal nooit kunnen voorspellen wat er in een situatie gaat gebeuren die ze nog nooit hebben meegemaakt. Een systeem zal bijvoorbeeld nooit ‘nieuwe’ muziek kunnen maken zoals The Beatles of Michael Jackson dat konden. Een systeem heeft geen idee welke stappen je moet zetten om op Harvard te kunnen studeren.

Hoe we ons kunnen onderscheiden van software

Jarno Duursma pleit voor het volgende: we moeten met zijn allen meer mens worden om ons te onderscheiden van software. Op sommige vlakken worden we keihard ingehaald, maar sommige situaties en omstandigheden vragen simpelweg om een menselijke aanpak. Daarom is het belangrijker dan ooit om te weten waar je goed in bent, waar je moeite mee hebt, waarom dat zo is en of en hoe je daarin wilt investeren. De druk op onze menselijke vaardigheden wordt steeds groter, en daarmee ook de noodzaak van goede zelfreflectie en persoonlijke ontwikkeling.

Het zijn de mensen die onvoldoende nieuwe dingen leren en onvoldoende kritisch naar zichzelf kijken die buiten de boot vallen op de arbeidsmarkt. Het lopendebandwerk in de fabriek kan iedereen. Daarin zijn mensen vervangbaar. Zet je daarentegen jouw unieke set aan talenten effectief in, dan maak je jezelf onvervangbaar. En een prettige bijkomstigheid is: je wordt er ook nog eens gelukkiger van.

ICM trainingen

Benieuwd hoe je je talent ontdekt en effectief ontwikkelt? In de training Effectief ontwikkelen van je talent (her)ontdek je je talenten, kwaliteiten en drijfveren. Je leert welke gedachten en gedrag je helpen en belemmeren en ontwikkelt een duidelijke visie op je toekomst en je werk.

In de training Persoonlijke Effectiviteit in 5 maanden werk je daarnaast aan nieuw gedrag om positiever op te vallen en succesvoller te worden. Je werkt aan je communicatieve en sociale vaardigheden vanuit je kracht, talenten en verlangens.