Waar houdt onze Projectmanager Maatschappelijke Impact zich mee bezig?

“Het staat nu voor altijd vast dat ICM een bijdrage aan een betere wereld wil leveren.”

Een kijkje in de keuken van positieve verandering! Wij gingen in gesprek met Iris van der Loo, bevlogen projectmanager maatschappelijke impact bij ICM. Ze gaat in op haar werkzaamheden en vertelt ons over de doelen van ICM gericht op het maken van positieve impact op samenleving en milieu.

Iris, wat houdt jouw functie in?

Projectmanager maatschappelijke impact bij ICM: Iris van der loo voor een blauwe achtergrond

Iris van der Loo

Sinds november 2023 is Iris (29) projectmanager Maatschappelijke Impact bij ICM.

Iris kreeg affiniteit met het thema maatschappelijke impact en wilde het vervlechten met haar werk. In haar vorige functie bij ICM, als Process Owner Locaties, zocht ze dit thema al op door bijvoorbeeld in de projectgroep B Corp te zitten.

Iris: “ICM streeft al sinds haar oprichting naar het bijdragen aan een betere wereld. Dit is natuurlijk een breed begrip en daarom ook breed in te vullen. Er ligt bij ons een behoefte in het aanbrengen van structuur en daarmee het concreter invullen van onze positieve impact.

We hebben veel mooie projecten en activiteiten die een verschil maken voor mens en milieu, maar we hebben nog geen goed beeld van hoeveel impact we precies maken. Mijn functie is afgelopen jaar gecreëerd om dat in kaart te brengen en te verbeteren. Zo kunnen we onze impact beter monitoren, meten en laten zien aan onze collega’s. Ik houd me al langere tijd bezig met diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie binnen de organisatie, ook in mijn vorige functie, dus ik was gelijk enthousiast toen ik de kans kreeg om als projectmanager Maatschappelijke Impact aan de slag te gaan.

Mijn taak is om meer orde en overzicht te scheppen in alles wat we doen op het gebied van maatschappelijke verantwoordelijkheid. Ook zorg ik ervoor dat impact een grotere rol gaat spelen in onze strategie en cultuur. Hiernaast houd ik mij bezig met het proces om een B Corp-organisatie te worden, maar hier kom ik zo op terug.”

Op wat voor manier maakt ICM dan al impact?

“Ik denk dat het altijd al onderdeel was van onze cultuur om impact te maken. We werken bijvoorbeeld al jaren nauw samen met non-profitorganisaties als Taal Doet Meer, waarbij we onder andere voorlezen in de bibliotheek, en JINC, een organisatie die zich inzet voor een samenleving waar je toekomst niet bepaald wordt door je achtergrond. Deze samenwerkingen bestaan uit donaties, het kosteloos aanbieden van onze opleidingen aan hun medewerkers, en het actief bijdragen aan diverse activiteiten door onze collega’s.

Momenteel ben ik bezig met het schrijven van een impactjaarverslag, een jaarlijks terugkerend project waarin we terugblikken op wat we allemaal hebben bereikt afgelopen jaar. Een kleine greep uit wat we voor onze medewerkers faciliteren: ruilfeestdagen, genderneutrale wc’s, coaching, inclusieve onboarding en we organiseren jaarlijks de Week van de Waardering, een week waarin we als collega’s onze waardering naar elkaar uiten door persoonlijke kaarten vol te schrijven met complimenten.

Verder bieden we reïntegratietrajecten aan voor mensen die bij andere organisaties zijn uitgevallen en we werken bijvoorbeeld samen met lokale en impactvolle cateraars als The Colour Kitchen en A Beautiful Mess. Op het gebied van duurzaamheid: de Duurzame Week die we jaarlijks organiseren, we streven naar een ‘paperless office’, een milieuvriendelijk inkoopbeleid, de non-profitorganisatie Trees For All waarmee we onze CO2-uitstoot compenseren, enzovoort. En, dan heb je natuurlijk nog die certificering om een B Corp te worden!”

Wat is een B Corp?

B Corp is een internationaal certificaat voor maatschappelijke impact, uitgegeven door de internationale non-profitorganisatie B LAB, en staat voor Benefit Corporation. De slogan die ze gebruiken is: ‘Using business as a force for good’. Een B Corp streeft behalve winst, ook sociale- en milieudoelstellingen na.

Iris vertelt: “Wij zijn momenteel bezig met de aanvraag, maar dit is een lang proces. In ons geval helpt de weg naar certificering, en hopelijk binnenkort de certificering zelf, ons met de vraag: hoe kan ICM, met de middelen, de mensen en de kennis die we hebben, bijdragen aan een betere wereld? We hopen met deze certificering op een externe bevestiging van hetgeen wij, naar ons inziens, al goed doen op het gebied van maatschappelijke impact. Hiernaast gebruiken we de structuur van de B Corp-certificering als een kapstok om onze impact intern te organiseren.”

Wat moet je doen om erkend te worden als B Corp?

Voor de certificering moet een bedrijf voldoen aan bepaalde normen en criteria voor sociale- en milieuprestaties, transparantie en verantwoordingsplicht. De beoordeling vindt plaats op vijf gebieden: Workers (werknemers), Governance (bestuur), Community (gemeenschap), Environment (milieu) en Customers (klanten).

Iris voegt toe: “Eén van de belangrijkste vereisten van B Corp is dat je de statuten van je bedrijf wijzigt. Ze eisen dat, mochten eigenaren Harrie-Peter Roefs en Erik Smithuis ICM ooit verkopen, degene die het bedrijf overneemt blijft voldoen aan de maatschappelijke doelstellingen die onder de vorige eigenaar gesteld zijn. Met deze maatregel is het niet meer mogelijk om de aandacht op impact te laten verslappen. Het staat dus nu voor altijd vast dat ICM een bijdrage aan een betere wereld wil leveren.”

“Verder is een vereiste dat we een B Impact Assessment (BIA) maken. In dat assessment moet je op ieder van de vijf gebieden tussen de vijfentwintig en vijftig vragen beantwoorden. Dit zijn geen makkelijk te beantwoorden vragen, maar erg uitgebreide en gedetailleerde vragen. B Lab wil weten wat we doen, of we het op de juiste manier invullen, of het is vastgelegd in beleid, hoe we onze impact meten en welke impact er nu al meetbaar is.

Op 13 juli 2023 hebben wij officieel onze BIA ingediend en we zijn sinds kort door de wachtrij heen. De eerste aangeleverde informatie wordt nu gereviewd door B Lab. De volgende fase bestaat uit het aanleveren van ondersteunende documentatie bij onze antwoorden. Het intensieve proces is voor ons ontzettend helpend om onze bestaande initiatieven te structureren. We zijn er volop mee bezig!” vertelt Iris bevlogen.

Het is dus minder een einddoel, meer een middel?

“Ja, wij zien de B Corp-certificering niet als einddoel, maar als middel om meer maatschappelijke impact te maken dan wij al doen. Het assessment is voor ons een handige tool om onze huidige impact inzichtelijk te maken en daarbij is het natuurlijk ook fijn om een externe bevestiging te krijgen dat we iets goeds doen voor de wereld.”

Wat als de certificering behaald is?

“Als we uiteindelijk die certificering behalen zijn we officieel een Benefit Corporation. Daarna is het de bedoeling dat we onszelf blijven ontwikkelen op sociaal- en milieuvlak en na drie jaar méér punten gaan halen dan het aantal punten waar we mee zijn gestart.” legt Iris uit.

Waar willen we verder naartoe met ICM?

“Voor dit jaar: aan de ene kant nieuwe initiatieven starten en gáán, aan de andere kant structureren en implementeren. Een einddoel is natuurlijk dat we impact nóg beter integreren in de bedrijfsstrategie. Positieve impact zou niet moeten afhangen van één persoon, maar juist organisatiebreed gedragen moeten worden. Het is mooi om te zien dat afdelingen zich steeds meer afvragen hoe zij kunnen bijdragen aan een betere wereld. Dit kan worden vastgelegd in afdelingsplannen, zodat er blijvende aandacht op is.

Kun je een concreet plan noemen?

Iris: “DG&I, diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie, is een belangrijk thema dat valt onder maatschappelijke impact. Onze ambitie is om concrete doelstellingen te formuleren voor diversiteit onder onze medewerkers. Die richtlijnen hebben we nu niet en het lijkt ons mooi om daar specifieke doelen aan te verbinden, zodat we onze werving en selectie daarop kunnen aanpassen. Ook gaan we samenwerken met Groenbalans, een partij die onze CO2-uitstoot tot in precisie kan meten. Op basis van die meting kunnen we in 2024 een nog gerichtere compensatie doneren aan Trees For All. Bovendien blijf ik mij inzetten om alle collega’s actief te betrekken en te activeren, om samen bij te dragen aan een betere wereld!”

Meer informatie?

Meer weten over B Corp of en onze impactstrategie? Druk op de knop hieronder.

Impact van ICM

B Corp