Voldoen aan competentietaal; waarom zou je de uitdaging aangaan?

Laten we medewerkers eens vergelijken met worsten. Je vraagt je af waarom? Nou, is dat niet wat in organisaties gebeurt? Functieprofielen en competentietaal; zijn dat niet net ingrediënten die beschrijven wat voor soort worst wij zijn?

Middelmatigheid worst

Functieprofielen en competentietaal doen vergeten dat je een uniek mens bent. Ja, uniek zijn is leuk en aardig maar toch eigenlijk veel te complex om rekening mee te houden? Wat echt waardevol lijkt, is voldoen aan een aantal woorden die bedacht zijn door een ander. Voor het gemak noemen we deze woorden competentietaal. Het mooie aan het woord competitietaal is dat het lijkt alsof het over mensen gaat en niet over worsten. Bij een worst zou je namelijk eerder spreken over ingrediënten die beschrijven wat voor soort worst het is.

Deze competentietaal zorgt ervoor dat je mensen fijn kan opdelen in hokjes die je binnen je organisatie hebt bedacht. Je kan mensen indelen en vergelijken. Ook kan je iedereen die achterblijft op een bepaalde competentie bijsturen door te vertellen dat er toch echt een basisniveau moet worden behaald op dit specifieke stuk. Net als dat in een worst toch echt een basishoeveelheid vlees moet zitten om smakelijk te zijn. Klinkt logisch toch? De competentietaal is eigenlijk een soort ingrediëntenlijst. Zo veel van competentie A, een beetje competentie B, etc. Zo zijn we toch weer worst geworden.

Maar wat maakt een worst nu een smakelijke topworst?

Krijg je door het lezen van een ingrediëntenlijst echt zin in die worst? Mmmh, lekker. Er zit varkensvlees, zout en water in. Dat moet wel de beste worst aller tijden zijn! Tja, zo werkt het dus niet. Je wil de worst proeven en ervaren. Je wil dat iemand je vertelt wat er zo ontzettend speciaal is aan deze worst en je laten verrassen door iets wat je niet had verwacht. Een verrassing door ingrediënten die je niet eens kent of niet wist dat ze goed zouden combineren. O, wat smaakt dat goed.

Terug naar mijn vraag: waarom zou je de uitdaging aangaan?

Stop met het voldoen aan een competentietaal.
Durf je gekke, onverwachte ingrediënten te laten zien.
Start met je te laten verrassen.

Je bent uniek.