Veranderende accreditatieprocedure na de ICM Coachingsopleiding

Wil jij als coach je professionaliteit kunnen aantonen en onderbouwen? Dat kan door een geaccrediteerde opleiding te volgen en je persoonlijk te laten certificeren. Ben je je momenteel hiervoor aan het oriënteren? Dan is het goed om te weten dat de accreditatie-eisen per 1 september 2024 wijzigen. Start je de ICM Coachingsopleiding in april 2024, dan volg je dus een ander accreditatietraject dan als je start in september 2024 en daarna. In dit artikel leggen wij je uit wat er gaat veranderen.

Hoe werkte het tot nu toe?

Momenteel heb je de mogelijkheid om binnen de ICM Coachingsopleiding een aanvullend NOBCO-traject op EQA practitioner niveau te volgen van maximaal 9 maanden. In deze periode maak je extra coachuren en schrijf je een NOBCO-reflectieverslag. Als je in totaal 36 coachuren hebt gemaakt en als je verslag positief wordt beoordeeld door de docent van jouw opleiding, dan ontvang je een diploma met een EQA-keurmerk op practitionerniveau. Dit keurmerk wordt verstrekt door NOBCO/EMCC (European Mentoring & Coaching Council)* en toont aan dat je een opleiding hebt voltooid die aan strenge Europese kwaliteitseisen en -richtlijnen voldoet.

Wil je je daarnaast persoonlijk laten certificeren en een EIA-keurmerk behalen, dan kun je een aanvullende procedure volgen rechtstreeks bij NOBCO. Op de website van NOBCO vind je meer informatie over deze aparte procedure.

De meestgestelde vragen over deze accreditatieprocedure vind je in dit artikel. Let op: dit artikel is gericht op de huidige situatie.

Hoe werkt het vanaf september 2024?

Vanaf september 2024 gelden andere accreditatie- en certificeringseisen vanuit NOBCO/EMCC. Wil jij een EQA-diploma? Dan volg je na de afronding van de ICM Coachingsopleiding bij ICM een aanvullend accreditatietraject van 6 maanden. Dit accreditatietraject is intensiever dan toen het in de opleiding geïntegreerd was, omdat je tijdens het traject je EIA-portfolio samenstelt. Het voordeel is dat de (eventueel) daaropvolgende aanvraagprocedure van je EIA-certificaat sneller verloopt dan voorheen, omdat het EIA-portfolio al zo goed als af is wanneer je je EQA-diploma hebt behaald. Je hoeft alleen praktijkuren aan te vullen. De voorwaarde voor deelname aan het accreditatietraject is een hbo-diploma of een EQA diploma op foundation niveau.

Een ander voordeel ten opzichte van het huidige traject is dat je samen met maximaal vier andere deelnemers supervisie en begeleiding ontvangt bij het samenstellen van jouw EIA-portfolio. Je hebt ook de mogelijkheid om intervisie met je groep te plannen. Na het behalen van je EQA-diploma kun je via ICM je persoonlijke EIA-certificering aanvragen wanneer je voldoet aan de volgende eisen:

  • Je hebt minimaal 3 jaar werkervaring als coach
  • Je hebt 100 coachuren gemaakt met minimaal 10 coachees
  • Je hebt minimaal 16 PE-punten per jaar behaald
  • Je hebt regelmatig supervisie ontvangen
  • Je hebt bovenstaande onderbouwd in een portfolio dat positief is beoordeeld

Ook zal er vanaf september 2024 een investering van € 1.295 (excl. btw) worden gevraagd voor de deelname aan het EQA-diplomeringstraject. Hiervoor krijg je:

  • 3x instructie en begeleiding bij het samenstellen portfolio, online 2,5 uur, max. 10 cursisten
  • 2x supervisie door een ervaren coach supervisor, online 2,5 uur, max. 5 supervisanten
  • Beoordeling EIA portfolio (dit heet EIA en niet EQA omdat dit hetzelfde portfolio is als wanneer je je EIA aanvraagt)
  • Indien voldoende: EQA diploma

Het EQA-keurmerk laat zien dat de door jouw afgeronde opleiding voldoet aan strenge Europese kwaliteitseisen en -richtlijnen. De persoonlijke EIA-certificering toont jouw kwaliteit en professionaliteit als coach aan.

Wat zijn de grootste verschillen?

Naast de eisen zoals wij die hierboven opsomden, zijn er nog een aantal belangrijke verschillen:

  • Het accreditatietraject wordt een losstaand traject
    Momenteel besluit je halverwege de ICM Coachingsopleiding of je het reguliere traject volgt (met StiR-keurmerk) of dat je voor het NOBCO-accreditatietraject kiest (met StiR- en EQA-keurmerk). Het traject dat je kiest bepaalt hoe je de opleiding afrondt. De afronding van het traject vindt plaats binnen 9 maanden na de reguliere ICM Coachingsopleiding. Afhankelijk van hoe snel je de vereiste coachuren maakt, kun je het traject eerder of later binnen die 9 maanden afronden.
    Vanaf september 2024 ronden alle deelnemers de ICM Coachingsopleiding af met een ICM diploma met een StiR keurmerk. Wil je daarnaast ook voor een EQA-diploma gaan, dan schrijf je je na afronding van de ICM Coachingsopleiding apart in voor het EQA-accreditatietraject. Dit traject heeft aparte startdata, een vaste duur van 6 maanden en je kunt maximaal 2 jaar na het behalen van de ICM Coachingsopleiding starten. Je kunt hier enkel aan deelnemen als je in het bezit bent van een hbo-diploma of een EQA diploma op foundation niveau.
  • Vanaf september 2024 is het aanvragen van een EIA-certificering een stuk eenvoudiger wanneer je het EQA-diploma hebt behaald
    Momenteel kun je via ICM een diploma met EQA-keurmerk behalen. Dit keurmerk toont aan dat je een geaccrediteerde opleiding hebt gevolgd. Wil je daarnaast je als coach persoonlijk laten certificeren en dus een EIA-keurmerk behalen, dan kun je dit rechtstreeks bij NOBCO aanvragen door een EIA portfolio samen te stellen.
    EMCC brengt hier verandering in omdat ze in het grote aanbod van coaches kwaliteit en professionaliteit zichtbaarder willen maken via accreditaties. Vanaf september 2024 sluit je een EQA-opleiding af met het samenstellen van je EIA-portfolio. Dit maakt de route naar je EIA-certificering sneller. Het inhoudelijke deel van je portfolio heb je immers al geschreven en hoef je slechts aan te vullen met de eisen die hierboven gesteld zijn.
  • Er wordt een eigen investering gevraagd
    Momenteel zijn er geen extra kosten verbonden aan het EQA-diplomeringstraject omdat je EQA-diploma geïntegreerd zit in de opleiding. Vanaf september 2024 zal er een eigen investering gevraagd worden van € 1.295 (excl. btw) voor de deelname aan het traject.

Wat is voor mij de juiste keuze?

De opleidingen die starten tot en met april werken nog met de oude accreditatie-eisen zoals NOBCO/EMCC hiervoor gesteld heeft. De opleidingen die starten vanaf september werken met de nieuwe accreditatie-eisen. Welk startmoment moet jij nu kiezen? Wij adviseren om, als je weet dat je in de toekomst je EIA-certificaat wil behalen, een startmoment vanaf september te kiezen. Als je geen interesse hebt in het behalen van je EIA-certificaat, maar wel een EQA-diploma wil behalen, kies dan de optie van april.

Wil je meer weten over de veranderende accreditatieprocedures? Kijk dan op de websites van NOBCO en EMCC.

Overzicht nieuwe accrediatie-eisen

*De EMCC (European Mentoring & Coaching Council) is een organisatie die zich bezighoudt met het ontwikkelen en bevorderen van de kwaliteit van coaching. De EMCC is actief in 30 landen. De NOBCO (Nederlandse orde van beroepscoaches) is hier onderdeel van en is de Nederlandse accrediteur voor het EMCC.