Tip: met je woordkeuze je stemming opkalefateren (en die van anderen)

Er wordt wel eens gezegd dat, hoe chagrijnig je ook bent, alleen al het opzetten van een glimlach je direct vrolijker kan maken. Woorden werken ongeveer hetzelfde: het vertellen van een opgewekt verhaal geeft je hersenen het signaal dat je vrolijk bent, met als gevolg dat je daadwerkelijk vrolijker wordt!

Als je iemand een verhaal vertelt, vertel je dit indirect ook aan jezelf: je luistert zelf tenslotte ook mee! Als je over een leuke ervaring vertelt, zit je vaak vol met enthousiasme, energie en blijdschap en die emoties kunnen overslaan op de ander, die als gevolg daarvan ook vrolijk wordt van jouw verhaal.

Stemming

Tegenovergesteld werkt dit principe precies hetzelfde: als je iemand vertelt over je verdriet en je problemen, voel je je na afloop soms nog vervelender dan daarvoor. Ook deze negatieve emoties kunnen overslaan op je gesprekspartner. De woorden die je uitspreekt, bevestigen de werkelijkheid zoals jij die jezelf (en op deze manier ook anderen) voorspiegelt. Onze woorden komen voort uit onze gedachten en als we die hardop uitspreken, heeft dat invloed op onze stemming.

Het kan gebeuren dat de woorden van een ander je ‘leegzuigen’ en dat je doodop raakt door het luisteren alleen al. Denk bijvoorbeeld aan negatief commentaar tijdens een voetbalwedstrijd: als de commentator keer op keer benadrukt hoe slecht er gespeeld wordt en hoeveel beter de tegenstander is, heb je er na verloop van tijd zelf ook geen vertrouwen meer in dat het Nederlands elftal met de wereldbeker naar huis gaat. Omgekeerd werkt dit ook: als de commentator de wedstrijd vol enthousiasme van commentaar voorziet, zit je zelf waarschijnlijk ook de hele avond op het puntje van je stoel.

Woorden kunnen enorm bijdragen aan onze stemming. Kies je woorden dus zorgvuldig: als je een positief vocabulaire gebruikt, maak je niet alleen jezelf vrolijker, maar ook de mensen om je heen.

Toepassen

Je kunt deze wetenschap heel gemakkelijk toepassen, en daar kun je morgen al mee beginnen. Probeer de komende tijd eens goed te letten op het soort woorden dat je gebruikt en ervaar wat jouw positiviteit doet met de mensen om je heen, maar ook vooral met jezelf. Als het goed is, sta je ’s morgens na verloop van tijd niet meer chagrijnig in de rij voor de koffiemachine, maar geeft je blijdschap (en die van anderen!) je genoeg energie voor de rest van de dag.

Veel succes met het in de praktijk brengen van deze tip!