Teamontwikkeling en besluitvorming met Deep Democracy

Medewerkers voelen feilloos aan wanneer iets in hun team niet soepel loopt, maar vaak spreken ze het niet uit. Bang om het team over zich heen te krijgen, de sfeer te verpesten, een beerput open te trekken of alleen te staan. Het gedachtegoed en de aanpak van Deep Democracy stimuleert dat alle meningen juist wél op tafel komen. Door ieders stem te horen en het echte gesprek te voeren, komt de onderstroom boven en neem je besluiten waar iedereen achter staat.

Samenwerken vergroot productiviteit en positiviteit

Overal waar meer dan één persoon betrokken is bij het bereiken van een bepaald resultaat, bestaat de kans op meer potentieel én meer positieve energie. Maar naarmate meer mensen met elkaar samenwerken, neemt ook de kans op complexiteit, verwarring en conflict toe. Toch zien we in teamontwikkeling ´conflict´ als een teken dat er iets positiefs te gebeuren staat. De vraag is wat er gebeurt en welke stappen het team probeert te zetten. Door het echte gesprek te voeren, kan het team verwezenlijken wat er op dat moment nodig is.

Het signaal dat er iets niet klopt

Er kan in een team iets spelen op allerlei niveaus, zoals vage doelstellingen, onduidelijke rollen of het ontbreken van gemeenschappelijke waarden. Dit uit zich vaak hetzelfde: een negatieve verandering in de persoonlijke verhoudingen. Het gevolg daarvan is dat prestaties inzakken, de sfeer niet meer zo gezellig is en mensen zich niet prettig of zelfs niet meer veilig voelen. Als het team dit ongenoegen laat bestaan, komt stress om de hoek kijken, gaan mensen met tegenzin naar hun werk, neemt het ziekteverzuim toe of ze gaan weg. Teamontwikkeling helpt teams deze signalen te herkennen en begrijpen.

Bereik meer met teamontwikkeling

In een teamontwikkelingstraject kijkt een teamcoach samen met het team naar wat er aan productiviteit en positiviteit al aanwezig is, én wat er te winnen valt. Ook als de samenwerking niet direct problemen oplevert, kan teamontwikkeling van toegevoegde waarde zijn. Sommige teams werken onbewust voor een 6 of een 7 en beseffen niet dat het nóg beter en leuker kan omdat ze niet anders kennen. Als je nooit superverliefd bent geweest, weet je immers ook niet wat je mist totdat je het een keer meemaakt.

Onder de waterspiegel

In groepen ontstaat vanzelf een sociale dynamiek. Een sociale situatie levert mooie dingen op, maar kan ook druk creëren om je aan te passen aan de mening of normen van de groep. Meningen, argumenten, emoties, sfeerbeelden, waarden, gevoelens verdwijnen hierdoor onder de waterspiegel. In de stem van de minderheid ligt een enorme wijsheid waar je dan als team niet van profiteert.

Deep Democracy: alles mag gezegd worden

Deep Democracy draait dit om: elke stem verdient gehoord te worden. Zo kun je van alle wijsheid profiteren, conflicten benutten en ieders potentieel gebruiken. Deze methode faciliteert dat je team zowel de meerderheid als de minderheid hoort en dat niemand zondebokken aanwijst. Als iemand met een nieuwe mening of argument komt, onderzoekt het team of er nog meer mensen zijn die er zo over denken. Deze afwijkende stemmen juist bespreekbaar maken en vergroten werkt niet alleen bevrijdend, er komt ook een hoop wijsheid beschikbaar.

Simpele, praktische handvatten

Mensen beseffen het niet altijd, maar in een groep gebeurt altijd wel iets. Als iedereen zichzelf durft te zijn en durft te zeggen wat hij denkt, ontstaat een open sfeer waarin je samen werkt aan meer plezier en resultaat. Teamontwikkeling begint dan ook met vertrouwen en een gevoel van veiligheid. Deep Democracy biedt simpele, praktische handvatten om aan deze fundamentele bouwstenen te werken. Een voorbeeld is waardengericht werken, waarmee je als team samen leert te werken vanuit de belangrijkste waarden waar het team voor staat. Een vast stappenplan biedt houvast voor inclusieve besluitvorming. En duik de onderstroom in met een gesprek op voeten, waarbij je al lopend met elkaar in gesprek gaat. Deep Democracy maakt nieuwsgierigheid naar het altijd aanwezige afwijkende geluid in je team een reflex: ‘Wie heeft er een heel andere mening?’

Teamontwikkeling op maat

Benieuwd wat een teamontwikkelingstraject op maat kan betekenen voor jouw team? Neem contact op met onze consultants via deze link.

Over Hans Maas

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Hans Maas. Hans is trainer en begeleidt teamontwikkelingstrajecten. Hij was zelf jarenlang leidinggevende en heeft met vallen en opstaan geleerd hoe teams het beste uit zichzelf kunnen halen. Als teamcoach en trainer van de ICM-training Deep Democracy geeft Hans graag handen en voeten aan het verlagen van de waterspiegel.