Samen voor duurzaamheid: Hoe je je organisatie meekrijgt in je groene plannen

Als professional wil je niet alleen bijdragen aan een succesvolle organisatie, maar ook een positieve bijdrage leveren aan de wereld. Maar hoe doe je dat? Dat leer je in onze training Duurzaam Ondernemen. In dit artikel legt Freek van der Pluijm, mede-ontwikkelaar en docent, uit wat duurzaam ondernemen is en hoe je een veranderplan schrijft. Freek heeft zich door de jaren heen ontwikkeld als expert op het gebied van duurzame organisatieontwikkeling en zet zich in voor teams en organisaties die willen bijdragen aan een toekomstbestendige samenleving.

Wat is duurzaam ondernemen en hoe zie je dit terug binnen een organisatie?

Freek: “Duurzaam ondernemen houdt in dat je als organisatie naast de economische kant ook aandacht hebt voor de sociale en ecologische vlakken van ondernemen. Maar wat is duurzaamheid dan precies? Dit is het best uit te leggen met het Zuid-Afrikaanse woord voor duurzaamheid: volhoudbaarheid. Volhoudbaarheid gaat over het zorgen voor een goede kwaliteit van leven voor iedereen, nu en in de toekomst. Als duurzame ondernemer draag je niet bij aan de verslechtering van ons milieu en onze samenleving, maar juist aan de verbetering ervan.”

Waarom is duurzaam ondernemen zo belangrijk?

Freek: “Duurzaam ondernemen is belangrijk om twee redenen. Ten eerste vanwege die eerder genoemde volhoudbaarheid. We zijn als mens afhankelijk van de natuur, zoals schoon water, schone lucht, genoeg voedsel en een stabiel klimaat. Deze natuurlijke hulpbronnen zijn niet onuitputtelijk. Als je alleen maar streeft naar winst, vergroot je je welvaart, maar verklein je de draagkracht van de natuur. Zo maak je het leven op aarde onmogelijk voor jezelf en anderen.”

“Ten tweede is duurzaam ondernemen belangrijk voor je concurrentiepositie. Er komen steeds meer regels en eisen op het gebied van duurzaamheid. Zo moeten gemeenten binnenkort minstens 50% circulair zijn. Dat is een enorme uitdaging en deze regels worden steeds strenger. Als je duurzaam onderneemt, ben je hierop voorbereid. Je denkt vooruit en anticipeert op de veranderingen die komen.”

Wat kun je als deelnemer verwachten van de training Duurzaam Ondernemen?

Freek: “Je leert in de training hoe je een strategie voor duurzaam ondernemen ontwikkelt, die past bij jouw situatie en uitdagingen. Je kijkt naar het grote plaatje, maar ook naar wat het voor jou als professional betekent. Het veranderplan is de rode draad van de training. Daarin beschrijf je hoe je je organisatie duurzamer maakt.”

Hoe schrijf je een veranderplan voor duurzaam ondernemen?

Freek: “De eerste stap is om de essentie van de organisatie helder te hebben. Wat is je visie op duurzaamheid en hoe sluit die aan bij je organisatie? Hoe krijg je anderen mee in je visie? De tweede stap is om eerlijk te kijken waar je organisatie nu staat. Wat gaat er goed en wat kan er beter? Waar liggen de kansen en de risico’s? Hoe is de kennis en de draagkracht in je organisatie? De laatste stap is om concrete acties te bedenken voor de korte termijn. Begin met kleine stappen die makkelijk te realiseren zijn.”

Welke uitdagingen kun je tegenkomen binnen duurzaam ondernemen en hoe overkom je deze?

Freek: “Veel mensen zijn actiegericht en willen meteen aan de slag. Maar vaak zien ze door de bomen het bos niet meer. Veel organisaties zijn met duurzaamheid bezig, maar hoe? Het is verwarrend als je met meerdere collega’s in gesprek gaat en uit elk gesprek weer iets anders voortkomt. Zo is het lastig om in kaart te brengen wat een organisatie al aan duurzaamheid doet.”

“Daarnaast is het soms moeilijk om de rest van de organisatie mee te krijgen. Loop niet te hard van stapel en houd rekening met het tempo van je omgeving. Ambitie is goed, maar de weg naar succes is geen rechte lijn. Je moet het echt samen doen, want samenwerking is de sleutel voor duurzaam ondernemen. Een laagdrempelige oplossing is om je netwerk uit te breiden en concullega’s te ontmoeten. Wat doen zij? Vaak lopen zij tegen soortgelijke problemen aan en kun je veel van elkaar leren! De KvK en MVO Nederland organiseren weleens bijeenkomsten waarbij je ideeën kunt uitwisselen met elkaar.”

“Het klassieke probleem is dat je geweldige ideeën hebt, maar geen budget. Hoe overtuig je de financiële beslissers om je plan goed te keuren? Wanneer je jouw plan insteekt vanuit werkgeluk en motiveert wat voor betekenis het toevoegt aan de organisatie, kom je al een stuk verder. Zoek van tevoren ook uit of je je plannen kunt financieren met een voordelige lening. Betrek de juiste mensen bij je plan. Voor een duurzame verandering heb je geen budget nodig, maar vooral een kritische macht die het anders wil.”

“Tot slot heb je voor duurzaam ondernemen een lange adem nodig. Een flinke portie geduld en daadkracht zijn noodzakelijk. Aangezien het een continu proces is, is het soms vermoeiend. Zorg daarom goed voor jezelf en weet wanneer iets te veel is. Vraag om hulp en zoek elkaar op.”

Ondanks dat Duurzaam Ondernemen en het schrijven van een veranderplan niet altijd makkelijk is, kun je vertellen wat je er allemaal voor terugkrijgt?

Freek: “Er zijn zoveel voordelen, zowel voor jou als deelnemer van de cursus als voor je organisatie.

Voor de deelnemers:

  1. Het is goed voor je professionele ontwikkeling, omdat het een complex proces is en je er veel van leert. Zo’n kans krijg je niet elke dag!
  2. Je ontwikkelt een expertise in duurzaamheid, waarmee je een bijzondere plek in de organisatie verdient.
  3. Je toont leiderschap: je neemt initiatief op een gebied wat belangrijk is voor jou en zet je hiervoor in.
  4. Je haalt voldoening uit je werk, en dat draagt bij aan je werkgeluk.

Voor de organisatie:

  1. Het schrijven van een veranderplan geeft richting aan duurzaamheid binnen de organisatie.
  2. De cursus en een veranderplan dragen bij aan de bewustwording binnen de organisatie en onder stakeholders.
  3. Je organisatie komt in een continu verbeterproces terecht, waardoor het zich voortdurend ontwikkelt.
  4. Je leert efficiënt gebruik te maken van beschikbare middelen.”

Meer informatie

Wil je meer weten over de training Duurzaam ondernemen? Hier kun je de training bekijken en je inschrijven. Als je vragen hebt over deze of andere trainingen, neem dan telefonisch contact op met onze studieadviseurs via 030 – 29 19 888. Zij helpen je graag bij het zoeken naar een opleiding of training die bij jou past.