Roos van Leary

De Roos van Leary is een model waarmee je communicatiepatronen kunt herkennen en doorbreken. Onze communicatie en samenwerking met anderen gebeurt vaak onbewust. Meestal gaat de communicatie goed en verloopt het effectief. Een enkele keer verloopt een gesprek niet zoals je zou willen en bereik je jouw doelen niet. Jij hoopt bijvoorbeeld op een rustig gesprek over een opdracht en je collega schiet in de verdediging. Jij begrijpt niet waarom. Met dit model laat de onderzoeker Leary zien wat je kunt doen om de communicatie te verbeteren.

De Roos van Leary maakt onderscheid in acht gedragsstijlen. Ze staan met elkaar in verbinding doordat het gedrag van de een ‘voorspelbaar’ gedrag oproep bij de ander. Waarschijnlijk herken je sommige stijlen bij jezelf. En het zou zo maar kunnen zijn dat je je in de ene stijl meer herkent dan in de andere. Ieder mens heeft namelijk zijn voorkeursstijl. We zijn vaak geneigd deze in te zetten in ongemakkelijke situaties. Dit is niet altijd effectief. Als je je bewust bent van jouw voorkeursstijl kan je bewuster kiezen voor een andere. Dit kan helpen de situatie te veranderen. Daar wordt de Roos van Leary voor gebruikt.

Kennisvideo Roos van Leary

Bekijk de onderstaande ICM Kennisvideo om te zien hoe de Roos van Leary werkt. Na het bekijken van de video weet je hoe je zelf patronen in de communicatie kunt herkennen en doorbreken.

Direct aan de slag?

De Roos van Leary komt aan bod in de opleiding Praktisch Leidinggeven van ICM Opleidingen & trainingen.