Mensgericht leiderschap: “Het is cruciaal dat je als leider zorgt dat iedereen zich gehoord voelt”

Mensgericht leiderschap is niet zomaar een modeterm bij ICM; het is de kern van onze leiderschapsfilosofie. We duiken dieper in dit belangrijke thema in deze interviewserie, waarin we de schijnwerpers richten op leiders die echt het verschil maken. Mensgerichte leiders plaatsen de mens voor de functie en creëren een stimulerende plek waar mensen zichzelf kunnen zijn, zich gewaardeerd voelen en verder kunnen komen dan ze zelf dachten te kunnen. In deze serie delen zij hun meest bepalende momenten en inzichten, die ons allemaal kunnen inspireren om betere leiders te worden.

Anita Bos, directeur van het culinaire landgoed Parc Broekhuizen, is het toonbeeld van mensgericht leiderschap. Zij gelooft in openheid, korte lijntjes en veel gesprekken, niet alleen over werk maar ook over het leven daarbuiten. Anita’s motto: “Eerst de connectie, dan de samenwerking.” Zo bouwt ze aan een team waar werkgeluk en betrokkenheid de standaard zijn.

Wie ben je en welke rol vervul je?

“Ik ben Anita Bos, getrouwd met een chefkok en moeder van twee jongvolwassen kinderen. Na de middelbare school zat ik vol dromen: ik wilde architect, cultureel antropoloog of juwelier worden óf ik wilde de hotellerie in. Uiteindelijk koos ik voor het laatste en ging ik naar de hotelschool in Maastricht, waar ik de tijd van mijn leven had. Sindsdien werk ik in hotels en restaurants, wat ik het allerleukste vind dat er is.”

“Mijn reis door de hotelwereld heeft me van stages tot leidinggevende posities gebracht. Ik heb de eer gehad om in prestigieuze hotels zoals Huis ter Duin en het InterContinental Amstel te werken, en zelfs zes jaar in Zuid-Afrika bij NH Hotels. Nu ben ik de trotse directeur van Parc Broekhuizen, een adembenemend landgoed met monumentale gebouwen uit de vijftiende eeuw.”

Wat is voor jou mensgericht leiderschap?

“Eerlijkheid, respect en samen zijn voor mij de belangrijkste waarden van leiderschap. Ik vind het heel leuk en belangrijk om mensen in mijn team te hebben die een eigen mening hebben en deze durven te uiten. Een ‘nee’ is net zo’n geldig antwoord als een ‘ja’, en ik waardeer het als iemand het openlijk oneens is met mij, mits goed onderbouwd. Daarvoor is het cruciaal dat een leider iedereen erbij betrekt en dat dat we samen overleggen en beslissingen nemen. Het is mijn taak om ervoor te zorgen dat iedere stem telt en gehoord wordt.”

“Daarnaast vind ik het ontzettend belangrijk om de verbinding te zoeken en te zorgen dat je met elkaar dezelfde taal spreekt. Ik wil graag topservice leveren, maar dat kan alleen als mijn team zich goed voelt. In de dynamische wereld van de hotellerie moeten we op elkaar kunnen rekenen.  Daarom zorg ik ervoor dat ik iedereen ken – ik weet wie grootouder is, binnenkort in het huwelijksbootje stapt of gaat verhuizen. Dit lukt me door veel op de vloer te zijn, met iedereen het gesprek aan te gaan en oprecht interesse te tonen en te luisteren. Daarbij maakt het niet uit wat iemands functie is; we zijn één team. Als we allemaal ons steentje bijdragen en op één lijn zitten, hebben we een heel sterk team dat prachtige resultaten neerzet.”

Hoe ben je gegroeid naar een mensgericht leider?

“Op een menselijke manier leidinggeven zit in mijn hart en in mijn DNA, het is wie ik ben. Ik kan niet op een andere manier leidinggeven, dan ga ik toneelspelen. Dit komt denk ik omdat ik heel mijn leven heb gehoord dat succes afhangt van hoe authentiek je bent. Je kunt mensen alleen ondersteunen en overtuigen met een oprecht verhaal. Deze lessen heb ik altijd toegepast en daar heb ik veel leuke reacties en complimenten door ontvangen. Ik denk dus dat dit de manier is die voor mij goed is en dat ik dit moet blijven doen, in plaats van een andere rol aan te nemen.”

Heb je gedurende jouw loopbaan een bepalend inzicht opgedaan over mensgericht leiderschap en hoe je dit aanpakt?

“Naar mijn idee leer je in elke baan weer iets anders en doe je overal waardevolle ervaringen op. Ik heb in diverse organisaties gewerkt en elke situatie bracht nieuwe lessen met zich mee. ”

“Een van de meest leerzame periodes was mijn zes jaar in Zuid-Afrika. Ik werkte als (Assistant) General Manager in een hotel waar mijn man chef-kok was. Toen we daar aankwamen, gaf het hele team aan: “jullie komen uit Europa, dus jullie moeten vertellen wat wij gaan doen.” Dat vond ik heel confronterend en vervelend. Hierdoor moest ik echt leren om op een andere manier leiding te geven, zodat ik mijn werknemers mee kon geven dat ik juist wél op hun mening zat te wachten en veel waarde hecht aan ieders ervaring.”

“Ik heb geleerd dat leiderschap veel gezichten heeft: soms ben je een coach, dan weer een mentor, en soms de drijvende kracht. Belangrijk is dat je blijft communiceren en vooraf duidelijk hebt wat je wilt bereiken. Zo probeer ik heel bewust tijdens gesprekken echt te luisteren en in te spelen op wat mijn team nodig heeft. Door mijn ervaringen kan ik snel de cultuur van een nieuw team aanvoelen en me aanpassen. Natuurlijk ben ik een andere leider dan tien of twintig jaar geleden. Ik ben anders, de wereld is anders en ik heb veel geleerd. Maar, ik blijf altijd grote waarde hechten aan openheid en verbinding en ik krijg terug van mijn werknemers dat ze dit erg waarderen.”

Ontdek meer over mensgericht leiderschap in onze gratis e-learning

Op basis van 20+ jaar ervaring met leiderschaps- en managementprogramma’s, literatuuronderzoek en in samenwerking met ervaren leiders ontwikkelden we een model van mensgericht leiderschap. In onze e-learning gaan we hier tot in detail op in. Aan de hand van negen kenmerken helpt deze e-learning je te reflecteren op hoe jij mensgericht leidinggeeft. Ook hoor je leiders uit verschillende organisaties aan het woord over hoe zij mensgericht leiderschap toepassen in de praktijk.

Vraag de e-learning hieronder aan om een goede indruk te krijgen van onze visie op leiderschapsontwikkeling en ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol inspiratie en leermogelijkheden voor leiders.

Door de e-learning aan te vragen, ga je ermee akkoord maandelijks een nieuwsbrief vol inspiratie en leermogelijkheden voor leiders te ontvangen.