Zo ontwikkelde Marloes zich tot mamacoach

Marloes Kruter werkte als psycholoog in allerlei verschillende takken van de GGZ. Toen ze moeder werd, zat ze zoals ze zelf zegt ‘niet bepaald op een roze wolk’. Haar verlof was niet ontspannen en ze zag er enorm tegenop om weer aan het werk te gaan. Na lang wikken en wegen besloot ze zich te ontwikkelen als coach met de ICM Coachingsopleiding.

Door de gesprekken met haar partner en bekenden ontdekte Marloes waar haar passie ligt: het coachen van moeders die de balans kwijt zijn. Vol passie zet Marloes haar eigen ervaringen in om deze moeders te helpen weer geluk en energie te ervaren in het moederschap. Marloes: “Als iemand met uit elkaar gevallen puzzelstukjes naar me toe komt, vind ik het ontzettend leuk om te helpen de puzzel weer compleet te maken, zodat die persoon het gevoel krijgt dat de situatie weer klopt.”

Waarom koos je voor de ICM Coachingsopleiding?

“De periode na de geboorte van mijn dochter was enorm zwaar. Mijn dochter bleek een koemelkallergie te hebben, was een flesweigeraar en sliep ontzettend slecht. Mijn verlof was dus zeker geen ontspannen periode en ik verwaarloosde mezelf compleet. De datum naderde dat ik weer moest werken, maar ik had geen idee hoe. Ik begon met werken en zette extra vakantiedagen in om zoveel mogelijk thuis te kunnen zijn en het behapbaar te maken. Dat was het echter niet. Ik sliep maximaal een paar uur per nacht en de hele dag bestond uit zorgen voor mijn dochter. Ik was aan het overleven, was ontzettend moe, fysiek gesloopt en mentaal kapot. Natuurlijk deed ik alles met heel veel liefde voor mijn dochter, maar het was ontzettend heftig.”

“Na drie maanden werken dacht ik bij mezelf: wat ben ik nou eigenlijk aan het doen? Ik stopte bij mijn werkgever, nam een maand pauze en zou daarna aan de slag gaan bij een nieuwe werkgever. Hoe dichterbij dit kwam, hoe meer spanning, paniek en onrust ik ervaarde. Anderhalve week voor mijn startdatum belde ik mijn toekomstige manager en gaf ik aan dat ik niet wilde starten. Het lukte me gewoonweg niet. Toen ik deze keus maakte, viel er een hele grote last van mijn schouders. Ik hoefde me niet druk te maken over werk en kon gewoon even echt thuis zijn. Mijn prioriteit lag bij mij en mijn gezin. Ik wilde heus wel werken, maar dat mocht niet ten koste gaan van mijn gezondheid of die van mijn dochter. Een vaste baan was daarom voor mij geen optie meer. Via een buurvrouw die was begonnen als coach kwam ik tot het idee om een coachingsopleiding te volgen. Ik vond de ICM Coachingsopleiding en nam de sprong in het diepe. Dit beviel ontzettend goed. De opleiding was heel interessant en leuk, de groep was enorm gemotiveerd en ik had een hele goede klik met mijn docenten.”

Hoe kwam je op het idee om mamacoach te worden?

“Tijdens de opleiding startte ik mijn eigen bedrijf en knutselde bouwde ik mijn eigen website. Ik startte met het coachen van coachees met allerlei verschillende, algemene vraagstukken. Hoewel ik het werk als coach leuk vond, was ik toch niet helemaal happy en miste ik de sparkle. Een oud-collega wees me erop dat het een goed idee is om als coach een specifieke niche te kiezen en je dus te specialiseren in bepaalde vraagstukken. “Je moet niet bang zijn dat je hierdoor minder coachees hebt, er zijn juist meer mensen die precies willen wat jij biedt” gaf hij me mee.”

“Tijdens een gesprek met mijn partner kwam ik erachter dat ik eigenlijk allang wist wat ik wilde, maar het nog niet toe durfde te geven. Ik wilde mamacoach zijn! Ik ervaar zelf een moederschap dat lang niet altijd makkelijk is geweest, ik weet wat het is om fysiek en mentaal uitgeput te zijn, de balans als moeder kwijt te zijn, weinig energie te hebben, vol te zitten met stress, te veel controle te willen hebben op de situatie en in de valkuil ‘ik wil het zelf doen’ te trappen. Aan de andere kant weet ik ook hoe ik eruit kom. Ik heb als moeder zelf uitgevonden hoe ik opnieuw energie en plezier kreeg, voor mezelf koos, een opleiding volgde en mijn eigen bedrijf opzette. Dat in combinatie met mijn achtergrond in de psychologie zorgde ervoor dat ik dacht: als mamacoach kan ik mensen écht wat vertellen en verder helpen.”

“Binnen no-time paste ik mijn website aan, dat ging ineens heel makkelijk. Ik wist waarover ik schreef en vond het heel makkelijk om een persoonlijk stuk te schrijven dat recht uit mijn hart kwam. Ik had het gevoel ‘dit is wat ik moet en wil doen in mijn leven’ en het klopte gewoon voor me. En de mensen in mijn omgeving? Die dachten ‘hè hè, dat wisten we allang, eindelijk ziet Marloes het zelf!’.”

Vond je het eng om de stap te nemen tot zelfstandig coach?

“Je hebt geen garanties als je voor jezelf begint. Het is belangrijk dat je gelooft in wat je doet en in jouw boodschap en jouw kunde. Ik geloof hier vanaf het begin in en ik geloof dat ik mensen echt vooruit kan helpen. Omdat dat geloof altijd zo sterk is geweest, blijf ik doorgaan. In het begin dacht ik: het kost me misschien eerst wat geld, maar door dit te doen kom ik op een plek waar ik wil zijn.”

“Financieel gezien was het voor mij voordelig om tijdens de coronatijd te beginnen, aangezien we toen minder geld uitgaven. We moesten zeker een tijd concessies maken toen ik geen vaste baan meer had, je kan je geld immers maar één keer uitgeven. Daarom gingen we wat minder uit eten, kocht ik minder nieuwe kleren en kozen we ervoor om minder op vakantie te gaan. Ik vond het geen probleem. Voor mij was het veel belangrijker om mijn geluk terug te vinden en eindelijk het gevoel te hebben om het verschil te maken voor anderen en iets te doen dat ik persoonlijk belangrijk vind. Hoewel ik pas een paar maanden mijn eigen praktijk heb, kan ik er nu mager van leven, dus ik ben al best wel happy. Ik ben nog niet waar ik wil zijn, maar ik ben onderweg en weet dat als ik door ga, ik er ga komen.”

Wat leerde je in de ICM Coachingsopleiding dat je nu toepast?

“Hoewel ik veel ervaring heb in de psychologie, wilde ik het coachvak serieus nemen. Coaching is toch echt iets anders dan psychologie. Ik was op zoek naar goede oefeningen om te gebruiken als coach en wilde ook meer weten over wat er nodig is om zelfstandig een praktijk op te starten. En dat lukte! In de opleiding behandelden we veel leuke oefeningen, waarvan ik er verschillende nog vaak inzet. Veel oefeningen bij coaching kunnen wat speelser en luchtiger zijn dan in de GGZ, dat vind ik een fijne afwisseling. Ook was de opleiding voor mij een grote bevestiging dat coaching is wat ik wil doen en dat mijn eigen aanpak al best goed is, dat was fijn. Een groep vol gelijkgestemden zorgde ervoor dat ik nog enthousiaster werd!”

“De opleiding biedt ook kennis en praktische handvatten voor het opzetten van je eigen praktijk. Je behandelt vragen als: hoe zorg ik dat ik onder de aandacht kom? Hoe richt ik mijn website in? Wie is mijn doelgroep? Wie ben ik als coach en hoe wil ik me neerzetten ten opzichte van anderen?. Daarnaast leer je ook teksten schrijven voor je website, leer je wat voor foto’s goed zijn om te gebruiken in je branding en hoe je jezelf goed neerzet. Dit alles heeft mij erg geholpen om me te richten op mijn verhaal, om een geschikte niche te kiezen en om mezelf op een juiste en menselijke manier te verkopen.”

Hoe zorg jij er als coach voor dat je op een objectieve manier coacht en jouw eigen ervaring hierbij niet in de weg staat?

“Dat vind ik een hele goede vraag, aangezien ik het een valkuil vind als coaches hun coaching te veel te laten beïnvloeden door hun eigen ervaringen. Ik denk namelijk dat veel mensen niet door hebben dat hulp niet iets uniforms is maar juist iets unieks. Voor mij is het zo dat mijn eigen situatie me vooral geïnspireerd heeft om me te richten op het coachen van moeders. Ik wil dat geen enkele moeder zich zo mentaal en fysiek uitgeput voelt als ik me heb gevoeld. Hiervoor bied ik mijn expertise als voormalig psycholoog en huidig coach aan. Ik heb kennis van vele verschillende tools die helpen om bovenop zo’n situatie te komen.”

“Ik weet dat mijn situatie niet de situatie van anderen is. Mijn eigen situatie was een inspiratiebron en gebruik ik om de ander te begrijpen: ik weet hoe mijn coachees zich voelen en ik weet dat het mogelijk is voor ze om uit deze situatie te komen. Maar, ik maak ze ook heel duidelijk dat ze niet precies hetzelfde hoeven te doen als ik deed om uit hun situatie te komen. De manier waarop coachees uit hun situatie komen is afhankelijk van hun unieke situatie en dat zal ik altijd centraal stellen. Dat is waar een coachopleiding ook bij helpt. Je leert hoe je je eigen rugzak aan tools inzet om te zorgen dat je coachee vooruit komt. Maar hóe dat gaat, dat is altijd afhankelijk van de situatie van de coachee.”

Wat geef je mensen mee die een zelfstandige coachpraktijk willen starten?

“Allereerst: het is eng, maar laat die angst er zijn! Je kan het niet doen zonder uit je comfortzone te stappen. Daarnaast is het belangrijk om realistische verwachtingen te hebben. Weet waar je aan begint en realiseer je dat het niet altijd makkelijk is en dat het geen geasfalteerde weg is naar succes. Blijf jezelf ontwikkelen, geloof in jezelf en blijf vooral altijd in jezelf geloven. Je gaat twijfelen, het is soms ongemakkelijk, maar onthoud altijd waarom je het doet. Wees eerlijk in je branding en vertel je persoonlijke verhaal, dat helpt enorm. Je kan beter imperfect zichtbaar zijn, dan onzichtbaar. Mensen kopen niet van bedrijven, mensen kopen van menen. Jij bent een mens met een uniek verhaal, maak daar gebruik van!”

“Iemand zei ooit tegen mij: “wees niet bang om te falen, wees bang om iets niet te proberen”. Je kan beter glorieus op je bek gaan, dan het niet proberen. Durf te investeren in jezelf. Het is heel logisch dat het lastig is om geld uit te geven als er geen geld binnenkomt. Maar, die investering is zo belangrijk en maakt je beter! En onthoud altijd: je hoeft het niet zelf te doen, er zijn altijd mensen om je heen om je te helpen en ondersteunen.”

De ICM Coachingsopleiding

Wil jij je ook ontwikkelen tot professioneel coach? De ICM Coachingsopleiding is door de NOBCO en StiR geaccrediteerd. In onze opleiding ontwikkel jij je in vijf maanden tot een professioneel coach. Ontdek of dit iets voor jou is.