Leertrajecten gestructureerd vormgeven: deze ontwerpaanpak helpt je daarbij

Wil je leren en ontwikkelen inzetten om organisatiedoelen te behalen? Daarbij helpt het boek ‘Het Learning & Development Canvas (L&DC)’ van Kim de Keijzer. Het canvas bestaat uit tien concrete stappen en biedt je zo een gestructureerde aanpak om effectieve leer- en ontwikkeltrajecten vorm te geven. Het boek staat vol met tips, praktische voorbeelden en herkenbare situaties. Kim: “Ik geef je voorbeelden van zowel succesvolle als minder succesvolle situaties, daar leer je van en hierin vind je als lezer herkenning.”.

Hoe kwam je op het idee om dit boek te schrijven?

Kim: “Dat idee kreeg ik eigenlijk zo’n vier jaar geleden al. Ik merkte dat het zowel voor anderen als voor mijzelf prettig is om een gestructureerde L&D aanpak te hebben dat houvast biedt bij L&D vraagstukken en projecten. Er zijn allerlei L&D boeken op de markt, maar die zijn veelal geschreven voor mensen die al veel kennis hebben van learning & development. Dit terwijl veel stakeholders in een L&D project geen L&D’er zijn en deze kennis wellicht (nog) niet hebben.”

“Zelf heb ik jarenlange ervaring als organisatie- en ontwikkeladviseur waarin ik tientallen leer- en ontwikkelvraagstukken heb begeleid. Met eigen ogen heb ik gezien wat de grootste valkuilen en successen zijn als het gaat om het aanpakken van L&D vraagstukken. Deze kennis, kunde en ervaring heb ik gebruikt om een praktisch model te maken dat iedereen begrijpt en in iedere organisatie toepasbaar is.”

Veelgehoorde L&D uitdagingen

“In mijn werk heb ik veel L&D’ers tegen uitdagingen zien aanlopen. De oorzaken voor die uitdagingen liggen zowel binnen de organisatie als bij de L&D-afdeling zelf. Een voorbeeld van een oorzaak vanuit de organisatie: een L&D-afdeling wordt niet of te laat meegenomen in strategische ontwikkelingen. Het management en andere afdelingen hebben al bepaalde oplossingen in hun hoofd en de L&D-afdeling wordt alleen ingeschakeld om hiervoor een training te organiseren. Een ‘u vraagt, wij draaien’ aanpak dus. Hierdoor ontbreekt de ruimte om een effectief leertraject neer te zetten dat de daadwerkelijke oplossing biedt voor de leerbehoefte die speelt.”

“Daarnaast ervaar ik vaak dat L&D’ers graag waarde toevoegen maar dit niet altijd op de juiste manier aanpakken. De oplossing wordt vaak te snel bedacht zonder genoeg aandacht te besteden aan het achterhalen en uitdiepen van het probleem. De consistentie ontbreekt dus.”

Van gorilla’s naar bonobo’s: een gezamenlijke vertaling van organisatiedoelen naar leeractiviteiten

“De intentie van iemand die een leertraject bedenkt is nooit slecht. Maar, als dit leertraject niet is afgestemd op de doelgroep, de stakeholders, de organisatiecultuur en de daadwerkelijke leerbehoefte, ontstaat er onbegrip en los je het probleem niet op.”

“Bijvoorbeeld: je wilt als L&D-afdeling dat een manager binnen je organisatie een training ‘ontwikkelgesprekken’ volgt, omdat je van mening bent dat er in plaats van een jaarlijkse beoordeling drie keer per jaar een ontwikkelgesprek plaats moet vinden. Echter, deze manager ziet de jaarlijkse gesprekken als een moetje en bespreekt wekelijks met de werknemers hoe het gaat. Die persoon zal dan denken ‘hallo, nou moet ik dat vervelende gesprek drie keer per jaar gaan voeren, terwijl ik mijn eigen tactiek heb die goed werkt om te weten hoe het met mijn werknemers gaat’. Je hebt dus geen kennis over wat het daadwerkelijke probleem is en wilt een probleem oplossen waarvoor de urgentie ontbreekt. Dat zie ik veel gebeuren in mijn werk. Het doel en de weg daar naartoe is al bedacht zonder de echte belanghebbenden hierbij te betrekken. Daarmee bereik je niet de nodige oplossing.”

“Daarom zeg ik: blijf niet de gorilla op de apenrots, maar werk vaker samen als een bonobo. Een gorilla zegt: “We gaan linksaf en jij moet mee, goedschiks of kwaadschiks”. In crisissituaties waar snel gehandeld moet worden, is dat misschien nog steeds de meest slimme optie. Als er brand is, ga je niet eerst uitgebreid onderhandelen over hoe je deze het beste kunt blussen. Dan blus je gewoon. Maar de problematiek in huidige organisaties vraagt om een ander type samenwerking. Verandering is een constante die zelden lineair van A tot Z verloopt. Je moet anticiperen op wat mensen vinden en wat er tijdens het traject gebeurt en daarin kunnen bijsturen. Werk daarom samen als bonobo’s! Apendeskundige Frans de Waal heeft aangetoond dat bonobo’s uitermate sociaal intelligente mensapen zijn die beslissingen nemen op basis van wat er in de groep speelt. Ze zijn empathisch en hebben oog voor hun soortgenoten. Door in co-creatie aan de slag te gaan, krijg je uiteindelijk een veel beter en duurzamer product. Er ontstaat gedeelde verantwoordelijkheid, waardoor alle belanghebbenden meer intrinsiek gemotiveerd zijn om met het leertraject aan de slag te gaan. Dit zorgt voor snellere en betere gedragsverandering die daadwerkelijk leidt tot duurzame prestatieverbetering.”

Wat leren lezers van het boek?

“Het boek is geschikt voor mensen die op een hele pragmatische manier leren en ontwikkelen willen structuren. Ik richt me vooral op mensen die geen L&D masteropleiding hebben afgerond, dat kunnen ook HR-managers of adviseurs zijn die niet op een L&D afdeling werken.”

“Als je het boek uit hebt, weet je hoe je leren van A tot Z vormgeeft in jouw organisatie. Het boek bestaat uit tien stappen die je neemt om L&D uitdagingen strategisch, onderbouwd en in co-creatie aan te pakken, zodat ieders belangen mee worden genomen en het leertraject de daadwerkelijke oplossing is voor het probleem. De leeroplossing past zo bij de langetermijnvisie van de organisatie en er ontstaat duidelijke visie en draagvlak vanuit het MT en de betrokkenen. Het geleerde leidt tot effectieve gedragsverandering en prestatieverbetering en zo maak je blijvende impact.”

“Het boek biedt een hele eenvoudige, pragmatische maar tegelijkertijd onderbouwde manier om leren en ontwikkelen goed en stevig neer te zetten in je organisatie. Elke stap bevat veel herkenbare praktijkvoorbeelden, tips en concrete opdrachten. Je komt tot een strategie dat ook voor het management aantrekkelijk is, zodat jij jezelf als L&D’er onderscheidt als waardig business partner.”

Word lid van onze L&D Community

Op 28 november 2023 vond een L&D evenement plaats waarbij Kim de Keijzer inging op haar L&D Canvas. Wil je in de toekomst op de hoogte blijven van onze L&D evenementen? Wil je op LinkedIn samenkomen met andere L&D professionals om met en van elkaar te leren, vragen te stellen of interessante artikelen, links of andere content te delen? Word dan lid van onze L&D community op LinkedIn.