Inzichten om jouw wendbaarheid te vergroten

Hoe goed is jouw aanpassingsvermogen? Ben je wendbaar in een wereld die continu verandert? Of vind je het lastig veerkrachtig te reageren op veranderingen? De wereld van Joyce de Ruiter verandert continu. Door het zeldzame Ushersyndroom verliest ze geleidelijk twee van haar zintuigen. Maar haar ziekte beperkt haar niet, integendeel zelfs. Ze haalt nog alles uit het leven om anderen te inspireren.

Ze schreef het boek ‘Niet horen, Niet zien, Niet zwijgen’ over haar leven en de groeiende overtuiging dat ze de wereld iets te vertellen heeft. Haar verhaal bleef niet onopgemerkt en was te zien bij onder andere RTL Late Night, NPO Radio 1, NRC en het Financieel Dagblad. In dit artikel deelt Joyce drie van haar inzichten om je wendbaarheid te vergroten en een veerkrachtige mindset te creëren.

Wendbaarheid en geluk zijn werkwoorden

Wendbaarheid is een abstract woord. Volgens Joyce is er geen toverformule om je wendbaarheid voor de rest van je leven te vergroten. Het is een proces waarin je continu moet investeren, in jezelf en in je eigen ontwikkeling.

Omgaan met verandering lukt volgens Joyce het beste als je goed in je vel zit. “Wanneer je ongelukkig bent, ben je niet bezig met de wereld om je heen. Je bent naar binnen gericht, waardoor je je eigen wereld automatisch verkleint. Wanneer jij blij bent, word je nieuwsgierig en kijk je met een open blik naar de wereld. Je gaat dan veel eerder bij jezelf na wat je vindt van de gebeurtenissen in de wereld, wat je daarmee kunt en wat je ervan kunt leren. Daardoor heb je meer controle over je gedachtes en je emoties.”

Maar hoe zorg je ervoor dat je goed in je vel zit? Als je op je werk merkt dat je tegen een probleem aanloopt of een bepaalde vaardigheid mist, volg je daar gemakkelijk een training voor. Denk aan een cursus Excel of Agile werken. Je levert dan een inspanning om je kennis op dat gebied te vergroten. Dit vinden we allemaal niet meer dan normaal.

Stel je nou eens voor dat we een inspanning moeten doen om ons gelukkig te voelen. Dat we ons zouden verdiepen in vragen als: hoe werkt geluk voor mij en wat werkt om mij gelukkig te voelen? Dat zijn onderwerpen waarbij we al snel geneigd zijn het raar te vinden om een inspanning voor te leveren. We vinden geluk ‘een mindset’ en ‘moeten maar gewoon gelukkig zijn’. Terwijl geluk niet zomaar komt aanwaaien. Er zijn genoeg goeroes die roepen dat geluk een keuze is, maar dat is een grote allergie van Joyce: “Je kunt wel keuzes maken om je geluk beïnvloeden, maar het blijft een werkwoord. Je moet aandacht geven aan geluk”. Een gelukkig brein vormt de basis om wendbaar te kunnen zijn. Besteed dus heel bewust aandacht aan jouw geluk.

Vertrouwen geven is vertrouwen krijgen

Kwetsbaarheid wordt vaak gelinkt aan zweverigheid. Terwijl Joyce zichzelf down to earth noemt, stelt ze zich regelmatig kwetsbaar op. Voor haar is kwetsbaarheid dan ook niet: “met tissues in je hand, huilend vertellen over hoe zwaar je leven is. Jezelf kwetsbaar opstellen is jezelf durven op te stellen om te willen leren, waarbij je fouten mag maken. Waarbij je nieuwsgierig bent en kan toegeven als iets niet lukt.”

Een omgeving waar je kunt veranderen, is een omgeving waar jouw kwetsbaarheid een plek mag hebben en waar je die ook durft te tonen. Dit is zowel privé als op werk. Durf jij je kwetsbaar op te stellen naar een collega, door te delen waar je tegenaan loopt of hoe je je voelt? Maar ook in positievere zin: door te delen wat je nou echt wilt in het leven, wat je dromen en ambities zijn. Dan geef je het signaal af diegene te vertrouwen, want anders zou je zoiets niet met iemand delen. En dat is het volgende inzicht van Joyce: vertrouwen geven is vertrouwen krijgen. “Als jij je bloot durft te geven, maak je het voor een ander ook makkelijker om open te zijn. Je begeeft je dan in elkaars onderwaterwereld waardoor inzicht en begrip ontstaat voor elkaars situatie en beweegredenen.

De sleutel voor het veranderen van je gedrag, zit bij je gedachten

Bij elke gebeurtenis vindt er in ons hoofd een automatisch proces plaats waarop we geen invloed hebben. Dit heet het 5G-schema: bij elke Gebeurtenis krijgen we een Gedachte, dat zorgt voor een bepaald Gevoel. Daardoor vertoon je bepaald Gedrag en dat heeft weer een Gevolg omdat jouw omgeving daar weer op reageert.

We denken dat wendbaarheid ontstaat bij ons gedrag, het is nou eenmaal hoe jij reageert op een situatie. Volgens Joyce ligt de sleutel voor het veranderen van je wendbaarheid niet bij je gedrag, maar bij je gedachten: “Wendbaarheid is de gedachte die je hebt bij een gebeurtenis. Op alle gebeurtenissen plakken we in gedachten een label en vaak is dat label negatief. We hebben allemaal dat stemmetje in ons hoofd dat de hele dag door negatief tegen ons aan het praten is. Die zegt dingen als: je kunt het niet, het gaat je nooit lukken, je bent niet goed genoeg. Wanneer we dat stemmetje een label laten plakken op een gebeurtenis, is dat onbewust een negatief label.”

Gelukkig kan het ook anders. Denk maar aan alle tekenfilms van vroeger, waarbij bij een personage op de ene schouder een duiveltje zat. Aan de andere kant zat ook altijd het engeltje, die wel bemoedigend en positief praat. Joyce: “Die vertelt je dat het oké is om fouten te maken, je goed bent zoals je bent, je meer tijd voor jezelf mag nemen en je de tijd mag nemen voor je ontwikkeling. Als je ook dat stemmetje een kans geeft om gehoord te worden, kun je heel bewust een keuze maken welk label je op een gebeurtenis plakt”. Oftewel, welke gedachte je bij een gebeurtenis hebt. En dat zorgt ervoor dat zowel je gevoel, als je gedrag als het gevolg positiever wordt.