Hoe specialiseer ik mij als coach?

Ben je recent gestart met coachen, dan is het belangrijk dat jij je weet te onderscheiden van je medecoaches. Hoe breed het vakgebied van coachen ook is, er springen altijd thema’s uit waar jij ervaring of affiniteit mee hebt. Je specialisatie helpt mensen te begrijpen waarmee jij ze goed van dienst kunt zijn.

Het waarom van specialiseren

Veel coaches weten niet beter dan zichzelf ‘coach’ te noemen en zich te richten op een zo breed mogelijke potentiële klantenkring. In de praktijk blijkt echter dat juist dit niet werkt. Mensen kiezen graag voor een specialist op een bepaald gebied omdat zij zo goed mogelijk worden geholpen met hun vraag. Daarnaast zul je zelf meer plezier in je werk hebben als je doet waar je goed in bent en waar je energie van krijgt. Waarvoor kunnen mensen bij jou terecht?

Hoe kies ik mijn specialisatie?

Je hebt meer kans om een passende specialisatie te vinden als je je eerst breed oriënteert. Een handige check voor jezelf is om de volgende vragen te beantwoorden:

  • Wat vind ik leuk? Volg je persoonlijke interesse: houd in een notitieboek bij wat je fascineert en waardevol vindt om te onthouden. Ontdek je een rode draad in je notities?
  • Wat bewonder je in anderen? Het helpt om na te gaan welke expertise je in anderen bewondert. Vaak zegt je bewondering voor anderen iets over je eigen interesses.
  • Wat kan ik goed of kan ik leren? Bedenk eens welke activiteiten je van nature goed afgaan. Waar krijg je complimenten voor van je omgeving?
  • Waar help ik anderen mee? Welk probleem los je op en van wie? Heb je een beeld van jouw ideale klant?
  • Waar kan ik voor betaald worden? Los van je eigen interesses en kunde is het evenzo belangrijk om na te gaan of jouw specialiteiten aansluiten op wat anderen nodig hebben.

Benauwt het je om maar één thema of doelgroep te moeten kiezen? Of heb je in een eerder stadium een bepaalde richting gekozen en voel je dat je niet zo enthousiast meer bent als eerst? Besef dan dat je interesses niet muurvast liggen, maar veranderen. Verander mee als dat nodig is.

Aan de slag in de praktijk

Door vooronderzoek te doen en een richting te bepalen heb je al een grote stap in de goede richting gezet. Vervolgens is het zaak je beschikbare tijd en energie nuttig te besteden in de vorm van (om)scholing, training, inlezen, het volgen van seminars, mensen uit je vakgebied spreken, je netwerk vergroten en op die manier steeds meer vorm te geven aan jouw coaching. Bedenk dat dit proces nooit af hoeft te zijn.

Ontwikkel je specialisatie bij ICM

Om coaches te helpen zich doelgericht te specialiseren, ontwikkelden we de ICM Specialisatiedagen. Tijdens deze dagen ga je praktisch aan de slag met een specialisatierichting. Ben je als coach lid van NOBCO of StiR, dan verdien je er meteen PE-punten mee:

  • Specialisatiedag Coachen met Mindfulness – meer informatie
    Merk je dat je coachees regelmatig voorbijgaan aan hun gedachten of gevoelens, of worden ze er juist door meegesleept? Specialiseer je dan in coachen met mindfulness om je coachees te helpen stilstaan bij waar ze zijn. Na deze specialisatiedag weet je hoe je je coachees helpt met aandacht te leven en bewuste keuzes te maken.
  • Specialisatiedag Coachen met RET – meer informatie
    Zitten je coachees vast in een patroon van negatief denken, voelen en doen? RET (Rationeel Emotieve Therapie) geeft je handvatten om hardnekkige overtuigingen te doorbreken en je coachees uit hun negatieve denkspoor te helpen. Aan het einde van deze specialisatiedag weet je precies hoe je belemmerende gedachten ombuigt naar meer positiviteit en effectief gedrag.
  • Specialisatiedag Provocatief Coachen – meer informatie
    Met provocatieve coaching daag je je coachees op speelse wijze uit en breng je vastgelopen processen weer op gang. Waar de coachee verantwoordelijk is voor de structuur en oplossingen, ben jij vrij in het inbrengen van je ideeën, creativiteit en intuïtie. Na het volgen van deze specialisatiedag weet je de juiste balans te vinden tussen humor, confrontatie én een stevige basis van warmte en waardering.

Andere voorbeelden van specialisaties zijn daarnaast coachen op vitaliteit, stress- en burn-outbegeleiding, loopbaancoaching en Systemisch Teamtrainer en -coach. Ons volledige vervolgaanbod in opleidingen en trainingen in coaching vind je via deze link.

Hulp nodig met kiezen?

Onze studieadviseurs helpen je graag met persoonlijk advies, bijvoorbeeld over welke opleiding of training het beste bij jouw doelstellingen past. Zij zijn te bereiken van 08:30 – 17:30 uur op telefoonnummer: 030 – 29 19 888.