Gert-Jan startte zijn eigen coachpraktijk: “Ik help zorgmedewerkers gezond egoïsme te kweken”

Het motto van ICM is ‘Je kunt meer dan je denkt’ en daar is cursist Gert-Jan een perfect voorbeeld van. Hij waagde een sprong in het diepe en schreef zich in voor de ICM Coachingsopleiding. Een jaar later startte hij zijn eigen coachpraktijk: Hilbrink Coaching. Later volgde hij ook nog de ICM opleiding Stress- en Burnout begeleiding. ICM sprak met Gert-Jan over zijn dromen, ontwikkeling als coach en individu, en zijn ervaring bij ICM.

Vertel, wie is Gert-Jan?

“Ik ben Gert-Jan en samen met mijn gezin woon ik in een dorpje in Midden-Limburg. Ik ben opgeleid tot Sociaal Pedagogisch Medewerker. Ik heb inmiddels 22 jaar ervaring in de (gehandicapten) zorg, waar ik werk als groepsbegeleider. De laatste 2 jaar werk ik als zzp’er in de zorg om flexibel mijn eigen coachpraktijk verder uit te bouwen. Ik ben voornamelijk coach voor mensen in de zorg en het onderwijs. De zorg doelgroep ligt mij nauw aan het hart. Ik ben zelf zorgmedewerker en ken de doelgroep erg goed. Zorgpersoneel is geneigd zichzelf gauw weg te cijferen om een ander te kunnen helpen. Ik wil zorgmedewerkers met mijn coaching ondersteunen om wat gezond egoïsme te kweken. Door beter voor zichzelf te zorgen, kunnen ze ook beter voor anderen zorgen. ”

Waarom koos je voor de ICM Coachingsopleiding?

“Een jaar of 12 geleden kreeg ik een burn-out. Ik kwam toen in de spreekwoordelijke medische mallemolen terecht en ontdekte dat coaching alleen werkt als je op één lijn zit en een klik hebt met je coach. De begeleiding heeft ervoor gezorgd dat ik goed uit mijn burn-out ben gekomen, dat heeft me geïnspireerd, maar me ook enorm aan het denken gezet. Wie ben ik nou eigenlijk? Ik werkte destijds ook als senior begeleider op de groep, wat inhoudt dat je meewerkend coach bent. Ik vond zelf dat ik meer coachvaardigheden nodig had om deze functie te kunnen bekleden. Deze combinatie zorgde ervoor dat ik me inschreef voor de Coachingsopleiding bij ICM.”

Welke inzichten heb jij daar opgedaan?

“Tijdens een sessie was ik het middelpunt en ging het over mij als persoon en mijn functie als senior begeleider. We deden een systemische opstelling waarbij de andere deelnemers mij en mijn omgeving representeerden in verschillende rollen: ik als senior begeleider, ik als individu, mijn teamleider en mijn organisatie. De deelnemers werden op een bepaalde manier gepositioneerd in de ruimte en dit gaf mij enorm veel inzichten. Ik kwam erachter dat ik een persoon ben die de neiging heeft mezelf ondergeschikt te maken. Daardoor deed ik dingen die niet zo zeer bij mij passen maar gevraagd werden door de organisatie. Dit had als gevolg dat ik op mijn tenen liep en het voor mijn gevoel nooit goed kon doen voor iemand. Het deed me besluiten dat het tijd werd om écht naar mezelf te gaan luisteren. Ik nam het rigoureuze besluit en zei mijn baas: Ik stop ermee, ik ga voor mezelf beginnen.”

Waardoor koos je later voor de opleiding Stress- en Burn-outbegeleiding?

“Gedeeltelijk door mijn eigen ervaring met een burn-out. Ik wil mensen en organisaties inzicht geven in hoe je een burn-out kunt voorkomen en hoe belangrijk het is om het te voorkomen. Daarnaast is het (helaas) een hot item, ook bij zorgmedewerkers. Je ziet door stress en de hoge werkdruk steeds meer mensen uitvallen en sommigen zijn ongelukkig met hun werk. Er wordt vaak een beroep gedaan op het verantwoordelijkheidsgevoel van zorgmedewerkers en daardoor vergeten deze mensen voor zichzelf te zorgen. Ik ben van mening dat het belangrijk is om mensen te laten werken met hun passie. Mensen in de zorg achter de computer zetten voor administratie, geeft niet alle medewerkers energie. Zij willen met mensen werken! Dit zorgt ervoor dat ze verder van hun passie af komen te staan. Om dit te voorkomen is het belangrijk om goed te kijken naar de individuele krachten en kwaliteiten van de medewerker en deze ook te benutten. Daarnaast, is het fijn als er beter geluisterd gaat worden naar de medewerkers en dat de medewerkers ook voor zichzelf op leren komen. Het voor zichzelf opkomen, wil ik ze graag leren.”

Wat ben jij voor coach?

“Ik vind het heel belangrijk dat er een klik is en dat er een goede sfeer is. Ik heb in mijn praktijk een houtkachel. Daar ontstaat al zoveel omdat je samen in het vuur kunt kijken. Verder werk ik graag vanuit intuïtie en met humor. Ik ben sensitief en ik werk ook veel buiten in de natuur. Uiteindelijk is de natuur waar we vandaan komen, daar gebeurt uit zichzelf al zoveel moois.”

Wat is je ultieme droom?

“Ah! De droomvraag. Mijn ultieme droom is om rond te komen van mijn coachpraktijk en fulltime coach te zijn. Maar dat vind ik eigenlijk nog niet eens een droom, want dat ga ik gewoon doen! Ik wil ook een boek uitbrengen en workshops of lezingen geven om mensen te inspireren over wat stress en burn-out is en wat het met mij gedaan heeft. En het belangrijkste: hoe je het kunt voorkomen. Mijn wens om een boek te schrijven is ook ontstaan in de ICM Coachingsopleiding. We kregen de opdracht om vanaf je sterfbed terug te kijken op je leven en op wat je behaald of gedaan wilde hebben. Dat was bij mij het boek, en ik weet zeker dat die er gaat komen.”

Hoe kijk je terug op de opleidingen bij ICM?

“Ik heb een hele positieve ervaring gehad bij ICM. Het heeft me zoveel inzichten gegeven, zowel in de ICM Coachingsopleiding als in de opleiding Stress- en burn-out begeleiding. Ik was erg onder de indruk van de trainers, het zijn echt inspiratoren. Ik deed de opleidingen naast mijn werk, maar het was goed te doen. Iets wat je passie is, is altijd goed te doen!”