Thamar werkt als MVO-adviseur bij het Leger des Heils: “Ik heb de balans gevonden tussen mijn idealen en de zakelijke kant ervan”

Duurzaamheid is voor velen een belangrijk onderwerp. Hoe draag je als professional bij aan het verduurzamen van je organisatie en hoe schrijf je een veranderplan? In onze training Duurzaam Ondernemen doe je de benodigde kennis op en leer je de vertaalslag naar de praktijk te maken. Oud-cursist Thamar Keuning volgde de training in maart 2023 en vertelt je in dit artikel hoe zij succesvol duurzaamheid implementeert in haar organisatie!

Waar werk je en wat houdt jouw functie in?

Thamar: “Ik werk bij het Leger des Heils in ReShare. Wij zijn een non-profitorganisatie en houden ons bezig met het duurzaam hergebruiken van kleding en textiel. Zo streven we ernaar zo circulair mogelijk te zijn. Tegelijkertijd helpen we mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ik werk er al sinds 2015, maar sinds februari vorig jaar ben ik MVO-adviseur en zorg ik ervoor dat we nog gerichter en strategischer verantwoord ondernemen.”

Wat heeft je geïnspireerd om de training Duurzaam Ondernemen te volgen?

Thamar: “Ik heb altijd al affiniteit gehad met duurzaamheid, ook op informeel vlak. Toen ik begon aan mijn nieuwe rol als MVO-adviseur had ik voldoende motivatie, maar ik had nooit een opleiding hierin gevolgd en miste kennis. Deze kennis was wel essentieel, want ik moest een MVO-strategie schrijven. Mijn doel was dan ook om een cursus te vinden die mij daar tools voor zou geven: hoe benader je een MVO-strategie en hoe krijg je dit op papier? Zodoende kwam ik uit bij Duurzaam Ondernemen van ICM, omdat ik hier een mooie balans zag tussen waar ik voor sta en de zakelijke kant ervan.”

Wat voor veranderingen heb je al kunnen doorvoeren?

Thamar: “Ik heb nog geen grote concrete veranderingen kunnen doorvoeren, want hier gaat best wat tijd overheen. Er zijn wel veel subtielere veranderingen! Zo zijn we begonnen met het scheiden van niet-textiele grondstoffen uit onze activiteiten, vinden er periodieke directie-overleggen plaats over de MVO-strategie, en is het draagvlak groter geworden dankzij de komst van MVO-sessies en de lancering van een duurzaamheidsnieuwsbrief. Er zijn dus veel beginnende veranderingen waar ik ontzettend blij mee ben!”

“Ik heb daarnaast handvatten gekregen om beoogde veranderingen in goede banen te leiden. Ik heb kennisgemaakt met bruikbare modellen en ik heb vaardigheden ontwikkeld die ik nu dagelijks inzet, bijvoorbeeld bij het voeren van de interne dialoog over MVO-onderwerpen en het creëren van draagvlak. Ook heb ik bepaalde inzichten gekregen.”

Vertel, wat voor inzichten?

Thamar: “Mijn grootste inzicht was dat ik veel te ambitieus was. In de eerste instantie moest mijn MVO-strategie binnen twee maanden staan en ik kreeg vanuit mijn cursusgroep al snel terug dat dit een te grote klus was voor één persoon binnen dat tijdsbestek.”

“In principe zou je wel een MVO-strategie kunnen opstellen binnen twee maanden, maar dan wordt het veel minder diepgaand. Ik ben er nu een jaar mee bezig en het is net af. Ik heb nu daadwerkelijk begrip van wat er voor nodig is om een duurzame onderneming te starten en onderhouden.”

Waar ben je het meest trots op?

Thamar: “Dat ik een strategie en een jaarplan heb opgesteld! Inhoudelijk heb ik dit natuurlijk nog niet kunnen realiseren, maar het plan staat. Dit heeft veel energie en tijd gekost en daarom ben ik er ook trots op.”

“Waar ik ook best trots op ben, is dat ik MVO-sessies heb georganiseerd met collega’s uit verschillende disciplines. Dit hielp om een gezamenlijke duurzaamheidsstrategie te ontwikkelen. Als gevolg ontstond er gedeeld eigenaarschap over het eindproduct. De interne dialoog is op gang gekomen en er zijn diverse collega’s betrokken bij de MVO-strategie. Natuurlijk was er ook discussie, maar het was mooi om te zien dat het onderwerp bij mijn collega’s steeds meer ging leven.”

Je ervaarde dus ook wat weerstand. Wat voor uitdagingen kwam je nog meer tegen?

Thamar: “Er was geen concreet obstakel wat ik zo kan noemen, maar ik vind de wereld van duurzaamheid nog steeds overweldigend en complex. Een strategie schrijven is lastig, waardoor ik er een beetje bleu aan begon. Het helpt als je kunt relativeren en gelukkig heb ik, dankzij de cursus, nu meer handvatten en structuur die ik ook aan de directie kan overbrengen.”

“Daarnaast ervaarde ik het atlassyndroom, het gevoel het gewicht van de wereld op mijn schouders te dragen. Waar begin je? Wat voor impact kun je maken? Hoe raak je niet overweldigd? Deze gevoelens en gedachten ervaar ik met enige regelmaat, maar ik kan er tegenwoordig beter mee omgaan. Ik kan nu beter kleine successen vieren en mij focussen op mijn aandeel in ReShare.“

Heb je tips voor mensen die net beginnen met duurzaam ondernemen?

Thamar: “Kies een duidelijk doel uit, bijvoorbeeld één taak of één onderwerp. De wereld van duurzaamheid verandert zo snel en is zo complex dat je je onmogelijk op alle onderwerpen tegelijkertijd kunt focussen. Ga praten met professionals in het vak. Ik heb zelf met Freek van der Pluijm (docent Duurzaam Ondernemen) gesproken, maar ook met andere duurzaamheidsprofessionals. Als je moeite hebt dit netwerk te bereiken, kun je bij MVO Nederland kijken of ze bijeenkomsten organiseren of een openbaar netwerk beschikbaar hebben. Daarnaast vraag ik na een ontmoeting met een professional altijd of zij nog anderen kennen met een expertise binnen dit vak. Dan heb ik weer een nieuwe connectie om te benaderen!”

“Tot slot raad ik aan om voldoende handvatten te hebben. Vaak leer je deze handvatten het beste door een cursus te doen. Ik merk dat ik vaak terugval op modellen, casussen en andere voorbeelden uit de training. Deze maken mijn werk behapbaar en bieden structuur.”

Meer informatie

Wil je meer weten over de training Duurzaam Ondernemen? Hier kun je de training bekijken en je inschrijven. Als je overige vragen hebt over deze of andere trainingen, dan kun je telefonisch contact opnemen met onze studieadviseurs via 030 – 29 19 888. Zij helpen je graag bij het zoeken naar een opleiding of training die bij jou past.