Hoe een Agile mindset je helpt om beter samen te werken in een dynamische omgeving

Werk je in een Agile projectmanagementomgeving, maar merk je dat de samenwerking nog niet altijd soepel loopt? Voor succesvol Agile werken is een juiste mindset essentieel. Een Agile mindset zorgt voor flexibiliteit, ruimte om te leren van fouten en eigenaarschap. In de training Werken met een Agile Mindset leer je hoe je deze mindset ontwikkelt en hoe je samenwerking in een Agile omgeving verbetert. Sander Denk, mede-ontwikkelaar van de training, vertelt je in dit artikel meer over het ontwikkelen van een agile mindset.

Wat houdt een Agile mindset in en waarom is deze mindset zo belangrijk in een dynamische zakelijke omgeving?

Sander: “Een Agile mindset betekent dat je niet alleen werkt volgens bepaalde methodes en raamwerken, maar dat je ook de onderliggende filosofie begrijpt en toepast. Deze filosofie is samengevat in het Agile Manifesto, dat vier kernwaarden en twaalf principes bevat voor Agile software- en productontwikkeling. Het Agile Manifesto kun je gebruiken als een leidraad om de waarde van je product te waarborgen en je handelen aan te passen aan veranderingen in de markt. Je werkt niet meer met lange projectplannen, maar met korte iteraties (Sprints) waarin je regelmatig reflecteert en bijstuurt. Je hebt aandacht voor de menselijke kant van projectmanagement, maar kiest ook voor de meest efficiënte en effectieve route.”

Voor wie is de training Werken met een Agile mindset?

Sander: “Deze training is echt voor de leidinggevenden, Scrummasters en projectmanagers met ervaring en die werkzaam zijn in een Agile omgeving. De focus bij deze training is je eigen mindset. Verandering begint immers bij jezelf! En voor succesvol Agile werken is een juiste mindset essentieel. Daarnaast is deze training ook uitermate geschikt voor mensen die affiniteit of interesse hebben in (persoonlijk) leiderschap. Een Agile mindset vereist zelfbewustzijn en mogelijkheid tot zelfreflectie. Verder helpt een Agile mindset je om de waarde die je levert en de impact die je wilt maken centraal te stellen in plaats van alleen te focussen op cijfers en KPI’s. Als je nog weinig ervaring hebt met leidinggeven, Scrum of projectmanagement, kun je beter eerst een andere training volgen, zoals Scrum.”

Hoe beïnvloedt een Agile mindset de samenwerking en communicatie tussen teamleden?

Sander: “Een Agile team is multidisciplinair en zelforganiserend, maar dat kan alleen als er vertrouwen en veiligheid is om fouten te mogen maken en daarvan te leren. Je geeft elkaar feedback en spreekt elkaar aan op gedrag. Ook vinden er regelmatig retrospectives plaats: sessies aan het eind van een sprint waarin je samen met je team reflecteert op de communicatie, samenwerking en het proces. Zo versterk je de relaties in je team en blijf je transparant en gemotiveerd. Communicatie is essentieel voor een succesvol project, zowel met je teamleden als met je stakeholders. Als je transparant bent naar je stakeholders, maak je ze mede-eigenaar van het project. Dat geeft hen meer vertrouwen om jou en je team de ruimte te geven om te doen wat nodig is. Een Agile mindset creëren kan dus best wat werk zijn, maar het is het volledig waard als dit eenmaal een sterk fundament heeft.”

Je geeft aan dat het team de veiligheid en ruimte moet voelen voor een Agile mindset. Wat voor rol speelt leiderschap bij het bevorderen van een Agile mindset?

Sander: “Als je als leidinggevende of manager wilt dat je team een Agile mindset heeft, dan is het essentieel dat je je volledig inzet voor het Agile proces. Je bent niet alleen betrokken, maar ook actief ondersteunend en faciliterend. Je gunt je team een leercurve en verwacht niet dat alles meteen perfect gaat. Je begint bijvoorbeeld met een pilotteam en kijkt geduldig hoe dit gaat. Je hebt discipline en geduld nodig om dit te doen. Je laat je ook niet afschrikken door weerstand. Het is normaal dat mensen verandering moeilijk vinden, want het menselijk brein is van nature probleem- en pijnvermijdend. Het is jouw taak om hier begrip voor te hebben en niet je team als lastig te zien. Je geeft iedereen de ruimte en gaat in gesprek als dat nodig is.”

Hoe overwin je deze obstakels en alle andere drempels die je tegen kunt komen?

Sander: “Begin met kleine veranderingen en neem de tijd en ruimte om hiermee te experimenteren. Benoem ook het vertrouwen dat je hebt in je team. Dat werkt vaak aanstekelijk. En misschien wel de belangrijkste tip: laat het micromanagen los. Wees niet te kritisch op elk detail, maar laat het soms fout gaan mits het geen cruciale gevolgen heeft. Daar kun je alleen maar van leren. Als je een Agile mindset wilt hebben, moet je dit accepteren en begrijpen.”

Wat zijn enkele best practices of succesverhalen van organisaties die succesvol een Agile mindset hebben geïntegreerd en wat kunnen we daarvan leren?

Sander: “Niks is perfect, maar ik heb wel gezien dat sommige bedrijven of organisaties goed op weg zijn. Vaak is er toch een gebrek aan management commitment. In die gevallen wordt een Agile mindset van hogerop afgedwongen, maar ligt de focus uiteindelijk toch op getallen en KPI’s, op output in plaats van geleverde waarde. De waarde-mindset ontbreekt: de kwaliteit en het positieve effect van je product hoort voorop te staan.

Organisaties die wel erg succesvol zijn en ver komen, zijn organisaties die van top tot bottom maximaal de ontwikkeling van een Agile mindset faciliteren en ondersteunen. Daar ligt de focus niet op systemen en structuren, maar op trainingen, coaching, management en doorzettingsvermogen. Dan is er de ruimte om een Agile mindset te ontwikkelen en om fouten te maken. Bekende organisaties en bedrijven die hiervoor alles uit de kast trekken, zijn bijvoorbeeld Spotify, Netflix, Coolblue en Bol.com. Maar denk ook aan organisaties uit andere sectoren, zoals Waternet, Proximus (België), het OLVG, de Universiteit van Utrecht, het Rode kruis of Vattenfall.  Daar kunnen velen nog iets van leren.”

Meer informatie

Wil je meer weten over de training Werken met een Agile Mindset? Hier kun je de training bekijken en je inschrijven! Als je overige vragen hebt over deze of andere trainingen, dan kun je telefonisch contact opnemen met onze studieadviseurs via 030 – 29 19 888. Zij helpen je graag bij het zoeken naar een opleiding of training die bij jou past.