De toegevoegde waarde van lachen en mopperen in trainingen

“Wanneer je lacht is er geen ruimte voor stress en spanning”, zegt Bente Adriaens, docent lach- en mopperworkshops. “En samen mopperen verbindt. Je beseft dat je niet de enige bent die ergens mee zit”. Bente geeft nu ruim tien jaar lach- en mopperworkshops, waarin ze cursisten leert meer te lachen en te mopperen, en dit in hun voordeel te gebruiken. Hoe doet ze dit precies? En hoe kun je als trainer lachen en mopperen inzetten om je trainingen te verbeteren? Bente vertelt je er in dit artikel alles over.

Wat houdt een lach- en mopperworkshop in?

Bente: “Tijdens de lach- en mopperworkshop doen we verschillende oefeningen om het lachen en mopperen aan te wakkeren. We gaan er dus echt actief mee aan de slag en staan stil bij de positieve effecten ervan. Lachen en mopperen hebben veel voordelen, waar weinig mensen vanaf weten. En dat is zonde!”

Lachen

“Wanneer je lacht maakt je lichaam endorfine (een gelukshormoon) en minder stresshormonen aan, waardoor je blijer wordt en meer ontspant. We zijn in het dagelijks leven voornamelijk gefocust op inademing, terwijl uitademen – ontspannen – juist zo belangrijk is. Lachen doe je op uitademing, waardoor je ontspant. Daarom is het heel fijn om tijdens momenten dat je stress hebt, juist even te lachen.

Lachen is eigenlijk net als mediteren: erna ben je effectiever. Als je een goede lachbui hebt, heb je geen ruimte om na te denken. Hierdoor is het een goede manier om je hoofd leeg te maken en daarna weer met een nieuwe, frisse blik naar dingen te kijken. Een lach is dus veel meer dan alleen even lollig doen. We nemen veel zaken in het leven behoorlijk serieus en wat mij betreft mag het lachen ook wel wat serieuzer genomen worden.”

De lachworkshop

“Bij de lachworkshop gaan we terug naar ons speelse kind. Kinderen lachen gemiddeld 300 à 400 keer per dag, en volwassenen nog maar vijftien keer. Door opvoeding en gedragsnormen leren we het af. Tijdens de workshop leer ik de mensen door middel van interactieve, speelse oefeningen weer meer te lachen, zonder dat er op dat moment per se iets grappig is. Lukt dat? Dan lach je in het dagelijks leven ook sneller!

We gaan terug naar dat kinderlijke gevoel van lekker gek doen, en onbekommerd lachen. Een paar voorbeelden van oefeningen:

  • De lachspiegel: de ene persoon gaat lachen en de ander doet het na;
  • De echoput: een cursist zegt een woord en de rest van de groep zegt het woord in koor na;
  • Nog een hele simpele: adem in, en op de uitademing lach je zo lang mogelijk uit, tot je longen leeg zijn.

Veel mensen hebben even tijd nodig om in te komen, maar ik garandeer je dat je snel genoeg écht in de lach schiet en echt gaat voelen wat het voor je kan betekenen om de lach meer te omarmen!”

Mopperen

“Over het algemeen mopperen we alleen op zaken waar we iets bij voelen. Iemand die moppert geeft doorgaans ergens om en is betrokken, anders moppert diegene niet.

Medewerkers die stoppen met mopperen zijn de eerste personen die de organisatie verlaten. Ook in relaties is het zo: als iemand niet meer moppert is deze persoon óf tevreden, óf het maakt hem of haar niks meer uit. Het kan dus zorgwekkend zijn als iemand stopt met mopperen. Mopperaars vormen hiermee ook een scherpe, kritische noot binnen een bedrijf en in relaties. Zij leggen verbeterpunten bloot.

Daarnaast is mopperen een manier om een connectie te maken met elkaar: samen mopperen verbindt. Je weet dat je niet de enige bent die iets vervelend vindt. Ook kan het lekker zijn om even te mopperen op iets dat tegenzit, en daar van een ander erkenning voor te krijgen.

En als je even niet weet wat je moet zeggen kun je vaak terugvallen op mopperen op het weer, of op de treinen die vertraging hebben. Het is een makkelijke manier van in gesprek raken.

Veel mensen ervaren mopperen als iets negatiefs. Vooral als het vaker terugkomt, of als iemand erin blijft ‘hangen’. Maar mopperen kan waardevol zijn: het heeft een functie en is dus niet alleen maar negatief. Deze workshop is ontwikkeld om hier bewustwording over te creëren.”

De mopperworkshop

“Het idee van een mopperworkshop is ontstaan omdat veel mensen tijdens mijn lachworkshops weerstand hadden op het móeten lachen: “Wie heeft dit bedacht!? Ik heb dit toch helemaal niet nodig?”. Ik hoorde veel mensen mopperen op de lachworkshop. Toen dacht ik: dit is interessant!

We geven hier in de workshops een draai aan, met een dikke vette knipoog. Hoe? Door juist bewust te gaan mopperen met elkaar. Dit is vaak heel erg grappig, wat het geforceerde lachen ook weer makkelijker maakt.

Het is dus echt een doe- en ervaringsworkshop waarbij we stilstaan bij de zin en de onzin van ons moppergedrag. En bij het feit dat er verschillen zijn in de manier waarop mensen op gemopper reageren. De één vindt gemopper bijvoorbeeld prima, de ander vindt dat het negativiteit uitstraalt. Je wordt bewuster van wat gemopper voor goeds en voor minder goeds kan doen, waardoor de omgang tussen jou en de mensen om je heen kan verbeteren.”

De lach- én mopperworkshop

“Ik geef het lachen en mopperen los van elkaar, maar ook samen in één workshop. Dit werkt heel goed! Cursisten mogen tijdens het lachen gewoon doormopperen, en andersom. Lachen en mopperen versterken elkaar en kunnen individueel – maar ook gecombineerd – heel bevrijdend werken.”

Hoe kunnen trainers lachen en mopperen inzetten tijdens het geven van andere trainingen?

“Lachen is belangrijk om trainingen leuk te houden en deelnemers er goed bij te betrekken. haken mensen sneller af. Af en toe even ontspannen is ook heel belangrijk, en dat kun je uitstekend combineren met een lach. Doe bijvoorbeeld even een kleine lach-oefening: inademen, en lachend uitademen. Dit doe je drie keer en daarna kun je weer met vernieuwde energie door. Het kan heel simpel en toegankelijk zijn.

Je kunt ook een paar deelnemers vragen hun leukste mop te vertellen. Erg simpel, maar een leuke energizer die goed is voor de afwisseling, waardoor er uiteindelijk meer van de training blijft hangen.

Ook het mopperen kun je als instrument inzetten. Even allemaal vijf minuten bewust mopperen over alles wat je maar kunt bedenken. Het lucht op, je kunt erdoor horen hoe de cursisten in hun vel zitten en het zorgt voor een hoop hilariteit.”

Hoe zet je de lach meer in tijdens het dagelijks leven?

“Een van de resultaten van de lachworkshop is dat je in het dagelijks leven ook meer zult lachen. Want: hoe vaker je lacht zonder reden, hoe vaker je ook mét reden lacht. Lachen is oefenaar!

Lachen kun je leren. Begin eens met elke dag dertig seconden lachen, ook als je geen zin hebt. Wil je er hulp bij? Maak dan eens een opname van een minuut van je eigen gelach. Gegarandeerd dat je bij het terugluisteren dan met jezelf mee gaat lachen, al is het vanuit ongemak.

Ik heb eens een vrouw in mijn training gehad die niet in het openbaar durfde te lachen. Na deze oefening een paar keer te hebben gedaan was veel van die schroom verdwenen.

Je kunt het lachen ook oefenen door jezelf tijdens dagelijkse bezigheden als tandenpoetsen of afwassen te dwingen te lachen. Of elke dag drie mensen te begroeten met een glimlach.

Het kan zo makkelijk zijn, en je zoveel brengen!”

Lui zijn

“Inmiddels heb ik alweer een nieuw thema waar ik helemaal in ga duiken: lui zijn. Mijn man is hier erg goed in. Ik mopper er een hoop over en er hangt een negatief beeld om luiheid heen, maar ondertussen kun je er heel veel aan hebben. Genoeg rust pakken is namelijk essentieel om goed te kunnen functioneren. Hier hebben we nu een nieuwe workshop voor ontwikkeld: Effectief Lui zijn.”

Meer weten over Bente en haar workshops? Bekijk hier haar website.