Cursist Positieve Psychologie: “Ik ben uit mijn comfortzone gestapt en gegroeid”

Marieke Helmers-Bolland is HR manager bij glasvezelinstallatiebedrijf VIB Netwerken Groningen. Recent rondde ze de opleiding Positieve Psychologie af. Wij vroegen haar naar haar ervaringen en hoe zij het geleerde in de praktijk brengt.

Waarom besloot je de opleiding te volgen?

“Afgelopen jaren heb ik al Arbeids- en Organisatiepsychologie en NLP in 5 maanden bij ICM gevolgd. Mijn interesse ligt in de psychologie en via de Positieve Psychologie wilde ik nog meer bewustzijn bij mezelf vergroten en kennis en kunde vergaren om zowel zakelijk als privé in te zetten. Ik vind het belangrijk om in beweging te blijven, letterlijk en figuurlijk. Deze opleiding heeft me zeker geestelijk bewogen.”

Wat was jouw hoogtepunt van de opleiding?

“Dat ik geslaagd ben, haha! En ik heb een workshop gegeven over krachtgericht coachen. Zowel voor mijn medecursisten als voor mijn directie op werk. Dat ik een workshop moest geven was bijna een reden voor mij om de opleiding niet te volgen. Maar wat ben ik blij dat ik het niet uit de weg ben gegaan! Mijn collega’s reageerden heel positief en ik had deze opleiding vol tips over veerkracht, omgaan met pijn, blijdschap en dankbaarheid voor geen goud willen missen. Ik ben uit mijn comfortzone gestapt en gegroeid.”

Wat heb je geleerd?

“Niet altijd alles is leuk en je hoeft dingen ook niet altijd naar het positieve om te buigen. Dingen zijn zoals ze zijn en als je dat accepteert, kun je verder bewegen. Het is een keuze hoe je met zaken omgaat en hoe positiever jij bent, hoe prettiger dat werkt voor jezelf en je omgeving. Een positieve houding maakt alles gemakkelijker.

De opleiding maakte gebruik van een handboek vol tips en trucs om zo gelukkiger te leren denken en leven. We hadden bijvoorbeeld als opdracht om elke dag te benoemen welke drie dingen je blij hebben gemaakt. Je voelt en merkt gewoon echt dat je daar gelukkiger van wordt en dat je het positieve meer gaat zien in het dagelijks leven. Niet alleen aan het eind van de dag, maar ook meer in het moment.

Een andere oefening was het beschrijven van je dankbaarheid in een brief aan iemand. Ik leerde om daarvoor de tijd te nemen en heel bewust mijn woorden te kiezen. Dit bracht me op het idee om iets richting mijn familie te delen toen mijn man en ik recent 12,5 jaar getrouwd waren. In de familie-app heb ik mijn dankbaarheid naar hen geuit.”

Hoe pas je het geleerde toe in de praktijk?

“Als HR manager voer ik natuurlijk veel gesprekken met medewerkers. Ik ben me nu nog bewuster van hoe belangrijk het is iemands krachten te benoemen. En hoe specifieker je feedback is, hoe groter je compliment wordt. In plaats van te zeggen ‘Top gedaan!’, kun je ook zeggen: ‘Ik vind het zo knap van jou dat je het zo hebt aangepakt in deze specifieke situatie.’ Het komt dan veel beter aan. Zo zijn er allemaal kleine dingetjes die je kunt gebruiken in gesprekken met collega’s, tijdens vergaderingen maar ook thuis.

Dat vind ik ook het mooie aan die lesdagen. Je neemt input mee ernaartoe, en je komt ook met heel veel input eruit. Je leert ook van situaties van mede-cursisten. Vanuit de psychologie analyseer je samen situaties en snap je gedrag van mensen beter. Je kunt dan ook op een positievere manier gaan sturen.

Nog een voorbeeld: mijn dochter is dyslectisch. Vanuit school wordt vaak benoemd dat lezen zo belangrijk is en dat daar extra aandacht aan besteed moet worden. Wij maken haar duidelijk dat ze het wel kan, maar dat het in haar hersenen anders werkt en dat dat uitdagend is. Ik stimuleer haar daarnaast om verder uit te bouwen waar ze wél goed in is. Ze is zo creatief, kan goed rekenen, maakt van niets iets. Dat benadrukken we.”

Hoe helpen je opgedane inzichten je in tijden van de coronacrisis?

“Soms heb je het heel druk en vliegt het leven aan je voorbij. Nu staan we even stil en merken we dat we elkaar missen. Mensen hebben elkaar nodig en het is fijn om dat naar elkaar uit te spreken. Tegelijk zijn er ook dingen die we nu wel kunnen en hebben. We zijn meer met ons gezin en kunnen familie en vrienden helpen als er boodschappen gedaan moeten worden. Je kijkt door zo’n cursus naar wat je wél hebt en niet naar wat je niet hebt. Hoe rijk ben je dan, als je kijkt naar wat je wél hebt?”

Nieuwsgierig geworden naar de opleiding Positieve Psychologie?

Lees meer over de opleiding