Certificeren als coach: dit zijn de verschillen, de voordelen en de nadelen

Je hebt de ambitie om coach te worden en wilt een coachingsopleiding te volgen. Dat kan bij ICM; in onze Coachingsopleiding ontwikkel je je in 5 maanden tot professioneel coach. Het coachberoep is echter geen beschermd beroep. Dit houdt in dat iedereen zichzelf coach mag noemen, ook als je geen opleiding hebt afgerond of niet aan bepaalde voorwaarden voldoet. Daarom is het van grote meerwaarde je als coach te onderscheiden en te laten zien dat je een kwalitatief goede coach bent.

Je onderscheiden als coach kan zeker met de ICM Coachingsopleiding, aangezien onze opleiding is geaccrediteerd door de StiR en de NOBCO. Na afronding van de ICM Coachingsopleiding kun je je registreren in het StiR-register en vervolgens het StiR-keurmerk voeren. Met wat extra werk behaal je ook een EQA-erkenning van de NOBCO. Omdat al deze termen wat overweldigend kunnen zijn, beantwoorden we in dit artikel al jouw vragen op het gebied van certificeren als coach.

Het StiR- of NOBCO-traject, wat is het verschil?

De ICM Coachingsopleiding bestaat uit vijf modules die worden behandeld gedurende tien bijeenkomsten in een tijdsbestek van vijf maanden. Iedereen die start met de ICM Coachingsopleiding volgt dezelfde lessen. Vóór de laatste bijeenkomst kies je voor het StiR- of voor het NOBCO-traject.

Het StiR-traject

Kies je voor het StiR-traject, dan sluit je de opleiding na de tien bijeenkomsten, de bijbehorende praktijkopdrachten en het afsluitende reflectieverslag volledig af. Je ontvangt het ICM Coachingsdiploma, dat voldoet aan hoge kwaliteitseisen en een geaccrediteerd StiR-diploma is. De StiR is een onafhankelijk kwaliteitsregister van professionele coaches dat beschikbaar is voor coachees, bedrijven en opdrachtgevers. Na het behalen van je diploma kun jij je direct laten registreren bij het StiR en mag je het StiR-keurmerk en logo voeren in je marketing- en communicatie-uitingen. Ook ben je als erkend coach vindbaar in het online StiR-register. Met het StiR-keurmerk onderscheid je je als coach in de markt en borg je kwaliteit en ervaring.

Het NOBCO-traject

Waar StiR een kwaliteitsregister is, is NOBCO een beroepsvereniging. Het is de Nederlandse Orde van Beroepscoaches en de Nederlandse accrediteur voor het EMCC (European Mentoring and Coaching Council). Het EQA-keurmerk van NOBCO staat voor European Quality Award en is een Europees kwaliteitskeurmerk voor opleidingen op het gebied van coaching en mentoring. Binnen dit kwaliteitskeurmerk bestaan verschillende niveaus. Bij ICM voldoet het NOBCO-traject aan het Practitionerniveau.

Kies je voor het NOBCO-traject, dan vervolg je na de vijf maanden van de ICM Coachingsopleiding jouw persoonlijke traject. Het doel is om het door NOBCO erkende EQA-diploma te behalen. Het vervolgtraject bestaat uit het succesvol volbrengen van 36 uur aan eigen coachtrajecten en het bijbehorende reflectieverslag. Het diploma dat je vervolgens behaalt is een erkend EQA-diploma dat ook het StiR-keurmerk bevat. Naast je registratie bij de StiR mag jij je ook aansluiten bij de NOBCO, waarna je het NOBCO-logo mag voeren op je website en in andere media-uitingen. Ook heb je toegang tot alle reguliere NOBCO-activiteiten en ben je vindbaar als coach via een persoonlijk coachprofiel op de NOBCO-website.

Na het afronden van de ICM Coachingsopleiding via het NOBCO traject behaal je een EQA-geaccrediteerd diploma. Je bent dan nog niet persoonlijk geaccrediteerd. Persoonlijk certificeren als coach doe je zelfstandig bij NOBCO door het behalen van het European Individual Accrediation (EIA-) keurmerk. Het behalen van het EIA-keurmerk kan na het behalen van een EQA-gecertificeerde opleiding zoals de ICM Coachingsopleiding met het NOBCO-traject. Wil je een persoonlijk gecertificeerd EIA coach worden dan volg je een traject waarin je veel praktijkervaring opdoet, veel aandacht besteedt aan reflectie, intervisie en supervisie en waarin je regelmatig bijscholing volgt om de benodigde PE-punten te behalen. Met het ICM EQA-gecertificeerde diploma verkort je dit traject omdat je enkele vrijstellingen hebt. Meer informatie over individuele certificering als coach vind je op de website van NOBCO. Voor aanvullende vagen over het EIA-keurmerk kun je het beste bij NOBCO terecht.

Is een certificering als coach noodzakelijk?

Iedereen die de ICM Coachingsopleiding volgt, heeft een eigen doel. De één wil een eigen coachpraktijk opstarten, een ander wil als HR-expert werknemers binnen de organisatie coachen en weer een ander vindt het leuk om meer kennis op te doen over omgang met mensen. En dat is de reden dat er geen eenzijdig antwoord is op de vraag of certificering als coach noodzakelijk is. Dit verschilt namelijk per situatie.

Een stok achter de deur voor het opdoen van praktijkervaring als coach

Het volgen van het NOBCO-traject en daarmee het behalen van het EQA-geaccrediteerde diploma heeft als coach enkele voordelen. Ten eerste doe je meer praktijkervaring op tijdens dit traject. Het is een stok achter de deur voor het maken van meer coachuren en het uitvoeren van meer uitgebreide (zelf)reflectie.

Marleen du Clou, docent bij ICM en eigenaar van du Clou Training en Coaching: “Ik zie het EQA-gecertificeerde NOBCO diploma als het bewijs dat jij als coach bewust bekwaam bent om te coachen. Om onbewust bekwaam te worden als coach is echter meer nodig. Vergelijk het maar met een rijbewijs. Het succesvol afronden van je rijexamen laat zien dat je bewust bekwaam bent om de weg op te gaan. Echter, pas na het zelfstandig rijden van vele kilometers word je onbewust bekwaam in autorijden. Als coach moet je heel veel coachuren maken, hierop reflecteren en jezelf blijven ontwikkelen om onbewust bekwaam te worden. Je moet geroutineerd worden in coachen.”

“Het NOBCO-traject helpt je dus bij de acties die nodig zijn om professioneel coach te worden of te blijven. Het ligt aan jouzelf of je deze stok achter de deur nodig hebt en of je het fijn vindt hier de benodigde tijd en investering aan te besteden. Het traject kost meer tijd, meer administratie en kost natuurlijk ook geld. Waar de één het traject nodig heeft om genoeg praktijkervaring op te doen en er graag de tijd en investering in steekt, is de ander intrinsiek gemotiveerd om zelfstandig deze ervaring op te doen.”

Structureel reflecteren op jezelf als coach

Noor van Oosterhout, docent bij ICM en gecertificeerd coach: “Wat ik een meerwaarde vind aan een certificering is het feit dat het je dwingt om structureel te blijven reflecteren op jezelf en je werkzaamheden. Als coach werk je in je eentje. Er is niemand die je vertelt of je het wel of niet goed doet. De feedback die je – indirect – ontvangt is de feedback van coachees, maar zij zijn veelal enthousiast, wat niet gek is. Want, wanneer in je leven krijg je anderhalf uur persoonlijke aandacht om je te helpen met iets waar je tegenaan loopt? Het NOBCO-traject bevat veel momenten van reflectie, supervisie en intervisie. Je denkt bewust na over wat jouw sterke kanten zijn als coach en wat je nog kan leren. Zo blijf je kritisch op jezelf en je werk als coach.”

Marketing- en communicatie uitingen als gecertificeerd coach

Een keurmerk zoals het StiR- en NOBCO-keurmerk is generiek: meerdere opleidingsinstituten krijgen hetzelfde keurmerk als hun opleiding voldoet aan de benodigde kwalitatieve eisen. Deze eisen zijn heel duidelijk. Heb je als opleider dus een bepaald keurmerk, dan laat dit heel duidelijk zien dat je jouw cursisten kwalitatief hoog opleidt en dat ze na afronding van de opleiding voldaan hebben aan de verplichte praktijkervaring en reflectie.

Marleen: “Als gecertificeerd coach heb je voordelen op het gebied van marketing- en communicatie-uitingen. Je mag het keurmerk van de certificering achter je naam zetten, bijvoorbeeld op je LinkedIn profiel. Zo is het voor potentiële coachees, organisaties en opdrachtgevers snel en makkelijk te zien dat je een kwalitatief goede coach bent. Dit kan in je voordeel werken, zeker omdat het imago van coaches de laatste paar jaar onder druk staat.”

Noor: “Sommige organisaties werken alleen met gecertificeerde coaches. Daarnaast valt het me op dat zoekmachines tegenwoordig de optie bieden om te filteren op de certificering van de coach. Dan heb je als gecertificeerd coach een voordeel als een (potentiële) coachee of organisatie specifiek op zoek is naar deze certificering en hierop filtert tijdens het zoeken.”

Jouw doel als coach

Marleen: “Het wel of niet kiezen voor een certificering is afhankelijk van het doel dat jij als coach hebt. Behaal je een coachdiploma om werknemers binnen je organisatie te coachen als onderdeel van je werk, dan is het de investering wellicht niet waard om een certificering te behalen. Wil je echter een eigen coachpraktijk opzetten en dus van coaching je beroep maken, dan kan het je erg helpen.”

“Het is bijna niet mogelijk om van de een op de andere dag een goede coachpraktijk op te zetten. Je hebt een periode nodig om genoeg klanten te werven. Dit zijn coachees als jij je richt op de consumentenmarkt en opdrachtgevers als jij je richt op de zakelijke markt. Een keurmerk zet je krachtiger in de markt en geeft je meer perspectief op klanten. Echter, heb je door eerder werk of een groot netwerk al genoeg klanten, dan is een certificering niet nodig om je goed in de markt te zetten en kan het je juist waardevolle tijd afnemen. Het is dan ook mogelijk om je te profileren door jouw eigen resultaten als reclame te gebruiken, bijvoorbeeld door reviews van eerdere coachees of opdrachtgevers. Je eigen werk is dan jouw persoonlijke keurmerk voor de kwaliteit die je levert.”

“Daarnaast heeft een certificering enige invloed op de prijs die jij kan vragen aan je klanten. Met een certificering kan je meteen een reële prijs vragen die marktconform is. Ben je niet gecertificeerd, maak (potentiële) klanten dan duidelijk dat je nog een soort van coach in opleiding bent. Je hebt dan veel ‘proefcliënten’ nodig om geroutineerd te raken in het coachen. Wees duidelijk en transparant in je communicatie: “ik help jou en jij helpt mij en dat doe ik door een lagere prijs te vragen, maar weet dat ik nog in opleiding ben.”.”

De ICM Coachingsopleiding

Heb je ambitie om coach te worden of je coachingsvaardigheden te verbeteren? Dat kan in de ICM Coachingsopleiding! Of je nu kiest voor het StiR- of het aanvullende NOBCO-traject, de ICM Coachingsopleiding is van hoge kwaliteit. Het ICM Coachingsdiploma dat je behaalt is een uitstekende kwalificatie voor een startende coach.

Wil je nog meer lezen? Al eerder schreven we een artikel met antwoorden op de meestgestelde vragen over accreditatie na de ICM Coachingsopleiding.