4 tips om je krachtiger te voelen

Zou je je soms meer ontspannen en krachtiger willen voelen? Maar lukt dat niet door de alledaagse drukte? Wij zochten bewustzijnscoach Hedda Steenhauer op en vroegen haar om tips om onszelf op te laden en veerkrachtiger te voelen. Hedda begeleidt al vanaf 2014 vele workshops, retreats en persoonlijk leiderschap trektochten, zowel in Nepal als in Nederland. In dit artikel lees je 4 tips die je helpen je krachtiger te voelen.

Tip 1: Word je bewust van energienemers en -gevers

De eerste stap is leren herkennen wat jouw energienemers en energiegevers zijn. Schrijf duidelijk op welke mensen en situaties jou energie geven. Denk hierbij aan sporten, in de natuur zijn of afspreken met fijne vrienden. Dit zijn momenten dat jij lekker in je vel zit en die jij zou opzoeken wanneer het wat minder met je gaat.

Aan de andere kant heb je energienemers. Dit zijn de situaties of mensen die energie kosten. Je zult je nooit krachtig voelen als je continu in situaties komt die je onzeker maken of waarin je je onprettig voelt. Als jij weet welke situaties jou geen kracht geven, dan kun je ervoor zorgen dat je deze situaties vermijdt. Daarbij is bewustwording essentieel: je kunt pas iets veranderen als je je er bewust van bent.

Tip 2: Emoties zijn niet goed of slecht

Verontschuldig jij je als je moet lachen om iemands grap? Waarschijnlijk niet. Waarom doen we dit dan wel als we moeten huilen? Verdriet is een emotie die hoort bij het leven. Op school leren we te denken met ons hoofd, en niet met ons lijf. Daardoor zijn we sneller geneigd ons te schamen als we verdrietig zijn.

Hedda: “Emoties zijn juist iets heel moois. Het Latijnse woord voor emotie is “emovere”, dit betekent letterlijk: “energie in beweging”. Het is simpelweg energie dat wil bewegen. Het komt en het gaat. We proberen onze emoties continu een label te geven: het is een goede of slechte emotie. Als we een emotie als slecht hebben gelabeld, stoppen we het weg en willen we er niet meer over nadenken. Deze emoties stapelen zich op, waardoor je je neerslachtig kunt gaan voelen. Uiteindelijk kun je jezelf niet meer authentiek uiten. De hele dag door ervaren we allemaal emoties en gedachtes. De kunst is om niet op alles te reageren. Je kunt het eigenlijk zien als het weer: de basis is een blauwe lucht en daar komen elke dag verschillende weersomstandigheden voorbij. Zon, regen of onweer, het is er even en trekt daarna allemaal weer verder. Daarachter zit altijd de constante blauwe lucht. Je bent de emotie of gedachte dus niet.”

Tip 3: Bekijk je gedachten van een afstandje

Hoe zou je het vinden als je vriendin continu tegen je zou zeggen dat je er niet goed uit ziet in dat shirt, dat je toch geen vrienden gaat maken op dat ene feestje, of dat je toch niet goed genoeg bent voor die baan? Je zou je hier in ieder geval niet krachtiger door voelen. Sterker nog, je zou er alleen maar onzekerder van worden. Dit is precies wat het stemmetje in ons hoofd ons de hele dag door vertelt. Hoe jij tegen jezelf praat heeft invloed hoe jij je voelt vanbinnen. Want hoe kun jij je krachtig voelen als je continu tegen jezelf zegt dat je niet goed genoeg bent?

Hedda: “Als je stiller wordt, dan word je je bewust van wat je aan de lopende band tegen jezelf zegt. Iedereen heeft last van deze stemmetjes, maar het verschil zit hem in hoe iemand ermee omgaat. Ook hier is het belangrijk om je bewust te worden van wat je allemaal tegen jezelf zegt. Daarna is het belangrijk om het vooral niet te serieus te nemen. Dik het wat aan in je hoofd, kijk er van een afstandje naar en lach dan om de hele situatie. Praat erover met de mensen om je heen. En leer om je gedachtes wat minder te volgen. Merk het op als zo’n stemmetje weer opleeft maar ga er niet in mee en probeer er niet naar te handelen.”

Tip 4: Je kwetsbaar voelen is oké

Als laatste tip is het belangrijk dat je onthoudt dat krachtig zijn niet betekent dat je nooit meer kwetsbaar, onzeker of verdrietig mag zijn. Je kunt je heel krachtig voelen en toch verdrietig zijn. Het is een illusie dat je alleen maar gelukkig moet zijn, want ook angst en boosheid zijn onderdelen die horen bij het leven. Wie heeft bedacht dat bijvoorbeeld angst iets slechts is en niet bij een krachtig leven hoort? Als jij oké bent met wie jij bent, met al je dromen en idealen maar ook al je angsten en onzekerheden, dan ben je pas echt krachtig. Vraag jezelf ook af wat ‘er krachtig uitzien’ nou echt betekent?