10 tips om jezelf te herpakken na een afwijzing voor een sollicitatie

Een afwijzing na een sollicitatie, het overkomt ons allemaal wel eens. Toch blijft het vervelend wanneer je jezelf van je beste kant laat zien en je na afloop hoort dat je het toch niet bent geworden. Ondanks dat het normaal is om ervan te balen, kun je van een afwijzing veel leren en groeien. Hier lees je enkele tips voor het omgaan met een afwijzing!

Tip 1: Blijf professioneel

Reageer op een kalme en professionele manier. Het is niet gek om verdrietig te worden van een afwijzing, maar het is goed om te laten zien dat je sportief met een teleurstelling om kunt gaan. Laat de afwijzing daarom bezinken en reageer niet te emotioneel.

Tip 2: Vraag om feedback

Stel alle vragen die je hebt, uiteraard op een vriendelijke en respectvolle manier. Probeer te achterhalen waarom je niet bent aangenomen. Wellicht heeft de andere partij nuttige tips voor je die je mee kunt nemen naar je volgende sollicitatiegesprek. Sta hierbij open voor kritiek, het is niet erg als je een fout maakt.

Tip 3: Neem het niet persoonlijk

Wanneer je wordt afgewezen, kan het lastig zijn op dit niet persoonlijk op te vatten. Bedenk je in dit geval dat er een hoop factoren zijn die meewegen bij een sollicitatie, zoals concurrentie. Op sommige factoren heb je weinig tot geen invloed, dus trek het je niet persoonlijk aan.

Tip 4: Zorg goed voor jezelf en zoek steun bij je naasten

Een afwijzing kan je zelfvertrouwen soms een deuk geven. Dit is heel menselijk en het kan wat tijd kosten voordat je hernieuwde moed en motivatie hebt gevonden. Zorg daarom goed voor jezelf na een afwijzing! Besteed tijd aan je favoriete hobby’s, zorg dat je voldoende beweegt en spendeer tijd met familie en vrienden. Zo geef je jezelf de kans om je lege batterij weer op te laden en motivatie op te bouwen.

Tip 5: Blijf positief en geloof in jezelf

Het voelt misschien niet zo, maar een afwijzing is geen ramp. Het betekent slechts dat je niet de beste match was voor deze specifieke functie of organisatie. Zie dit als een leermoment! Geloof in jezelf en jouw capaciteiten en blijf optimistisch. Door actief iets te doen met de feedback die je ontvangt na een afwijzing, ga je de volgende sollicitatie in als een verbeterde versie van jezelf. Er komt altijd een nieuwe kans en wie weet vind je na deze afwijzing een baan die perfect bij je past.

Tip 6: Vier de kleine successen

Aangezien het lastig is om je niet uit het veld te laten slaan na een afwijzing, kun je je het best focussen op de kleine successen. Heb je een hele goede motivatiebrief geschreven? Of misschien je cv een make-over gegeven? Daar mag je best trots op zijn! Daarnaast helpt het om je bewust te zijn van te complimenten die je wél ontvangt. Als je te horen krijgt dat de organisatie je niet de beste match vindt, maar je wel een enthousiaste en professionele kandidaat vond, weet je in ieder geval ook wat je goed doet.

Tip 7: Houd je doel voor ogen

Een afwijzing is misschien een obstakel, maar meer ook niet. Daarom is het belangrijk om je doel voor ogen te houden en een afwijzing te zien als een tijdelijke drempel op de weg naar jouw droombaan. Onthoud waarom je solliciteert en wat je ermee wilt bereiken. Het vinden van je droombaan en daarmee werkgeluk heeft soms ook een portie geduld nodig.

Tip 8: Blijf solliciteren

Het is een cliché, maar wel waar: een van de beste manieren om je ‘flow’ te behouden, is door een routine te creëren en je daaraan te houden. Je vergroot je kans op succes aanzienlijk wanneer je doorgaat waar je mee bezig was en je je niet uit het veld laat slaan. Natuurlijk is dit makkelijker gezegd dan gedaan, maar het blijkt vaak dat de aanhouder wint!

Tip 9: Houd het contact warm

Behoud het contact met een organisatie waar je je fijn bij voelde, ook als je bent afgewezen. Bedank bijvoorbeeld de organisatie voor het gesprek en benadruk vriendelijk dat je nog steeds geïnteresseerd bent als er ooit een functie vrijkomt waar je beter bij past. Zo laat je zien dat je professioneel om kunt gaan met een afwijzing en je geen wrok koestert. Wellicht contacteren ze je wanneer een functie vrijkomt die perfect bij jouw profiel past.

Tip 10: Vergeet niet te lachen

Hoe lastig het ook is, probeer er af en toe ook de humor van in te zien. Wanneer je er weer om kunt lachen, wordt het makkelijker om te verwerken en behoud je je optimisme.