De 10 tips om van 2017 jouw jaar te maken

1. Maak keuzes vanuit bezieling

Vaak is een besluit nemen lastig, omdat we niet helder hebben wat we willen of wat we belangrijk vinden. Daardoor stellen we onze keuzes uit. We zetten onszelf op de automatische piloot en in plaats van even afstand te nemen om een juiste afweging te maken, gaan we door met wat we aan het doen zijn.

Om van 2017 jouw jaar te maken, is het van belang dat je het gemakkelijker maakt om de juiste keuzes te maken. Want hoe meer bewuste keuzes je maakt, hoe helderder je leven en je werk worden.

Om de juiste keuze te kunnen maken, moet je wel weten wat je belangrijk vindt, waarvoor je kiest. Het gaat erom dat je duidelijk krijgt wat je wilt, wat je drijft. De sleutel hiervoor is: weten wat je bezielt. Je krijgt helder wat je bezielt door deze vier vragen te beantwoorden:

Wat vind ik belangrijk? (waarden)
Waarvoor wil jij als mens staan? Wat vind je belangrijk? Voorbeelden van waarden zijn integriteit, plezier, betrokkenheid, rechtvaardigheid, liefde, gezondheid, creativiteit en vrijheid.

Wat wil ik bereiken? (missie)
Een heldere missie zorgt ervoor dat je een duidelijke koers kunt varen en dat je de lange termijn in de gaten blijft houden. Missies hoeven ook helemaal niet ingewikkeld te zijn, de kracht zit juist in de eenvoud. Voorbeelden van persoonlijke missies zijn: ‘ik geef leiding vanuit respect, integriteit en openheid’, ‘ik ondersteun mensen volledig in het ontwikkelen van hun talenten’, ‘ik leef ontspannen in het hier en nu’, ‘ik draag bij aan een duurzame samenleving’.
Hoe ziet dat er concreet uit? (doelen)
Om je missie concreet te maken, zet je ‘m vervolgens om in doelen. Wat zou je willen bereiken op het gebied van werk, gezondheid, financiën, relaties en persoonlijke ontwikkeling? Welke tussendoelen kun je hiervoor formuleren? Deel je doelen met je omgeving om de kans op slagen te verhogen en vier het wanneer je ze hebt behaald.

Wat ga ik vervolgens doen (activiteiten)
De laatste stap om helder te krijgen wat je bezielt, is door het plannen van activiteiten. Als je jezelf bijvoorbeeld als doel hebt gesteld om ‘een goede spreker te worden’ en je als tussendoel hebt om binnen drie maanden de basisvaardigheden voor het geven van een boeiende presentatie te kennen, kun je bijvoorbeeld denken aan het volgen van een presentatiecursus of het bekijken van populaire TED Talks.

2. Visualiseer wat je aan het eind van 2017 hebt bereikt


Veel wetenschappelijke studies bevestigen het positieve effect van visualiseren. Met visualisatie creëer je beelden waarvan je wilt dat ze werkelijkheid worden. Hierdoor kan je makkelijker je doelen behalen. De beelden voelen als werkelijkheid, waardoor je de situatie al kent wanneer deze zich in het echt voordoet. Hierdoor voel je je zekerder en weet je precies wat je moet doen. Veel topsporters passen deze techniek met succes toe.

Wat ga je volgend jaar doen? Probeer in gedachten voor te stellen hoe je bepaalde activiteiten in 2017 aanpakt. Hoe je het woord neemt tijdens vergaderingen, hoe je verandertrajecten hebt aangepakt, hoe je verkoopgesprekken aanpakt. En vooral: hoe perfect alles zal gaan. Hoe er geboeid naar je wordt geluisterd, hoe makkelijk je uit je woorden komt, hoe eenvoudig je de order binnenhaalt..

3. Maak gebruik van positieve gewoonten en routines

De meeste succesvolle sporters, ondernemers en leiders maken gebruik van de kracht van gewoonten. Ze beginnen hun dag met een effectieve oefening die hun energie geeft, ze eten een uitgebalanceerd ontbijt en ze zorgen ervoor dat ze inspanning en ontspanning afwisselen.

Zo begint Barack Obama elke dag met fitness, visualiseert Tony Robbins (invloedrijk spreker op het gebied van leiderschap en persoonlijke ontwikkeling) hoe hij de dag wil doorbrengen en is het geheim van David Karp (oprichter van Tumblr) om meteen met het echte werk te beginnen in plaats van zijn e-mail te bekijken.

Wat wordt jouw ritueel? Wat geeft je energie voor de rest van de dag? Beschrijf dit kort en krachtig en probeer dit de eerste weken van januari uit. Je zult merken dat je hierdoor productiever wordt en dat je je energieker voelt.

4. Geloof in je eigen kwaliteiten

Om van 2017 jouw jaar te maken heb je zelfvertrouwen nodig. Letterlijk: vertrouwen in jezelf. Wanneer je zelfvertrouwen ontbreekt, wordt je kans van slagen een stuk kleiner.

Helaas zijn we er gewend aan geraakt te luisteren naar onze interne criticus. Het ‘stemmetje’ dat ons vertelt wat er allemaal mis kan gaan, welke eigenschappen we missen, waar we niet goed in zijn en wat er vooral niet mogelijk is.

De interne criticus overdrijft je tekortkomingen, vergelijkt constant met anderen, herinnert aan fouten in plaats van positieve ervaringen en verdiensten, denkt dat hij gedachten van anderen kan lezen en handelt eerder uit angst dan vanuit vertrouwen.
Iedereen heeft een interne kritische stem, maar sommigen hebben hem tot grote hoogte ontwikkeld. Hoe zit dat bij jou?

Nu is de vraag hoe we deze stoorzender kunnen uitschakelen, zodat we er niet langer last van hebben. Dit kunnen we vooral doen door alert te zijn op de situaties waarin deze actief is. Het is voldoende om op te merken dat deze negatieve stem er op dat moment is, om hem vervolgens te bedanken voor zijn ‘komst’ en te vertellen dat je hem vandaag niet nodig hebt. Zwaai de gedachte als het ware uit. Dan kun je hem laten voor wat het is én overgaan tot wat je wel wilt creëren.

Door terug te denken aan eerdere momenten waarop je plan slaagde en je je doel bereikte, komt het gevoel van vertrouwen weer naar boven. Dat kan gaan om eenzelfde situatie, maar ook om een heel ander moment. Het gaat er vooral om dat je beseft dat je meer kunt dan je soms denkt, en dat je dit in het verleden hebt laten zien.

5. Toon doorzettingsvermogen: tegenslag is leergeld voor later succes

Uiteraard zullen niet alle keuzes die je volgend jaar maakt meteen de juiste zijn. Vergissingen horen erbij. Het woord ‘vergissingen’ is naar onze mening beter dan fouten; het klinkt minder veroordelend. Vergissingen zijn een vast onderdeel van je ontwikkelingsproces. Ze horen erbij. Het proces van groeien, ontwikkelen en iets nieuws leren gaat altijd met vallen en opstaan; je onderzoekt, probeert uit en kijkt wat wel en wat niet werkt. Succes komt voort uit het blijven zoeken naar oplossingen voor wat eerder niet lukte. Dus vergeef jezelf als je een vergissing maakt en stel jezelf de vraag ‘wat kan ik hiervan leren?’.

6. Wees trots op je bijdrage aan het grotere geheel

Vraag jezelf af waarom je jouw werk doet. Waar lever jij een bijdrage aan? Waarom vind je dit belangrijk? Wanneer jouw werk bijdraagt aan een hoger doel waar je achter staat, ga je met meer plezier en motivatie aan de slag. Zingeving heeft bijvoorbeeld te maken met het maatschappelijke nut van je werk. Het gaat erom dat jij het nut ziet van de resultaten van jouw werk.

7. Zorg voor een goede balans tussen inspanning en ontspanning

Om van 2017 jouw jaar te maken heb je natuurlijk veel energie nodig om je tijd goed te benutten en ervan te kunnen genieten. Hoe meer energie je hebt, hoe beter je je voelt en hoe meer je kunt realiseren. Een goede energievoorraad is dus een basisvoorwaarde.
Een van de oorzaken voor een lage energievoorraad is stress. Eigenlijk is stress een prachtig mechanisme. Op de momenten dat je het nodig hebt, zorgt je lichaam ervoor dat je klaar bent voor een topprestatie, door de adrenalinekick. Je bloeddruk stijgt, je hartslag versnelt, je spieren worden geactiveerd. De stress kan je prestaties verhogen.
Maar te veel of voortdurende stress zorgt ervoor dat je lichaam niet herstelt; het blijft steeds in een actieve en alerte staat. Op den duur kunnen hierdoor allerlei lichamelijk en psychische klachten ontstaan.
Om dit tegen te gaan, is het essentieel om hersteltijd in te lassen. Je geeft je hoofd en lichaam de tijd om bij te komen na een piekmoment. Bijvoorbeeld door een andere activiteit te doen die minder intensief is, of door even een pauze te nemen.
Door inspanning en ontspanning af te wisselen voorkom je dat je in een ‘alerte modus’ blijft hangen. De ontspanning zorgt ervoor dat je klaar bent voor een volgende piek.

8. Vergroot je zichtbaarheid

Hiermee bedoelen we niet dat je jezelf op de borst moet kloppen. Je zichtbaarheid vergroten gaat er niet om jezelf koste wat het kost onder de aandacht te brengen. Het gaat hier om een bewust en zorgvuldig proces.

Overschreeuw jezelf niet, maar laat gewoon zien waar je mee bezig bent geweest en welke bijdrage dit aan je team of organisatie heeft geleverd. Want goed werk mag gezien worden!

9. Sta open voor verandering

Openstaan voor verandering is misschien wel het moeilijkste wat er is. En tegelijkertijd het meest waardevolle, omdat het een sleutel bevat tot geluk.

Open in het leven staan betekent dat we rekening houden met het feit dat een situatie weer kan veranderen en dat we niet blijven vasthouden aan oude omstandigheden.

Het vergt moed om open te staan voor verandering en ons gevoel te volgen. Moed is onder meer de kracht om het oude en vertrouwde los te laten. Het betekent dat we uit onze comfortzone moeten komen en dat is meestal spannend. Soms blijven we daarom langer in een situatie hangen dan achteraf gezien goed voor ons was. Of we blijven iets op dezelfde manier doen, terwijl we eigenlijk al beter weten.

Openstaan voor verandering betekent ook dat we initiatief nemen en proactief zijn. Door er bijvoorbeeld voor te zorgen dat we op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in ons vakgebied of dat we nieuwe werkwijzen aanleren. Met een proactieve houding zien we veranderingen eerder aankomen, waardoor we de kans hebben om op tijd actie te ondernemen. Hiermee zijn we de verandering vaak zelfs voor.

10. Vergeet nooit te lachen!

Deze tip hoort in elk rijtje tips thuis dat gaat over persoonlijke ontwikkeling. Want of je nu meer wilt leren over communicatie of over persoonlijk leiderschap of het ontwikkelen van je talent: humor is onmisbaar. Als je humor gebruikt, wordt het ook makkelijker om met uitdagingen om te gaan. Je bent minder snel uit het veld geslagen en durft meer open te staan voor verandering. Je innerlijke kracht neemt toe.