Virtual Reality - Politie Eenheid Den Haag

Uitdaging

Hoe faciliteer ik nieuwe manieren van werken (via Virtual Reality)?

Door Tim Haarlemmer: Learning & Health Innovator, trainer bij ICM opleidingen & trainingen

Is er een manier om Virtual Reality (VR) in te zetten voor zowel trainingen als voor gebruik tijdens het werk? Dat is de vraag die ik probeerde te beantwoorden toen de Politie Eenheid Den Haag me vroeg om een op maat gemaakte Innovatiemanagement training in VR te geven (via een Oculus Quest). Ondanks dat ik me veel bezig houd met innovaties toets ik ze altijd aan het effect. Wat zijn nu eigenlijk de voordelen van VR ten opzichte van andere interventies?

De leerbehoefte van Politie Eenheid Den Haag

In de training van Politie Eenheid Den Haag werkten we in VR aan het opbouwen van een infrastructuur voor het managen van innovatie. Wat doe je in de ‘idee-fase’? Welke tools zet je in bij de ‘experiment-fase’? Wat houd je bij in je ‘innovatie governance-kantoor’?

Toen het innovatieproces was opgezet, maakten we het in VR mogelijk voor medewerkers om ‘echt’ door de processen en protocollen heen te lopen. Dat is heel wat anders dan ze op papier lezen. In de VR omgeving zie je alles geordend – zoals het zou moeten – en alles wat er is heb je ook nodig. Vaak leren we meer dan nodig, maar we gebruiken alleen relevante content. Als je veel wilt toepassen, dan moet de content zoveel mogelijk direct toepasbaar zijn (Burke & Hutchins, 2007, meta-analyse van 170 studies).

De VR ruimte is ook bruikbaar na de training als onboardinginstrument

Nu gebruiken we de nieuwe omgeving ook om mensen en opdrachtgevers in te werken in het ontwikkelde innovatieproces. We zorgen ervoor dat politiemedewerkers die innovatieve ideeën hebben meteen in VR meegenomen kunnen worden in het innovatieproces. Het vergroot ook de kans dat de begeleider vanuit het innovatieteam het protocol volgt zoals we dat hebben bedacht.

We hebben in VR een situatie gecreëerd waarin je leert én werkt. Je wordt in de omgeving gestimuleerd om kennis en processen toe te passen en dat werkt super goed.

Hoe VR bijdraagt aan gedragsverandering

Natuurlijk is VR gaaf om te gebruiken en vergroot het tijdelijk de motivatie van de deelnemers (bij de eerste paar keer). Nog belangrijker is dat het echt bijdraagt aan iemands gedragsverandering in het werk. Normaliter pas je tussen de 10-34% toe nog een jaar na de training (Tonhäuser & Büker, 2016, meta-analyse van 79 studies). Daar is ruimte voor verbetering dus.

VR draagt in dit geval bij aan gedragsverandering in het werk doordat deelnemers direct in een toepassingssituatie terechtkomen. Vaak worden de leersituatie en de toepassingssituatie uit elkaar getrokken. Dat kan goed zijn, maar hoe groter de afstand, hoe kleiner de kans dat iemand ook toepast wat hij leert (Sala, et al., 2019, metanalyse van N=21.968). Andersom geldt ook: hoe meer de leersituatie de toepassingssituatie is, hoe meer je toepast. In het ontwerp van interventies kun je VR goed inzetten om toepassingssituaties na te bootsen.

Het mooie aan VR is daarnaast dat het je een hele omgeving geeft die overal en altijd toegankelijk is. We zetten technologie geregeld in om toepassing te ondersteunen: maar we kunnen dus ook werken in de technologie. Het grote voordeel is dat je een collaborative workspace (of een custom made space) kunt inrichten zoals je wilt.

VR faciliteert geprotocolleerd werken

Ik werk als partner bij het ontwerp- en innovatiebureau Shoshin en (co-)ontwikkel vaak nieuwe manieren van werken met mijn klanten. De kunst is om professionals te professionaliseren om innovaties ook echt in te zetten. Professionals zijn – net als jij en ik – eigenwijs. Dat is vaak goed, maar als wat je leert echt nieuw is en je dus niet volledig kunt rusten op je oude kennis en vaardigheden, dan zijn protocollen erg nuttig.

Maar goed, protocollen staan ergens in je pc of in een kast. Als je het dan niet voorhanden hebt, doe je het toch maar op je ‘ervaringswijsheid’. Liever maak ik mensen enthousiast via technologie en zorg ik ervoor dat ze de nieuwe werkwijze overal om hen heen zien en ervaren. Zo gaat het leven en werken. Het mooie is dat veel beroepen geprotocolleerd werken en er dus gigantische potentie zit in het inzetten van VR. Zowel voor het leren van het protocol als het daadwerkelijk werken in VR!

Meer weten hierover? Of ontdekken hoe VR van nut kan zijn voor jouw team of organisatie? Neem contact op met onze Learning & Development Consultant Liza Bollen. Zij is bereikbaar via liza.bollen@icm.nl of 030 – 75 51 859.

Liza Bollen

Learning & Development Consultant Telefoon 030 75 51 859 liza.bollen@icm.nl

Onze mensen