Conflicthantering

Mensen verschillen van elkaar en in veel samenwerkingssituaties bestaan ook verschillende belangen. Conflicten liggen op de loer. Soms worden ze uit de weg gegaan, terwijl het juist beter en effectiever is om conflicten aan te pakken. Soms escaleren conflicten en lopen de emoties hoog op, met alle ongewenste gevolgen van dien voor de organisatie en voor jezelf. In de training Conflicthantering leer je hoe je op een effectieve manier met conflicten kunt omgaan. Hoe je spannende situaties goed kunt hanteren en goede resultaten behaalt, zonder de belangen van de ander uit het oog te verliezen en de relatie te verstoren. Je verbetert je relaties met anderen.

Ook online via Virtual Classroom beschikbaar

Goed nieuws: deze cursus bieden we ook volledig online aan.
Lees meer over de virtual classroom en bekijk de uitleg video.

Kies startdatum

Resultaat

 • Je hebt inzicht in conflicten, waarover ze gaan en waarom ze escaleren
 • Je bent je bewust van je persoonlijke stijl in conflicten
 • Je leert vaardigheden om conflicten effectief te hanteren
 • Je leert conflicten effectief te bespreken
 • Je leert situaties op een andere manier te beoordelen en de relatie te verbeteren
 • Je leert effectief te onderhandelen en een win-winsituatie te creëren
 • Je leert wat je kunt doen om je emoties beter te controleren
 • Je kent je persoonlijke kwaliteiten en verbeterpunten

Doelgroep

Deze training is bedoeld voor iedereen die effectiever wil leren omgaan met conflictsituaties.

Zeker weten of dit bij je past? Doe een persoonlijke intake.

Programma

 • Oorzaken van conflicten
 • Soorten conflictstijlen
 • Vaardigheden voor conflicthantering
 • Persoonlijke stijl van conflicthantering
 • Situaties op een andere manier beoordelen
 • Effectieve vragen stellen
 • Non-verbaal gedrag en verbaal gedrag
 • Het achterhalen van achterliggende belangen
 • Het controleren van emoties op effectieve wijze
 • Model en fasen van onderhandelen
 • Onderhandelen volgens de Harvard-methode
 • Praktijksituaties en -voorbeelden
 • Persoonlijk actieplan
Startdata en locaties

Studiewijze

Voorafgaand aan de training vindt er een schriftelijke, persoonlijke intake plaats. Op basis hiervan stel je je persoonlijke doelstellingen vast. In deze praktijkgerichte training worden korte theoretische inleidingen afgewisseld met praktische oefeningen met conflict- en onderhandelingssituaties. Ervaringen uit je eigen werksituatie staan hierbij centraal. Tijdens de rollenspellen word je je bewust van je kwaliteiten en verbeterpunten door confrontaties met je gedrag en gerichte feedback. Door te oefenen met mogelijk ander gedrag leer je je verbeterpunten in praktijk te brengen. Aan het eind van de training stel je een persoonlijk actieplan op.

Heb je de gehele training gevolgd, dan ontvang je het ICM-certificaat.

Studiewijze Virtual Classroom

Wanneer je deze cursus volgt in de Virtual Classroom dan geldt deze studiewijze.

Plaats & data

Benieuwd wanneer je deze cursus kunt volgen? Bekijk de eerstvolgende startdata en cursuslocaties.

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 51 opleidingen en trainingen in de categorie: Persoonlijke Effectiviteit

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.

Plaats & data

De training is van 9.30 tot 17.00 uur en omvat 2 bijeenkomsten. Tevens is deze training volledig online te volgen via de Virtual Classroom.

De training wordt verzorgd in Amsterdam, Arnhem, Breda, Eindhoven, Groningen, Online Virtual Classroom, Rotterdam, Utrecht en Zwolle.

Maximale groepsgrootte: 12 personen.

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 51 opleidingen en trainingen in de categorie: Persoonlijke Effectiviteit

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.

Investering

De investering bedraagt € 1.295,-.

Dit bedrag is excl. € 37,50 per dag voor het dagarrangement of € 10,- per avond voor het avondarrangement. Voor online bijeenkomsten rekenen we geen arrangementskosten. De totale investering is excl. btw. Vrijstelling van btw is mogelijk. Je betaalt in dat geval 10% bovenop de investeringsprijs. Meer informatie.

De factuur van deze cursus wordt na de eerste bijeenkomst verstuurd. Wil je de factuur eerder ontvangen? Je kunt dit aangeven in het opmerkingenveld bij jouw inschrijving.

Persoonlijk advies

Onze adviseurs helpen je graag met persoonlijk advies, bijvoorbeeld over welke opleiding of training het beste bij jouw doelstellingen past. Ook voor praktische vragen kun je terecht bij onze afdeling advies.

Onze afdeling advies is te bereiken van 08:30 - 17:30 uur op telefoonnummer

030 - 29 19 888

Bel mij terug

Wil je liever door ons gebeld worden op een geschikter moment, laat dan hier je gegevens achter.

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 51 opleidingen en trainingen in de categorie: Persoonlijke Effectiviteit

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.

Ervaringen

 • Maurice Kassing

  15-12-2016
  Inspirerende en verhelderende training, waarbij je vooral gedragstijlen leert herkennen en mee om leert gaan. Begrip voor elkaars stijl en vooral het hoe en waarom er achter, maakt dat je een betere manier van conflicthantering toepast!
 • janneke sier

  03-12-2015
  Goed, mevrouw Posner kwam rustig over en had veel ervaring om te delen. De praktische tips zijn handig en de rollenspellen hielpen goed bij het oefenen van de conflictsituaties. In enkele situaties was echter de conclusie om 'niet bang te zijn en het gewoon te doen' en dat vond ik dan wel weer erg makkelijk, dat kan iedereen wel bedenken. Maar dat is misschien een beetje conflict-eigen.
 • Mahassine Zentari

  03-11-2015
  Ik vond het een hele goede informatieve cursus. Ik vond zelf 2 dagen net te weinig om alle stappen door te nemen die toepassing hebben bij een conflicthantering.Ik snakte naar meer. Zat in een hele goede team maar dat komt voornamelijk door Bonnie die de groep samen heeft gebracht. Eerste rol was gelijk presenteren over een andere cursist wat heel goed was. Rollenspel dat meerdere keren werd gedaan. Zo had je ook ervaringen van andere opgedaan.Cursus heeft mij veel inzicht gegeven over hoe ik zaken beste kan aanpakken (gaat niet altijd perfect) maar ik hou er wel rekening mee. Niveau van de cursus was heel goed. wat ik fijn vond aan Bonnie is dat ze naar de groep ging luisteren en haar planning daarop had gewijzigd hoe ze de training zou geven. Locatie was top! Was zeer tevreden!!!
 • Dian Versteeg

  28-07-2015
  De cursus was zeer geslaagd en een absolute aanrader.
  Een uitstekende trainer, die aan de hand van veel praktijkvoorbeelden van de cursisten handvatten geeft voor het uitvoeren van een conflictgesprek.
  Deze cursus is direct toepasbaar in de praktijk en geeft je bij menig gesprek een andere blik.
 • Danielle van Essen

  03-03-2015
  Zeer leerzame training met goede praktijkvoorbeelden, een trainer die alle deelnemers goed kon 'lezen' en bruikbare oefeningen voor in de praktijk. Locatie in Rotterdam was prima, maar ik heb betere locaties meegemaakt
 • Gert Lammers

  19-11-2014
  Veel persoonlijk contact en kleine groep. Goede trainer met de juiste handvaten om het in de praktijk te brengen.
 • Agnes Kimmel

  04-11-2014
  Niet de deelnemers maar de trainer had wel beetje last van het feit dat we met een halve groep waren. 6 ipv 12 deelnemers.
  Ik zou zeggen, durf ook een keer de doorgang van een training uit te stellen tot er wel een volwaardige groep is
 • Wendy de Jong

  24-06-2014
  Ik vond het een zeer inspirerende en informatieve training. Ik ben zeker met een aantal nieuwe inzichten naar huis gegaan. Ik vond de trainer erg goed en ook de lunch was prima verzorgd.
 • anonymous

  20-06-2014
  Uitstekende training waarin naast je coachingsvaardigheden ook veel zelf reflectie hebt. Veel praktijk oefeningen waardoor je direct hands-on in het diepe gaat. Uitstekende begeleiding van de de trainer Lars Ratering. Top!
 • Vera Schouten

  09-04-2014
  Ik vond de cursus conflict hantering een eye-opener. Ik heb een aantal handvatten gekregen om met conflicten (ook van derden) om te leren gaan. De trainer, die ook sprak vanuit eigen ervaringen, had een inspirerende rol op de medecursisten. Kortom een goede cursus op een goede locatie met een goede trainer.
  Vera Schouten
 • anonymous

  02-04-2014
  Erg leerzame cursus. Uitstekende docent die een aantal praktijkvoorbeelden gebruikte in de les. De locatie in Utrecht was goed. Conflicthantering heeft vaak alles te maken met communicatie, voor personen die al eens een uitgebreide communicatie cursus hebben gevolgd zal een aantal onderwerpen niet onbekend zijn. Deze cursus via ICM is zeker aan te raden voor iedereen die wel eens te maken heeft met een conflict op het werk of prive.
 • Matthijs Hagedoorn

  04-11-2013
  Zeer goede en nuttige training die ertoe bijdraagd dat je met handige tips direct aan de slag kan met resultaat !
 • anonymous

  30-10-2013
  Je leert adhoc te relativeren door een stapje terug te nemen in een situatie om even goed na te denken over je te nemen actie of te geven reactie door kennis of acht te nemen van de beweegreden van je gesprekspartner(s). Ook mede door het samenvatten van de door je gesprekspartner gegeven informatie leert je de situatie van een ander te begrijpen of onduidelijkheden te voorkomen en de situatie te relativeren.
 • anonymous

  11-07-2012
  De traning geeft een goed inzicht op hoe je het best een ander persoon kunt benaderen en kunt vragen om je doel te bereiken. De trainer had van iedere cursist het intakeformulier goed ingelezen en gebruikte deze om duidelijk te maken waar de verbeterpunten lagen. Aan het einde van de twee dagen zag ik dat er in de praktijk bij mij voordeel uit te halen viel. <br>
  Wat mij betreft een aanrader!
 • Pascal Snijders

  10-07-2012
  De training bood precies de balans tussen theorie en praktijk die ik zocht. De bekende (maar voor mij nieuwe) theorien op gebied van persoonlijkheden, onderhandelen en conflicten zijn in voldoende mate aan bod gekomen. Daarnaast zijn rollenspellen goed om het echt te proberen. De trainer adviseerde daar erg goed in.
 • Mariska Scholtens

  17-01-2012
  De lesstof heeft mij inzicht gegeven en handvatten waarmee je iets kunt. De sfeer was veilig en open waardoor de gevoelsmatige en menselijke kant van conflicten gedeeld konden worden. Samen en met behulp van de stof een strategie voor een moeilijke situatie bedenken was erg steunend en prettig. Hierdoor is het mij gelukt om een stressvolle situatie te veranderen.
 • anonymous

  04-03-2011
  goede bereikbaarheid, goedelocatie,voorzieningen<br>deskundige kordate trainer met oog voor detail en persoonlijke aandacht waar mogelijk, zonder voortgang te belemmeren.
 • anonymous

  19-07-2010
  De cursus was helder en bevatte voldoende informatie om vervolgens in de praktijk mee aan de slag te gaan. Na afloop heb je duidelijke tools in handen om toe te passen in \\\'conflicten\\\'.
 • Irma van der Linde

  12-01-2010
  Ik heb veel aan de training gehad en zal dit ook zeker in de praktijk gaan toepassen. Wilde graag weten hoe ik na een conflict om moest gaan met de gevoelens die ik dan had. Tijdens het conflict blijf ik rustig, maar als die persoon dan wegloopt kan ik best boos worden. <br>Wij hadden een leuke groep. De trainer/docent heeft een leuke en leerzame training gegeven.
 • anonymous

  05-01-2010
  Samen met een collega deze training gevolgd om meer inzicht te krijgen in de mechanismen van conflicten. De samenstelling van de groep was zeer divers en vooral gericht op interne conflicten. Er waren een aantal nuttige oefeningen en de leiding was in handen van een ervaren cursusleider. Wij hebben deze training als nuttig ervaren. <br><br>
  De Regardz locatie in Utrecht was niet ideaal om met de auto te bereiken. Op zich voldeed de locatie wel goed en de lunch was eveneens goed georganiseerd en met voldoende variëiteit.
 • Cornelia

  29-10-2009
  De cursus bestond uit twee dagen, waarin zowel aandacht werd besteed aan de theorie als aan de praktijk. Er was daarbij veel ruimte om eigen cases en ervaringen te delen en in rollenspellen verder te leren.
 • Laura van den Ouden

  08-07-2009
  Ik heb veel gehad aan deze training. Het gaf me inzicht in mijn eigen gedrag en er was veel tijd om te oefenen om beter om te gaan met conflicten. <br><br>
  Ik vond het erg fijn om de herkenbare situaties te delen met de andere cursisten en elkaar te zien groeien tijdens de trainingsdagen.<br><br>

  Ook complimenten voor de trainster: zij maakte een echte groep van ons en stimuleerde ons om elkaar te vertellen wat we konden verbeteren. <br><br>
  Ik merk het nut van de training nu nog, omdat het op een paar punten echt goed geland is wat ik beter kan doen!
 • Corné Joziasse

  Een praktische cursus. Ik heb in mijn werk veel te maken met tegengestelde belangen. Dit kan er heftig aan toe gaan. Als terreinbeheerder wordt van mij verwacht een gulden middenweg te kiezen. Met de cursus conflicthantering het ik tools gekregen hoe dit te doen.

 • F.J. van der Heijden

  De cursus conflicthantering leert je om conflicten op een andere manier te benaderen zonder alles ineens heel anders te doen. Je krijgt vooral een aantal zeer praktische handvatten. Ook is er tijdens de cursus volop ruimte om praktijksituaties van de cursisten te behandelen. Dit alles gebeurt in een relaxte ongedwongen sfeer.

 • Diny

  Leerzame cursus waarin je niet alleen met de ander, maar zeker ook met jezelf aan de slag gaat. Door de rollenspellen worden het actieve lessen waar je veel van leert. De docent weet goed om te gaan met wat er in de groep leeft.

 • Thijs

  Leuke cursus met goede praktisch toepasbare cases. Waardevolle ervaring!

 • Jan Sangers

  De traning geeft een goed inzicht op hoe je het best een ander persoon kunt benaderen en kunt vragen om je doel te bereiken. De trainer had van iedere cursist het intakeformulier goed ingelezen en gebruikte deze om duidelijk te maken waar de verbeterpunten lagen. Aan het einde van de twee dagen zag ik dat er in de praktijk bij mij voordeel uit te halen viel. Wat mij betreft een aanrader.

 • Pascal Snijders

  De training bood precies de balans tussen theorie en praktijk die ik zocht. De bekende (maar voor mij nieuwe) theorieën op het gebied van persoonlijkheden, onderhandelen en conflicten zijn in voldoende mate aan bod gekomen. Daarnaast zijn rollenspellen goed om het echt te proberen. De trainer adviseerde daar erg goed in.

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 51 opleidingen en trainingen in de categorie: Persoonlijke Effectiviteit

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.