Effectief Communiceren

Je communiceert gedurende de gehele dag. Soms verloopt dit helemaal naar wens, maar er zijn ook gesprekken en momenten die moeizamer verlopen. Tijdens deze waardevolle training krijg je meer inzicht in je eigen communicatiestijl en in die van anderen. Onder leiding van een professionele trainer leer je zo communiceren dat je je doelen op een prettige en effectieve manier behaalt. Met deze training vergroot je je invloed en bereik je meer resultaat, zowel zakelijk als privé. Je brengt je communicatiekwaliteiten naar een hoger niveau.

Resultaat

 • Je leert op effectieve wijze te communiceren en je boodschap over te brengen
 • Je leert situaties beter waarnemen en inschatten
 • Je kent de sterkten en valkuilen van je communicatiestijl en vergroot je persoonlijke uitstraling
 • Je kunt respectvol feedback geven en ontvangen
 • Je leert om te gaan met lastige situaties en weerstand
 • Je bent in staat je ideeën beter over te brengen en vergroot je invloed in de samenwerking met anderen

Doelgroep

Iedereen die zijn of haar communicatie wil verbeteren.

Zeker weten of dit bij je past? Doe een persoonlijke intake.

Programma

 • Effectief waarnemen en communiceren
 • Niveaus van communicatie: je persoonlijke stijl en die van anderen
 • Verbale versus non-verbale communicatie
 • Actief en empathisch luisteren
 • Effectief beïnvloeden
 • Roos van Leary
 • Techniek van vragen stellen
 • Feedback geven en ontvangen
 • Omgaan met weerstand
 • Effectief gebruiken van verschillende communicatiestijlen en -patronen
 • Praktijksituaties en -voorbeelden
 • Persoonlijk actieplan
Startdata en locaties

Studiewijze

Voorafgaand aan de training vul je een schriftelijke intake in. Hierin breng je je leerdoelen in kaart. Onder leiding van een ervaren communicatietrainer wissel je ervaringen uit en wordt gewerkt met individuele opdrachten en groepsopdrachten. De opdrachten worden scherp geanalyseerd en nabesproken.

Door individuele feedback krijg je inzicht in de manier waarop je communiceert, de invloed hiervan op anderen en je persoonlijke verbeterpunten. Aan het eind van de training schrijf je een persoonlijk actieplan, waarin staat hoe en wanneer je het geleerde gaat toepassen.

Heb je de gehele training gevolgd, dan ontvang je het ICM-certificaat.

Plaats & Data

Benieuwd wanneer je deze cursus kunt volgen? Bekijk de eerstvolgende startdata en cursuslocaties.

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 22 opleidingen en trainingen in de categorie: Communicatievaardigheden.

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.

Plaats & data

De training wordt verzorgd in Alkmaar, Amsterdam, Apeldoorn, Arnhem, Breda, Den Bosch, Den Haag, Eindhoven, Enschede, Groningen, Heerenveen, Maastricht, Roermond, Rotterdam, Utrecht en Zwolle.

Maximale groepsgrootte: 12 personen.

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 22 opleidingen en trainingen in de categorie: Communicatievaardigheden.

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.

Investering

De investering bedraagt € 995,-.

Dit bedrag is excl. € 37,50 per dag voor het dagarrangement. De totale investering is excl. btw. Vrijstelling van btw is mogelijk. Je betaalt in dat geval 10% bovenop de investeringsprijs. Meer informatie.

De factuur van deze cursus wordt na de eerste bijeenkomst verstuurd. Wil je de factuur eerder ontvangen? Je kunt dit aangeven in het opmerkingenveld bij jouw inschrijving.

Persoonlijk advies

Onze adviseurs helpen je graag met persoonlijk advies, bijvoorbeeld over welke opleiding of training het beste bij jouw doelstellingen past. Ook voor praktische vragen kun je terecht bij onze afdeling advies.

Onze afdeling advies is te bereiken van 08:30 - 17:30 uur op telefoonnummer:

030 - 29 19 888

Bel mij terug

Wil je liever door ons gebeld worden op een geschikter moment, laat dan hier je gegevens achter.

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 22 opleidingen en trainingen in de categorie: Communicatievaardigheden.

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.

Ervaringen

 • Roodvoets

  04-12-2018
  Een hele fijne training van een inspirerende trainer. Alles mag, niks moet. Ik kon me erg vinden in alle praktijkvoorbeelden waardoor ik het ook meteen in mijn eigen situaties kon toepassen. De training was erg persoonlijk, iedereen kon zijn/haar eigen situaties bespreken. Ook na de training heeft de trainer de moeite genomen om een aantal boektitels toe te sturen voor verdere ontwikkeling, top! Alle faciliteiten waren goed geregeld, van voorbereiding tot en met na de training.
 • Anoniem

  29-11-2018
  De training effectief communiceren gevolgd. Onze trainer en coach was Marline Tjeenk Willink. Ik heb in de 2 daagse training veel geleerd en overwonnen. Marline heeft de training heel mooi afgestemd op de groep, waardoor ook echt aan bod kwam waar wij behoefde aan hadden. Het was ook interactief, wat ik ook als prettig heb ervaren. Marline wist ook zeker waar ze het over had en heeft (volgens mij) echt met passie deze training gegeven. Het verkregen materiaal was duidelijk, goed en voldoende. De locatie (Hamsphire hotel Groningen) was een prettige locatie.
 • Petra van Essen

  29-11-2018
  Trainer Arnie Mensink: (H)eerlijk oprecht en enthousiast in zijn vak.
  Inhoud van de training effectief communiceren: Ik heb belangrijke tips meegekregen die ik zeker in de praktijk ga oefenen en uitvoeren.
 • Alie Bunschoten

  29-11-2018
  Een goede training, je krijgt veel handvaten. wat ik heel fijn vond was dat we een kleine groep hadden en veel praktijk oefeningen deden. Ik had dan ook een hele goede docent aan Mw. Tjeenk Willink
 • Ron van Lith

  27-11-2018
  Goede en duidelijke curcus effectieve communicatie training, welk voorbeelden uit de praktijk bedrijfssituatie behandeld van de curcisten.

  Duidelijke dagelijkse herkenbare situaties als voorbeelden.
  Een cursus waar je dingen uit leer uit de praktijk ipv uit het boek.
 • Kevin Gloudemans

  02-11-2018
  Goede training gehad met een gezonde balans tussen praktijk en theorie. Er worden meerdere voorbeelden aangehaald die gemakkelijk in het werkveld kunnen worden toegepast, wat ik als prettig heb ervaren.
  Verder was de trainer duidelijk en naam rustig de tijd voor iedere deelnemer.
  De locatie in Utrecht was goed bereikbaar en het was prima geregeld qua faciliteiten.
 • Bryan Diender

  23-10-2018
  In september 2018 deed ik mee aan de ICM-cursus Effectief Communiceren. Ik had mezelf ingeschreven voor deze cursus om extra handvatten te krijgen voor het verbeteren van mijn dagelijkse communicatie en interactie met collega’s op de werkvloer.
  De cursus werd geleid door de trainer Arnie Mensink. Over hem ben ik erg tevreden. Wat ik fijn vond was de manier waarop hij de theorie kon uitleggen en de rollenspellen had begeleid. Tijdens de lesonderdelen van de cursus was er genoeg ruimte om voorbeelden uit mijn eigen werksituatie aan te dragen en te bespreken.
  In het algemeen ben ik erg tevreden over de gang van zaken bij ICM, de trainers, digitale leeromgeving en voorbereiding van de cursus.
 • Peter Pasker

  16-10-2018
  Ervaring, geduld, rust en vertrouwd. De training wordt met passie voor communiceren gehouden. De uitleg is uitmuntend en verder gaat Arnie doelgericht te werk. Hij luisterd naar de groep die hij op dat moment heeft en gaat meer op detail in waar de groep dat nodig heeft.
 • Sylvia Bakker

  06-10-2018
  De 2 daagse opleiding Effectief Communiceren was leerzaam en interactief.
  Er is voldoende ruimte om jouw eigen aandachtspunten aan te geven en te oefenen door middel van rollenspellen.
  Door de stimulerende houding van de cursusleidster werd hier door de groep actief en met plezier aan deelgenomen.
  Een stukje zelfstudie voorafgaand aan de opleiding was bovendien erg leuk om te doen.
 • Willeke Van Wijk

  13-09-2018
  Beste ,
  Het was een perfecte cursus. Locatie, lerares, lesstof en de lunch was geheel perfect. Veel praktijk met je klasgenoten wat heel leerzaam was, en goede lesstof van Joke. Zij weet zo veel van communicatie?
  Al met al: ik Heb veel geleerd en zou graag die gratis training willen winnen zodat ik een vervolg cursus kan doen. Bij CMI uiteraard.
  Mvg, Willeke van Wijk
 • Zijlstra

  05-12-2017
  Praktische cursus die je echt helpt om in de dagelijkse praktijk beter te luisteren naar anderen en je communicatie met anderen te verbeteren. De uitleg was voor iedereen begrijpelijk. Door te oefenen met elkaar wordt de theorie logisch en onthoud je deze goed. Een cursus waar iedereen iets aan heeft, in verschillende situaties, op meerdere niveaus en voor diverse organisaties!
 • Eline Jeursen

  01-12-2017
  De inhoud van de training was zoals ik gehoopt had. de trainer was heel goed: kennis van zaken, scherp, humor, praktijkvoorbeelden. Heb me geen moment verveeld.
  Locatie was goed, vlakbij station, heel handig. Catering was ook prima.
 • Mieke Cornelissen

  29-11-2017
  Ik heb door deze cursus nu meer inzicht en handvaten gekregen, waarmee ik aan de slag kan.
  De cursusleider heeft mij tevens ontzettend geïnspireerd op de manier waarop de cursus gegeven werd en hij de aandacht van eenieder wist te behouden een hele dag lang.
 • Wilma Puper

  29-11-2017
  Informatievoorziening vooraf over inhoud, data en locatie was goed, servicegericht: ik werd zelfs gebeld door Femke dat de cursus op de locatie die ik wilde snel volliep.

  Prima locatie in Arnhem, makkelijk bereikbaar met OV, uitstekende catering.

  Trainer was bijzonder goed. Er waren veel verschillende behoeften/leerdoelen, maar zij slaagde erin dat allemaal aan de orde te laten komen, iedereen kwam aan bod, mensen die het hoogste woord hebben, maar ook de wat stillere mensen, veel theorie behandeld, maar ook heel veel geoefend, waardoor het geleerde beter beklijft. Heel afwisselende les- en oefenvormen.
 • Michiel Duinmaijer

  23-11-2017
  Interessante en gevarieerde training met bruikbare en praktijkgerichte lesstof. Veel informatie in korte tijd, wat zowel positieve als negatieve kanten heeft. Deskundige en inspirerende trainer, prima locatie, over het algemeen geen enkele reden tot klagen. De leren.icm site kan wel nog iets overzichtelijker gemaakt worden; nu hadden bijvoorbeeld meerdere mede-cursisten de voorbereidende video's over het hoofd gezien.
 • Miriam Simons

  23-11-2017
  Goede en leerzame training met duidelijke voorbeelden. Ondanks dat we een leuke groep hadden met diverse leerlingen was het voor ieder goed te volgen. De locatie was prima verzorgd. John is een plezierige en deskundige trainer die de cursus met veel enthousiasme weet te brengen.
 • Hedy Gerards-Meijboom

  23-11-2017
  De training voldeed aan ieders behoefte. De inhoud was reeds meerdere malen aan mij voorbij gekomen in verscheidene management opleidingen. Echter de trainer heeft mij toch zeer weten te inspireren zodat het twee hele fijne cursusdagen waren. Er werd goed op persoonlijke situaties ingespeeld. Door een uitgebreid voorstellingsrondje n.a.v. de intake formulieren werd direct de theorie erbij gehaald met de mededeling: Houd dit vast, we komen er op terug! Dat gebeurde ook. Hierdoor wisten we in korte tijd toch e.e.a. van elkaar. Dit gaf een verbondenheid binnen de groep. Voor mij was het zoals gezegd een herhaling, maar een zeer nuttige opfrissing van de theorie van effectief communiceren.
 • beekman

  18-11-2017
  Opleider Juske Bakx van ICM wist met haar ruime ervaring op het gebied van communiceren de cursus stof op een hele goede manier over te brengen. Door de cursisten uit te dagen buiten hun comfortzone te treden ontstond een dieper inzicht in je eigen communicatie en die van anderen.
  Ze geeft op een hele natuurlijke manier les en er is een goede balans tussen theorie en praktijk.
  het geleverde cursus materiaal van ICM en de toevoegingen van Juske kunnen goed dienen als naslag werk voor als over een tijd de "stof" wat is weg gezakt.
  Ik zal deze cursus van ICM zeker aanraden aan anderen.
 • Rosita Adam

  08-11-2017
  De thoerie werd goed duidelijk verteld, ook met humor waardoor je het beter kunt onthouden.In kleine groepjes hebben we bepaalde situaties nagespeeld. Wat ik ook heel goed vond was dat je voor jezelf doelen moest bedenken.
 • Gert van de Pol

  03-11-2017
  Prima training om te ontdekken waar er kansen liggen om de communicatie te kunnen verbeteren, welke valkuilen er zijn. Goede mix tussen praktijkoefeningen en theoretische onderbouwing. Bovendien een prachtige locatie (Keizerskroon Apeldoorn) met prima voorzieningen.
 • Remco van der Eijk

  03-10-2017
  Erg leerzame training met veel praktijkvoorbeelden en oefeningen. Dankzij deze cursus heb ik inzichten gekregen die ik toe kan passen in de praktijk. De trainster was heel professioneel en door een persoonlijke benadering kwamen er onderwerpen en tips aan bod waar je echt wat aan hebt.
 • Tamara Krikke

  01-03-2017
  Ik ben als eerste zeer te vrede over ICM, voldoen en duidelijke informatie. Locatie en leermiddelen waren prima verzorgd.
  De Training was goed opgebouwd en alle deelnemers, ieder met zijn/haar eigen leerdoel, kwamen aan bod. Een zeer kundige trainer die met zijn ervaring, professionaliteit maar vooral de nodige dosis humor elke deelnemer wist te motiveren en activeren wat zorgde voor een ieder dat het een geslaagde training is geweest.Het geleerde is zeer bruikbaar en bied perspectief voor je toekomst.
 • Bianca Bogaers

  09-02-2017
  Over communicatie valt altijd wat te leren. We doen het de hele dag. Ik heb een aantal trainingen bij ICM gevolgd over dit onderwerp en iedere keer weer is het vernieuwend, verhelderend en goed verzorgd. De locaties zijn goed bereikbaar met de auto of OV, het lesmateriaal en de trainers zijn top. Ik kijk uit naar de volgende cursus!
 • Ralph Heer

  12-12-2016
  Het was een zeer interessante cursus met goede documentatie. De cursusleider was echt vanuit het veld die alles goed benaderde en goed wist hoe iedereen in de cursus zat en ook goed hielp. Al met al een top cursus waar je echt wat aan had en zeker veel handvaten meekreeg en wat mee kon doen. Je kon de leerstof goed in praktijk brengen.
 • Monique Heijlaerts

  09-12-2016
  Ik heb de training als bijzonder inspirerend ervaren.Ik heb inmiddels de training toegepast in de praktijk en gemerkt dat het voor mij goed werkt.De manier waarop de training gegeven werd was erg prettig.Ontspannen maar toch diep op de onderwerpen ingaand.
 • Mariska Starrenburg

  08-12-2016
  De training was goed van opbouw en afwisseling theorie/praktijk. De docent gaf goed les en wist iedereen er op een goede manier bij te betrekken met ook leuke voorbeelden. Een geslaagde training en zeker een aanrader!
 • Nicole Huyser, MSc.

  07-12-2016
  De theorie toegepast op ervaringen uit de praktijk. Hierdoor blijft de stof beter hangen en gaat het meer leven. De trainer betrok iedereen bij de cursus en er hing een goede sfeer. De locatie was ook goed, met gratis parkeren en een lekkere lunch.
 • Els van Zuidland

  07-12-2016
  Elke cursist oefende aan zijn eigen leerdoel(en), zeer knap hoe de trainster ieder individueel, in de groep, op een hoger niveau bracht!!! Je leerde echt waar je tegenaan liep en ze hielp met een persoonlijke aanpak, passend bij ons als individu!
  Enkele medecursisten moesten deze cursus van hun baas volgen, maar gingen enthousiast en gemotiveerd naar huis! In de 2 dagen kreeg de trainster het voor elkaar dat je zelfs een band met de groep voelde!
  Ook de 'nazorg' was buitengewoon! Je kreeg nog een persoonlijke mail van de trainster waarin ze polste hoe de lesstof op de werkvloer toegepast werd.

  Vol lof en écht aan te bevelen!!!
 • Erwin Van Hooff

  28-11-2016
  Erg fijne en persoonlijke manier van training geven. Heel veel van opgestoken.
  Veel theorie in praktijkvormen kunnen oefenen.
  Ook de faciliteiten waren in Breda prima op orde, en makkelijk bereikbaar.
  Bij eventuele andere opleidingen zal ik eerst bij ICM kijken.
 • Tilja van der Haag

  01-11-2016
  Het feit dat er voldoende ruimte was voor de inbreng van de cursisten maakt dat voor mij deze cursus aansloot bij mijn behoefte. De locatie, de inspirerende wijze waarop de trainer de inhoud presenteerde heb ik als zeer prettig ervaren en geeft mij ondersteuning in mijn verdere carriere.
 • Kampen

  15-08-2016
  Goede training (op goede locatie) die stukjes theorie en praktijk in een logische volgorde zet. Veel dingen worden aangestipt, het meeste word vanaf het begin uitgelegd (geen voorkennis nodig) tegelijkertijd kan ik me voorstellen dat als je zelf veel kennis/ervaring met het onderwerp hebt deze cursus niet diep genoeg gaat, maar voor mij was het prima :-)
 • Rob Van der Hout

  16-11-2015
  Praktische training met goede mix tussen theorie en praktijk. Aandacht voor persoonlijke aandachtspunten en tips daarbij van de trainer. Ook veel geleerd van de medecursisten en verfrissende kijk op zaken gekregen. Leuke en leerzame cursus.
 • Desiree Kosters

  13-11-2015
  Leerzame training die mij heeft laten zien dat effectief communiceren geen trucje is maar ook met je eigen gedrag te maken heeft. Leuke enthousiaste coach die mensen in hun waarde laat en de mix van cursisten uit diverse beroepsgroepen heeft mij nieuwe inzichten gegeven die ik zowel in mijn werk als in prive goed kan toepassen!
 • K Curiel - de Wit

  30-10-2015
  Inhoud was heel goed, de trainer ook een leuke man die goed kan vertellen, overbrengen; inspireren. Zinnen formuleert die blijven kleven. Goede balans tussen luisteren en interactie. Nuttig naslagwerk. Goede groepsgrootte. Faciliteiten wel oke maar kan beter. Liever centraal ipv bij vliegveld, radiogeluid vanaf de gang hinderde training. Wel een goeie lunch!
 • Kiki Moes

  30-10-2015
  Ik vond het een hele interessante training op een erg persoonlijke manier gegeven door een goede lerares (haar naam ben ik helaas vergeten). Duidelijke voorbeelden en veel oefeningen hielpen om de stof eigen te maken. Ik heb erg veel baat gehad van deze training.
 • Jos Koelewijn

  30-10-2015
  Margit heeft onze groep erg goed begeleid tijdens de training Effectief Communiceren - ondanks de zeer diverse groepssamenstelling! Tijdens de drie trainingsdagen is het haar gelukt om ons als groep te motiveren, en naar behoefte relevante kennis aan te bieden. Chapeau!
  Catering op locatie Utrecht was netjes in orde, ruim voldoende keus, heerlijk.
  Facilitering van de ruimte was iets minder. Klimaatbeheersing was met name minder goed. Daar bleek wel aan gewerkt te worden, één van de lesdagen zaten we in een ruimte waarin een proefinrichting klimaatbeheersing liep, met een ander type luchtververser/airco.
  Ik zou ICM trainingen zonder meer aanbevelen. Ik geloof dat de formule werkt waarbij trainers gemotiveerd worden zichzelf en het materiaal te verbeteren naar aanleiding van de evaluaties.
 • ing. Giovanni Karsoredjo

  21-10-2015
  Ik ben zeer tevreden over de locatie en faciliteiten. Tevens vaardigheid en deskundigheid in een korte tijd overgebracht. Dank daarvoor. Ik denk in de toekomst meer gebruik te maken van de dienst ICM.
 • Marwin Nouwens

  16-07-2015
  Door goede informatie op papier en levendige voorbeelden van de trainster uit de praktijk merk ik dat ik door deze training assertiever te heb leren communiceren op een manier die bij me past en goed voor me voelt. De locatie en de lunch waren erg goed verzorgd.
 • wilma wensveen-jordamovic

  05-01-2015
  Ik heb in november 2 dagen training Effectief Communiceren gevolgd. Het was een fijne training met veel praktijkvoorbeelden.De trainer was erg goed en zorgde dat je er veel van op stak. Het actief meedoen van trainingen vind ik zo wie zo erg positief. Het heeft mij geleerd het te oefenen in de zowel privé als zakelijk en mij iedere keer af te vragen wat is mijn doel en wat wil ik bereiken. Maar zo was er aandacht voor ieder individu en wist de trainer al snel welke voorbeelden hij bij iemand moest oefenen en waar je aan kon werken en welke aanpak het beste bij je paste.

  De locatie was erg centraal in Utrecht dus prima.
 • Johan van Dam

  23-11-2014
  Alles was goed aan de training. Zeer prettige leraar en leuke omgeving. Heb er een hoop van opgestoken al was het maar twee dagen. Ook leer je veel van de medecursisten.
 • W. Jansen

  20-11-2014
  Ik heb mijn doel bereikt want ik ben iedere dag nog met de training bezig! De kracht van de training was de gezamelijke aanpak op de individuele behoeften van de deelnemers. Leren van en met elkaar met de juiste input van een goede trainer. Top!
 • Harry Horstink

  12-05-2014
  Harry H, De training sloot geheel aan bij mijn wensen. De trainer deelde veel praktijvoorbeelden en haalde de theorie erbij om hier voor de toekomst van te profiteren. Het was top om deze cursus te volgen.
 • M. van Blokland

  06-05-2014
  Duidelijke heldere opleiding met voldoende toelichting door de docent. De lokatie in Den Bosch was goed bereikbaar, en voldoende parkeermogelijkheden in de buurt. Lokatie was netjes en lunch was voldoende.
 • Anoniem

  26-11-2013
  Nuttige training. De trainer nam de leerpunten van alle kandidaten mee in het programma en ging goed in op de individuele vragen. Goede balans tussen theorie en praktijk. Interessante interactieve opdrachten en goede sfeer.
 • Edwin Eichhorn

  11-11-2013
  Een zeer goede cursus die theorie, en praktijkvormen combineert. Een trainer die aandacht heeft voor iedereen en alle ruimte geeft voor onderlinge feedback en rollenspellen om ieders leerpunten te ontwikkelen. Daarnaast wordt je echt een spiegel voorgehouden en ga je onafhankelijk van je achtergrond met een goed gevoel naar huis.
 • Anoniem

  11-11-2013
  Zeer interessante cursus met een enthousiaste trainer en een leuke groep cursisten (8pp). Door deze cursus ben ik vanuit een ander perspectief mensen gaan zien en beneaderen. Wat weer heel veel effect had op het bereiken van mijn doel. De trainer laat je op veel verschillende manieren zien hoe je je doel kunt bereiken en hoe je die niet bereikt met leuke praktische oefeningen uit de praktijk. Hier heb ik dagelijks profijt van. Aanrader!
 • N.

  11-11-2013
  Prima training, gegeven door een inspirerende trainer! Veel ruimte voor praktijksituaties en een prettige sfeer in de groep.
 • Anoniem

  08-11-2013
  Een leuke, leerzame en gevarieerde training. Goede afwisseling tussen theorie en praktijk en ook erg gericht op persoonlijke doelstellingen.
 • Gilber de Cort

  07-11-2013
  Waarom moet ik altijd mijzelf aanpassen en inleven in mijn gesprekspartner,kom ff ik ben baas!Waarom doe ik het altijd verkeerd in de ogen van mijn medewerkers terwijl ik toch duidelijk ben in woord en geschrift? Verbazingwekkend blijkt dit niet echt effectief te zijn??.Werd geconfronteerd met mijzelf , niet echt leuk Heb cursus gedaan,voer het uit in de praktijk en verdomd het blijkt met enige horden onderweg toch te werken.Ben zeer te spreken over de manier waarop men deze cursus geeft.
 • Anoniem

  07-11-2013
  In het begin van de cursus ‘Effectief Communiceren’ kom je er al snel achter dat je continue communiceert met je omgeving, ook al denk je dat dit niet zo is... Kruip je weg in een hoekje of zeg je even niets, dan is dat óók een vorm van communiceren. Het zegt namelijk iets over jou en jouw houding. Je straalt iets uit en de ander zal dit op zijn eigen manier interpreteren.

  Door naar jezelf te kijken, kun je erachter komen hoe anderen jou zien. Soms is dit confronterend, maar met deze bewustwording kun je iets gaan doen.
  Tijdens die twee dagen wist de cursusleider een dusdanige sfeer te scheppen dat we zonder gêne onze karaktereigenschappen konden ontdekken.

  Gelukkig heeft iedereen specifieke eigenschappen, maar daardoor ook een of meerdere valkuilen. Als je die weet te benoemen, dan kun je er iets mee gaan doen. Op spelenderwijs kom je erachter waar je ergens staat binnen de vier kwadranten: ben ik een aanvaller, leider, verdediger of hulpvrager, of ben ik misschien een combinatie hiervan?

  Ik heb in die twee dagen geleerd kort en bondig te communiceren, maar ook om geïnteresseerd door-te-vragen. Waardoor je meer belangstelling krijgt voor de ander, en zijn situatie. Dit reflecteert natuurlijk ook weer naar jezelf. Ofwel, door de juiste communicatietechniek ben je in staat onderlinge relaties te verbeteren. En dat werkt echt.

  Eerlijk gezegd loop ik niet de hele dag bewust te communiceren, maar op cruciale momenten ben ik blij wat gereedschappen te hebben, om echte te begrijpen wat de ander nu precies bedoeld, of om dat wat ik bedoel duidelijk over te brengen op de ander.

  Het is verbazingwekkend te merken, hoe je kunt omgaan met anderen als je de aangeleerde technieken bewust hanteert. En dat in slechts twee cursusdagen…
 • Anoniem

  06-11-2013
  De cursus was ontiegelijk goed. In twee dagen heel veel geleerd. Zeer ervaren trainer en mooie lesruimte.
 • Bert Hendriksen

  01-11-2013
  Het was een goede training, gegeven door iemand die wist waar het over ging. Goede voorbeelden, die ik nog dagelijks in de praktijk breng. Zowel zakelijk als prive. Goede mix van theorie en praktijk.
 • Anoniem

  31-10-2013
  Zeer goede communicatie training waar ik veel geleerd heb wat ik direct in de praktijk kan gebruiken.
 • Ad Mutsaers

  29-10-2013
  Een zeer goede cursus, want al ben je met een groep, ook ieders persoonlijke zaken/tekortkomingen worden goed meegenomen
 • I. Jongkind

  Ik vond het een hele leuke en leerzame cursus. De cursusmap met inhoud die je krijgt, bevat waardevolle informatie.

  Doordat je ook oefeningen doet en door die oefeningen ook dingen over jezelf te weten komt, krijg je handvatten aangereikt om in de praktijk te gebruiken tijdens het communiceren. De docente gaf de training ook op een hele leuke manier en gaf ook ruimte voor eigen inbreng.

  Ik merk dat de training heeft geholpen, omdat ik de communicatiestijlen van anderen nu ook herken en daardoor de gesprekken makkelijker verlopen.

 • Rob Geerts

  Zeer goede en leerzame cursus. Veel goede praktijk voorbeelden en een docent die weet waar hij het over heeft. Je zult op een andere manier gaan kijken naar gesprekken en naar jezelf. Een echt stukje zelfverrijking.

 • Clemens Ros

  Zeer leerzame en interessante cursus. Gelijk vanaf het begin werd je begeleid om eens anders over dingen na te denken.

  Daarnaast was het geen standaard inhoud, maar was het op de groep cursisten aangepast waarin hun moeilijkheden en vastlopers centraal stonden. Hierdoor kreeg je een persoonlijke band met medecursisten en cursusleider. De cursusleider was erg bevlogen en wist waar hij het over had.

 • Erwin Oosterbeek

  De docent was een uiterst inspirerend persoon. Aan de hand van de behoeften van de cursisten werden de onderwerpen gekozen. Eerst een stukje theorie om vervolgens kort maar krachtig het onderwerp in een kleine groep te behandelen. Ik heb de cursus als een echte eye-opener ervaren. Aanrader.

 • Inge van Braak

  In een gemêleerd gezelschap heb ik deelgenomen aan de training effectief communiceren. Een zeer ervaren trainster schonk ons voldoende aandacht en tijd om onze dilemma's aan te pakken.

  Andere deelnemers waren mijn spiegel, dit gaf me een verhelderende blik. Boordevol energie ben ik thuis gekomen en op m'n werk heb ik het geleerde, eigenlijk vrij makkelijk in praktijk gebracht. Met succes!

 • S.P.

  Een interessante en nuttige training waardoor je op een andere manier naar mensen en hun communicatiestijl gaat kijken.
  Door zijn interactieve en persoonlijke benadering maakt de bekwame coach de training extra leerzaam.

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 22 opleidingen en trainingen in de categorie: Communicatievaardigheden.

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.