10 tips om veilig training te geven op 1,5 meter afstand

In het vakgebied van leren en ontwikkelen wordt door het coronavirus volop om flexibiliteit en aanpassingen gevraagd. Massaal schoolden we ons om om trainingen in virtual classrooms te faciliteren en nu mogen we weer op locatie aan de slag, maar dan wel op 1,5 meter afstand en dus met aangepaste werkvormen en maatregelen.

Laura van den Ouden (NOBTRA Trainer van het Jaar 2020) deelt hieronder haar tips om weer les te geven op locatie. Hoe heeft ze zich voorbereid, wat is haar opgevallen en soms mee- of tegengevallen?

Tip 1: Laat deelnemers materiaal zelf printen en meenemen

“Laat cursisten lesmaterialen zoals hand-outs, puzzels, kaartjes, stappenplannen zelf printen en meenemen. Zo zijn zij de enigen die het aanraken.”

Tip 2: Houd subgroepen in dezelfde samenstellingen

“Werk de hele dag met dezelfde subgroepen, zodat de kans op besmetting kleiner is.”

Tip 3: Houd meer korte pauzes dan normaal

“Deelnemers kunnen zo vaker hun handen wassen of desinfectiespray gebruiken. In een training raken jij en je cursisten veel aan. Door tussendoor de tijd te nemen om schoon te maken kun je veilig aan een volgende oefening beginnen.”

Tip 4: Hang een poster op in de zaal met informatie over veilig trainen

“Mijn ervaring is dat je de hele dag scherp moet blijven op het houden van afstand. Dat valt niet mee, want tijdens opleidingsdagen improviseer je geregeld met extra oefeningen. Nu moet je continu vooruitdenken over welke contactmomenten er tijdens die oefening plaatsvinden en of deze veilig zijn. Posters met symbolen over handen wassen en 1,5 meter afstand houden helpen iedereen continu te herinneren aan het feit dat we veilig moeten trainen. Het is ieders verantwoordelijkheid: deelnemer, opdrachtgever en trainer.”

Tip 5: Geef duidelijkheid

“Deze tijd biedt veel onzekerheid. Er circuleren zoveel maatregelen en doordat ze ook regelmatig wijzigen is soms onduidelijkheid welk gedrag er nu van je verwacht wordt. Geef je deelnemers daarom duidelijkheid, stel ze gerust en deel van tevoren wat ze van de trainingsdag kunnen verwachten. Dit zorgt op de dag zelf voor een ontspannen start.

Maak bijvoorbeeld circa één week voor de start van de opleiding een WhatsApp-groep aan voor de opleidingsgroep en voeg (op vrijwillige basis, rekening houdend met de AVG) hier alle deelnemers aan toe. Op deze manier wissel je snel onderling informatie uit.”

Tip 6: Combineer offline en online

“Afgelopen maanden ontdekten we vele functionele online mogelijkheden voor leren en ontwikkelen. Deze kunnen we combineren met offline bijeenkomsten om nog krachtigere leertrajecten neer te zetten waarbij rekening wordt gehouden met de 1,5-meter-maatregel: ‘In the end, it’s all about the blend’.

Met geeltjes werken kan bijvoorbeeld niet meer, omdat men te dicht op elkaar staat en iedereen van alles aanraakt. Een goed alternatief is de tool Mural (mural.co). Laat deelnemers dit openen op hun laptop of tablet om ze virtuele geeltjes te laten plakken op een digitaal whiteboard. Denk ook aan tools zoals Kahoot en Mentimeter om tijdens de bijeenkomst in te zetten.”

Tip 7: Maak een digitale goodie-bag

“Zorg voor een ‘digitale goodie-bag’ met hand-outs, artikelen en foto’s die tijdens de opleiding of training zijn gecreëerd. Op die manier geef je geen fysieke materialen mee, maar maak je de online materialen extra speciaal!”

Tip 8: Houd de deur van het ruime lokaal openstaan

“Niet alleen zorg je zo voor goede ventilatie, ook is de deurknop een geheime en actieve verspreider van bacteriën.”

Tip 9: Maak (nog steeds!) van de lunch een verwenmomentje

“Omdat bedrijfskantines of locatierestaurants soms nog dicht of beperkt open zijn, is een gemakkelijk en eenvoudig alternatief om iedereen zelf boterhammen mee te laten nemen. Een veel leuker alternatief is om van dit belangrijke, sociale moment alsnog een traktatie te maken. Laat bijvoorbeeld lekkere lunches bezorgen door een restaurant in de buurt. Zo heb je toch een klein en welverdiend feestgevoel tijdens de lunch!”

Tip 10: Vergeet niet te lachen

“Waardeer dat je weer onder de mensen bent en geniet ervan om in deze bijzondere tijd te trainen. Een heleboel van wat we eerst deden, kan nu niet door het coronavirus. Maar er is ook zoveel wat wél kan. Dingen waarvan we het bestaan nog niet eens wisten of waarvan we nooit hadden gedacht dat het succesvol zou zijn. Zoals online coaching, online intervisie, virtuele bijeenkomsten of apps. Veel nieuwe, online mogelijkheden blijken bovendien toekomstproof en goed te combineren met offline bijeenkomsten, waardoor leertrajecten nog krachtiger, leuker en gemakkelijker worden. Deze positieve blik helpt ons vooruit: wat kan er allemaal wel?”

NOBTRA veilig trainen op 1,5 meter afstand - tips van laura van den ouden